Απεργια εναντια στην αξιολογηση σημερα στα νοσοκομεια
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων, οι οποίοι αντιδρούν στο μέτρο της αξιολόγησης. Οι υγειονομικοί εκτιμούν πως η αξιολόγηση ανοίγει το δρόμο των απολύσεων, της περαιτέρω συρρίκνωσης των υπηρεσιών υγείας και εντέλει της απαξίωσης των δημόσιου χαρακτήρα νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Την απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, στηρίζει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Για τις εξελίξεις στην υγεία, για τους κινδύνους που κρύβει το νέο μέτρο της αξιολόγησης και για τις συνθήκες που επικρατούν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, μίλησαν στον «ΠτΘ» ο κ. Αλέξανδρος Σπανός, μέλος της συντονιστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, υπεύθυνος του τομέα υγείας και εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών, και ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωακείμ, διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.
Αλέξανδρος Σπανός «Δε χωράει κανένα μνημόνιο σε ό,τι έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές»
Ο κ. Σπανός τόνισε αρχικά ότι με το Ν. 4250/2014 περί συγκριτικής αξιολόγησης, «οι υγειονομικοί δέχονται μια αήθη και άδικη απόφαση, οδηγούμενοι στον προθάλαμο της απόλυσης, ενώ το αγαθό της υγείας μπαίνει στον «Προκρούστη»». «Όλα αυτά που διαδραματίζονται στο χώρο της υγείας», συνέχισε, «είναι παράνομα και αντισυνταγματικά, διότι τίποτα από αυτά δεν ψηφίζεται στη βουλή και όλα περνούν μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Και μάλιστα, από μία μη νομιμοποιημένη κυβέρνηση, που σήμερα δεν απολαμβάνει ούτε το 30% της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος. Έχω την αίσθηση ότι η διάλυση και το ξεπούλημα κομμάτι-κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας μας αφορά όλους, χρήστες και εργαζόμενους. Γιατί από ό,τι βλέπουμε η κυβέρνηση έχει άγριες διαθέσεις. Υποταγμένη πλήρως στα προστάγματα της τρόικας και αγνοώντας το κοινωνικό κόστος, μετά από τον σκληροτράχηλο Άδωνη Γεωργιάδη επιστρατεύει τον κ. Βορίδη, ό,τι πιο αδιάλλακτο και ακραίο έχει στη φαρέτρα της. Φανταστείτε τι ετοιμάζουν. Υπενθυμίζω μόνο τη θητεία του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με τα σκληρά μέτρα και τα επεισόδια κατά των ναυτεργατών. Καλό θα ήταν αυτά τα ισοδύναμα, που ψάχνουν, να τα αναζητήσουν στη φοροδιαφυγή και στα σκάνδαλα της διαφθοράς, που επιμελώς συγκαλύπτουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Spiegel, τα 10 τελευταία χρόνια οι εφοπλιστές με 58 ειδικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων έχουν απαλλαγεί από 140 δις ευρώ φόρους. Μάλιστα, ενώ οι ίδιοι πέρυσι πλήρωσαν φόρους 15 εκατ. ευρώ στο κράτος, οι εργαζόμενοι στα πλοία τους πλήρωσαν 55 εκατομμύρια. Η πάγια θέση μας λοιπόν είναι ότι δε χωράει κανένα μνημόνιο σε ό,τι έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές σε μια κοινωνία χωρίς εργατικό δίκαιο, χωρίς κοινωνικές δομές, περιβαλλοντικά απροστάτευτη, που παράγει κοινωνικές ανισότητες και κοινωνικές εκρήξεις».
«Άκρως υποστελεχωμένο νοσοκομείο, με 75 αδελφές και 35 γιατρούς να έχουν αποχωρήσει, χωρίς να έχει αντικατασταθεί ουδείς»
Εστιάζοντας στα του νομού μας, «είναι γνωστή η κατάσταση του υγειονομικού χάρτη της Ροδόπης σε όλους μας», παρατήρησε ο κ. Σπανός, «με δύο κέντρα υγείας, που έχουν καταντήσει πλέον κέντρα απλά συνταγογράφησης, και με ένα ΠΕΔΥ, το αποπαίδι της σημερινής κυβέρνησης, να στερείται 7 συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών». «Όλο αυτό το βάρος μετακινείται στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής», επισήμανε, «ένα άκρως υποστελεχωμένο νοσοκομείο, με 75 αδελφές και 35 γιατρούς να έχουν αποχωρήσει, χωρίς να έχει αντικατασταθεί ουδείς». «Ένα νοσοκομείο με κλινικές που κάθε δέκα μέρες σχεδόν κλείνουν», συνέχισε, «με κλινικές που έχουν στη δύναμή τους μόνο έναν γιατρό και με μια Χειρουργική Κλινική, η οποία καλύπτει 130.000 κόσμο αλλά λειτουργεί μόνο με δύο γιατρούς. Αυτό για εμάς είναι απάνθρωπο και εγκληματικό και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες».
«Πλέον έχει καταλυθεί το πενθήμερο και οι υγειονομικοί δουλεύουν 6 μέρες τουλάχιστον την εβδομάδα»
Διαπιστώνοντας ότι τα νοσοκομεία παραμένουν σε λειτουργία χάρη στο φιλότιμο των εναπομείναντων υγειονομικών, ο κ. Σπανός σημείωσε με νόημα ότι «εις αναγνώριση αυτού η κυβέρνηση θεσπίζει τον Ν. 4250/2014 περί συγκριτικής αξιολόγησης». «Ένα παράδοξο», εξήγησε, «είναι ότι εκ των προτέρων ορίζει το 75% του προσωπικού μέτριο, κάνοντας «γενίτσαρους» τους προϊστάμενους, οι οποίοι υποχρεούνται εκ των πραγμάτων να «βαφτίσουν» το 15% ανεπαρκές, το 60% να το καθηλώσουν μισθολογικά και το 25% να το προκρίνουν». «Η δική μας θέση είναι υπέρ της αξιολόγησης», τόνισε, «όταν τηρούνται όμως τα στοιχειώδη και διεθνή στάνταρ. Η αξιολόγηση πρέπει να διενεργηθεί από πάνω προς τα κάτω και να μην ξεκινάει, όπως αυτή τη στιγμή, από τις αδελφές που έχουν την ευθύνη για 30 και 40 αρρώστους, δουλεύοντας χωρίς ρεπό και χωρίς άδειες. Γιατί πλέον έχει καταλυθεί το πενθήμερο και οι υγειονομικοί δουλεύουν 6 μέρες τουλάχιστον την εβδομάδα, πολλοί από εμάς και 7. Ποιος μπορεί να μας διασφαλίσει και να αναλάβει τις ευθύνες αναφορικά με ένα νοσηλευτικό ή ακόμα κι ένα ιατρικό λάθος; Εμείς λοιπόν ζητάμε την απόσυρση του μέτρου και την εφαρμογή σύγχρονου πλαισίου, με αξιοκρατία και αδιάβλητες διαδικασίες, καθώς επίσης βελτίωση των συνθηκών εργασίας που θα διασφαλίζουν τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων».
«Συλλογική ευθύνη όλων μας, χρηστών και εργαζομένων, όσον αφορά τις επιλογές μας»
Ταυτόχρονα, ο κ. Σπανός υπογράμμισε πως εκτός από την πολιτεία και την εκάστοτε κυβέρνηση, ευθύνες για τα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας βαραίνουν και τους ίδιους τους χρήστες και τους εργαζόμενους. «Είναι συλλογική ευθύνη όλων μας, χρηστών και εργαζομένων, όσον αφορά τις επιλογές μας», ξεκαθάρισε. «Με λίγα λόγια είναι και ευθύνη των εργαζομένων», συνέχισε, «με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Αυτή τη στιγμή από άκρο σε άκρο, σε όλα τα νοσοκομεία της ελληνικής επικράτειας, διεξάγονται αρχαιρεσίες που θα βγάλουν εκπροσώπους εργαζομένων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα. Ήδη «βγήκαν στο μεϊντάνι» οι γνωστές συνδικαλιστικές παρατάξεις ως φύλαρχοι, για να κερδίσουν κάποια στασίδια σε υψηλά συνδικαλιστικά όργανα. Μιλάμε για συγκεκριμένες παρατάξεις, οι οποίες «έριξαν στα βράχια» το συνδικαλιστικό κίνημα και έφεραν μια πτωματική ακαμψία, ξεπουλώντας όλους τους αγώνες των εργαζομένων και καλύπτοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης. Αυτοί λοιπόν που δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα όλη αυτή τη βαρβαρότητα, που υπέστη ο κλάδος μας, έχουν το θράσος και αξιώνουν ξανά την ψήφο των εργαζομένων. Ηχούν λοιπόν οι παιάνες για συσπείρωση των εκφραστών και των εκπροσώπων της δικομματικής κυβέρνησης, για να μας στείλουν αμαχητί μια ώρα αρχύτερα στον προθάλαμο της απόλυσης».
«Οι εργαζόμενοι πρέπει να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην απεργία και μέσα από τις κάλπες»
Κλείνοντας, απεύθυνε κάλεσμα προς τους συναδέλφους του, όσους αντέχουν πλέον οικονομικά, να συμμετάσχουν στην σημερινή πανελλαδική απεργία, για να καταδικάσουν τον κατάπτυστο νόμο για την αξιολόγηση, που σκοπό έχει να γεμίσει τη δεξαμενή των ανεπαρκούντων-απολυμένων και να ξεπουλήσει το προϊόν που λέγεται υγεία. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα και μέσα από τις κάλπες», επισήμανε, «γιατί οτιδήποτε εισπράττουν τους ατσαλώνει περισσότερο, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν ακάθεκτοι, με εξάρτηση και υποτέλεια, να συγκαλύπτουν τους πραγματικούς υπαίτιους και να υλοποιούν τα σχέδιά τους». «Όλοι αυτοί», σημείωσε κλείνοντας, «είχαν μια χρυσή ευκαιρία πριν από την πρόσφατη τριπλή εκλογική μάχη να λειτουργήσουν σαν ένας ισχυρότατος μοχλός πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση, για να διασφαλίσουν οτιδήποτε. Αλλά δεν το έπραξαν…».
Μιλτιάδης Παπαϊωακείμ «Ο τρόπος της αξιολόγησης έχει επιλεχθεί αποκλειστικά για να καταρτιστούν «μαύρες λίστες», έτοιμες για την επόμενη διαθεσιμότητα»
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαϊωακείμ συνηγόρησε στην άποψη ότι τα αυθαίρετα κριτήρια της αξιολόγησης, που προωθεί η κυβέρνηση, οδηγεί σε απολύσεις υγειονομικών, ενώ υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη κάλυψης των κενών σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. «Η αξιολόγηση έτσι όπως γίνεται αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις», σημείωσε, «χρησιμοποιώντας αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια». «Επομένως δεν εφαρμόζει καμία από τις διεθνείς πρακτικές αξιολόγησης των νοσηλευτικών υπηρεσιών με επιστημονικά κριτήρια», επισήμανε. «Εμείς αυτό το απορρίπτουμε», συνέχισε, «και πιστεύουμε ότι ο τρόπος, με τον οποίο γίνεται η αξιολόγηση, έχει επιλεχθεί αποκλειστικά για να καταρτιστούν «μαύρες λίστες», έτοιμες για την επόμενη διαθεσιμότητα».
«Το ΔΝΤ υπενθυμίζει ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αυτά που ψηφίστηκαν το Μάρτιο του 2012»
Ο κ. Παπαϊωακείμ, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στο σχολιασμό για το μέτρο της αξιολόγησης, που είναι το ζήτημα αιχμής στην παρούσα φάση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «μετά από τα μπάνια του λαού, περιμένουμε ψυχρολουσία». «Αυτά τα οποία περιμένουμε», εξήγησε, «επισημαίνονται στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είναι πράγματα, τα οποία έχουν ψηφιστεί από το Μάρτιο του 2012 με το λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απλά υπενθυμίζει ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή εδώ και τώρα».
Διαθεσιμότητες και νοσοκομειακών γιατρών επιτάσσει το ΔΝΤ
Εστιάζοντας στα πιο σημαντικά από τα μέτρα, για τα οποία χτυπάει «καμπανάκι» η έκθεση του Δ.Ν.Τ, αναφέρθηκε αρχικά στην κινητικότητα και του ιατρικού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, η οποία θα ακολουθήσει την πεπατημένη της πολιτικής που εφαρμόστηκε με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους του ΙΚΑ. «Μέχρι σήμερα η κινητικότητα ήταν περιορισμένη», σημείωσε, «και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει από την κυβέρνηση να τιμήσει την υπογραφή της, προχωρώντας στην κινητικότητα και του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων». «Αυτό σημαίνει νέες διαθεσιμότητες», παρατήρησε, «και προαναγγέλλει ότι σε λίγο, όπως ακριβώς δε βρίσκουμε γιατρούς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσα στις πόλεις, λόγω των ελλείψεων ειδικοτήτων, το ίδιο θα αρχίσουμε να έχουμε και με τα νοσοκομεία».
Κλείσιμο νοσοκομείων της περιφέρειας, ώσπου να φτάσουν 80…
Το δεύτερο αξιοσημείωτο της έκθεσης του ΔΝΤ είναι ότι υπενθυμίζει στην κυβέρνηση την υποχρέωσή της να περιορίσει τον αριθμό των δημόσιων νοσοκομείων, κυρίως των περιφερειακών. «Ο στόχος ήταν εξαρχής τα 132 νοσοκομεία, που είχε η Ελλάδα, να περιοριστούν σε 80», παρατήρησε ο κ. Παπαϊωακείμ. «Προς το παρόν δεν έχουμε φτάσει στο να κλείσουν 52 νοσοκομεία», επισήμανε, «αλλά έχουν κλείσει ορισμένες μονάδες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η πολιτική λοιπόν πρέπει να επεκταθεί και στην περιφέρεια, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να θίξει και το Νοσοκομείο της Κομοτηνής». «Προφανώς, δε θα κλείσουν με την έννοια ότι θα τους βάλουν λουκέτο», διευκρίνισε, «αλλά θα αλλάξουν χαρακτήρα, μετατρεπόμενα σε οίκους ευγηρίας, ιδρύματα αποκατάστασης χρονίως πασχόντων κ.λπ.». «Θα πάψουν όμως να είναι νοσοκομεία», ξεκαθάρισε. «Αν θυμηθούμε τις επιθέσεις, που δέχτηκε το Νοσοκομείο Κομοτηνής στο παρελθόν-αβρόχοις ποσί τότε», παρατήρησε κλείνοντας την ενότητα αυτή, «δεν αποκλείεται εκείνες να ήταν ο προάγγελος αυτών που περιμένουμε από εδώ και πέρα».
Αλλαγή του συστήματος εφημεριών, προφανώς προς το χειρότερο για λόγους οικονομίας
Ένα τρίτο σημαντικό στοιχείο, που περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΔΝΤ είναι το αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση για αναθεώρηση των συστημάτων έκτακτης ανάγκης και εφημεριών στα νοσοκομεία. «Το ΔΝΤ δεν περιγράφει τι ακριβώς θα γίνεται στις εφημερίες», εξήγησε ο κ. Παπαϊωακείμ, «αλλά υπάρχουν υπηρεσίες μέσα στο Υπουργείο Υγείας, οι οποίες επεξεργάζονται σχέδιο με το οποίο θα αλλάξουν οι εφημερίες». «Ήδη, όπως έχουμε καταγγείλει και δημόσια», συνέχισε, «οι εφημερίες ήδη γίνονται με επικίνδυνο τρόπο, τόσο για τα νοσοκομεία όσο και για τα κέντρα υγείας. Για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Σαπών δεν μπορεί να διακομίσει έναν άρρωστο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής γιατί δεν έχει γιατρό να τον συνοδεύσει. Επομένως παίρνει τηλέφωνο στο Νοσοκομείο για να έρθει το ΕΚΑΒ της Αλεξανδρούπολης, να πάρει γιατρό από την Κομοτηνή, να πάει στις Σάπες, να πάρει τον άρρωστο, να τον φέρει πίσω και να αφήσει και τον γιατρό». «Η αλλαγή λοιπόν του συστήματος εφημεριών θα γίνει προφανώς προς το χειρότερο για λόγους οικονομίας», κατέληξε.
Το outsourcing στέλνει βασικές υπηρεσίες των νοσοκομείων σε ιδιώτες
Τέλος, ένα ακόμα ανησυχητικό μήνυμα που πηγάζει από την επίμαχη έκθεση αφορά στην επιταγή περαιτέρω μείωσης του κόστους της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό θα γίνει με μία μέθοδο, που θα την ακούμε συχνά το επόμενο διάστημα, όπως παρατήρησε ο κ. Παπαϊωακείμ, με το outsourcing. Η μέθοδος αυτή προβλέπει την ανάθεση υπηρεσιών των νοσοκομείων σε ιδιώτες, υπηρεσιών όμως όχι εξωιατρικών, όπως της καθαριότητας κ.λπ., αλλά στενά συνδεδεμένων με το ιατρικό έργο. «Ακόμα και το αίμα θα το στέλνουμε σε ιδιωτικά εργαστήρια, για να γίνονται οι εξετάσεις», υποστήριξε ο κ. Παπαϊωακείμ, «όπως επίσης τις ακτινογραφίες και μία σειρά άλλων υπηρεσιών». «Σιγά-σιγά δηλαδή το Νοσοκομείο θα εξελιχτεί ουσιαστικά σε έναν τόπο συνάντησης», συνέχισε, «και αυτό μάλιστα προβλέπεται ότι πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Επίσης, αυτά τα οποία επικρέμονται τώρα είναι τα λεγόμενα απογευματινά ιατρεία. Θα δείτε σιγά-σιγά ότι θα αρχίσει μία καμπάνια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου θα προβάλλεται πως με τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία θα έχουν έσοδα τα νοσοκομεία κι ότι θα εξυπηρετείται καλύτερα ο κόσμος. Αυτά εμείς ως Ομοσπονδία τα έχουμε καταδικάσει και στο παρελθόν και τώρα, γιατί σημαίνουν ότι εφόσον δεν υπάρχουν γιατροί όποιος θέλει περίθαλψη είναι υποχρεωμένος είτε να περιμένει είτε να έρχεται τα απογεύματα και να πληρώνει. Επομένως, αυτοί που περιμένουν θα περιμένουν για πάντα κι αυτοί που έχουν λεφτά θα πληρώνουν, για να προηγούνται στη σειρά. Αυτό θα ήταν μια εφιαλτική κατάσταση και δεν πρόκειται για προϊόν φαντασίας. Ξέρουμε ακριβώς πού οδηγούν, γιατί τα έχουμε δει σε άλλες χώρες να εφαρμόζονται νωρίτερα από ό,τι στην Ελλάδα. Στην Αμερική, όπου εφάρμοσαν παρόμοια μέτρα, σήμερα η αναμονή είναι 752 ημέρες. Κι αυτός είναι ένας αριθμός από τους NewYorkTimes της προηγούμενης εβδομάδας».
«Παππούδες» γιατρούς φέρνει το νέο νομοσχέδιο
Με νόμο, που είσελθε προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής χθες, προβλέπεται η υποχρεωτική παραμονή των γιατρών στα νοσοκομεία μέχρι τα 67 τους χρόνια. «Κι από εδώ μπορεί να δει κανείς το μοντέλο, που προωθούν», παρατήρησε ο κ. Ιωακείμ, «δηλαδή δεν προσλαμβάνουν εδώ και χρόνια νέο προσωπικό, αλλά αυξάνουν τα όρια ηλικίας μέχρι τα 67, ώστε να έχουμε κάποιους «παππούδες» με περιορισμένες δυνατότητες και αντανακλαστικά, που θα προσφέρουν υπηρεσίες σε ιδρύματα, τα οποία δε θα έχουν πια το χαρακτήρα των νοσοκομείων».
Προτιμότερο το πρόστιμο της Ε.Ε. από τις ασφαλείς εφημερεύσεις γιατρών στα νοσοκομεία;
Στον ίδιο νόμο, ο πρώην Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνης Γεωργιάδης, είχε υποσχεθεί να συμπεριλάβει εξορθολογισμού των προγραμμάτων εφημεριών των ειδικών γιατρών. Κι αυτό, όχι με δική του πρωτοβουλία, αλλά κατόπιν της παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του ιατρικού ωραρίου και απειλή επιβολής προστίμου, που φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ. Όπως υποστήριξε ο κ. Παπαϊωακείμ, «η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ότι οι ειδικοί γιατροί δεν μπορούν να αποδώσουν, δουλεύοντας πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα, ενώ στην Ελλάδα δουλεύουμε από 60 έως 72 ώρες». «Για τους ειδικευόμενους το όριο της Ε.Ε. είναι 52 ώρες», επισήμανε, «αλλά στα ελληνικά νοσοκομεία δουλεύουν από 71 έως 93 ώρες». «Επειδή ακριβώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα, για να το διορθώσει αυτό», συνέχισε, «παραπέμπεται στο δικαστήριο και απειλείται με πρόστιμο, το οποίο υπολογίζουν οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπουργείου σε 100 εκατ. ευρώ. Με αυτό το ποσό θα μπορούσαν να «δουλεύουν ρολόι» τα νοσοκομεία, αντί να δίνονται αυτά τα χρήματα ως πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γεγονός ότι επί του προηγούμενου υπουργού μας ζητήθηκε ως Ομοσπονδία να καταθέσουμε τη γνώμη μας για το τι πρέπει να κάνουν με αυτό το θέμα. Εμείς στείλαμε ένα ολόκληρο σχέδιο ασφαλούς εφημέρευσης στα νοσοκομεία, κοστολογημένο με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά τα οποία ζητά η Ε.Ε. ως πρόστιμο. Δυστυχώς, όμως, αν και υποσχέθηκε να το συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο, που άρχισε να συζητιέται στην επιτροπή της βουλής, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει ούτε μία διάταξη από το πακέτο της πρότασής μας». «Μάλλον φαίνεται ότι προτιμούν το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρατήρησε με νόημα ο κ. Παπαϊωακείμ.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
