«Απελπισμενοι» δηλωνουν οι εργαστηριακοι γιατροι

Στα 1,6 δις το «χρέος» τους προς τον ΕΟΠΥY λόγω των παράλογων rebate και clawback

Ανθή Ρωμανά:  «Μεταβιβάζουμε ακίνητα μας σε συγγενείς και τα παιδιά μας σε μια προσπάθεια να τα σώσουμε»

Δίνοντας το παράδειγμα της επίσκεψης σε ένα εστιατόριο στο οποίο παραγγέλνει γεύμα που κοστολογείται στα 100 ευρώ αλλά με την έλευση του λογαριασμού δίνει στον εστιάτορα το ποσό των 30 ευρώ, καταλογίζοντας μάλιστα στον ίδιο ως χρέος το υπολειπόμενο ποσό, επέλεξε να περιγράψει την πραγματικότητα που βιώνουν εδώ και 12 συναπτά έτη οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας σε σχέση με την αποπληρωμή των εξετάσεων που διενεργούν από τον ΕΟΠΥ η ιατρός μικροβιολόγος κ.Ανθή Ρωμανά.

Η κ.Ρωμανά εκπροσώπησε το σύνολο των εργαστηριακών γιατρών της Ροδόπης στην σχετική με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται εν εξελίξει σε όλη την Ελλάδα, συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τα αίτια που οδηγούν σήμερα σε κλείσιμο διαρκείας των ιδιωτικών εργαστηριακών ιατρείων, παρά την ταλαιπωρία του κοινού.

Επόμενο βήμα το κλείσιμο των εργαστηριακών ιατρείων του ιδιωτικού τομέα

Τον λόγο έλαβε πρώτος ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ.Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος ο οποίος εξέφρασε την ομόφωνη και σύσσωμη υποστήριξη της ιατρικής κοινότητας στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων τους, που όπως τόνισε βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί ο ΕΟΠΥ, «φορτώνοντας εδώ και 12 χρόνια στις πλάτες τους τα χρέη που προκύπτουν από την περίθαλψη των Ελλήνων ασφαλισμένων» οι οποίοι όπως εξήγησε με την σειρά τους, παρότι πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις δεν λαμβάνουν την περίθαλψη που υποχρεούται το κράτος να τους παρέχει, αναγκάζοντας τους ιατρούς να δίνουν το εισόδημά τους ώστε να καλύπτεται η περίθαλψη αυτή.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν είναι στις προθέσεις μας να ταλαιπωρήσουμε τους ασθενείς μας ούτε να δυσκολέψουμε την ζωή τους» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως στην απεργία αυτή «εξαναγκαστήκαμε, γιατί, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το επόμενο βήμα είναι να κλείσουν τα εργαστηριακά ιατρεία του ιδιωτικού τομέα».

Παράδοξο, παράλογο και άδοξο «χαράτσι»

Για άδοξο, παράλογο και παράδοξο «χαράτσι» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Γυμνόπουλος, εξηγώντας πως οι εργαστηριακοί γιατροί δουλεύουν περισσότερο και πληρώνονται λιγότερο. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη άρσης του συστήματος αυτού, καθώς όπως τόνισε οδηγεί τους ιατρούς

σε ανεργία, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόκληση ενός δεύτερου κύματος μετανάστευσης ιατρών. Μάλιστα έσπευσε να επισημάνει το παράλογο της όλης υφιστάμενης λειτουργίας του συστήματος το οποίο όπως τόνισε «οδήγησε σε φυγή από το 2010, δίνει κίνητρα σε αυτούς να έρθουν πίσω και βγάζει αντικίνητρα για όσους είναι και εργάζονται ήδη μέσα».

1,6 δις το χρέος των εργαστηριακών γιατρών της Ελλάδας σήμερα

Τους ίδιους τους εργαστηριακούς ιατρούς, έχοντας πληθώρα συναδέλφων της στο πλευρό της εκπροσώπησε η κ.Ρωμανά, η οποία χρησιμοποιώντας το προαναφερθέν παράδειγμα θέλησε να εξηγήσει πως εδώ και 12 χρόνια οι εργαστηριακοί γιατροί πληρώνονται το 30% των εξετάσεων που διενεργούν, με τον ΕΟΠΥ κατόπιν εορτής να τους λέει ότι το υπολειπόμενο καταγράφεται ως χρέος των ιδίων προς τον οργανισμό, με αποτέλεσμα σήμερα ο εργαστηριακός κλάδος της χώρας να χρωστά 1,6 δις ευρώ για εξετάσεις που έγιναν σε Έλληνες ασφαλισμένους.

Αγώνας δρόμου για την διάσωση των περιουσιών τους

«Αυτό είναι παράδοξο και δεν μπορεί κανείς να το κατανοήσει» ανέφερε η ίδια κάνοντας λόγο για ένα τεχνητό χρέος που έχει βεβαιωθεί στους εργαστηριακούς ιατρούς, και το οποίο εφόσον κάποιος συνταξιοδοτηθεί θα περικόπτεται από την σύνταξή του, ενώ θα «κληρονομηθεί» και στα παιδιά τους. Η πραγματικότητα αυτή βρίσκει σήμερα τους εργαστηριακούς ιατρούς να προσπαθούν όπως εξήγησε να σώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, μεταβιβάζοντάς τα σε συγγενείς ή τα παιδιά τους, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συναντήσεων που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια τόσο με τις κατά καιρούς διοικήσεις του υπουργείου όσο και του ΕΟΠΥΥ αγγίζουν 4ψήφιο αριθμό, καταλήγοντας πάντα «φωνές εν τη ερήμω».

Αντίθετα η κ.Ρωμανά αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη του Υπουργείου Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στον κ.Χατζηνικολάου όπου όπως εξήγησε δήλωσε πως «μας ευεργετεί με το ένα ευρώ που θέσπισε ανά παραπεμπτικό ενώ είναι υπέρ ΕΟΠΥΥ και άρα το αποδίδουμε, ενώ ανέφερε επίσης ψευδώς πως δεν πληρώνουμε rebate, ήτοι την αναγκαστική έκπτωση σε τιμές του 1991 που έχουν ήδη περικοπεί πολλάκις την 12ετία αυτή, επίσης υπέρ ΕΟΠΥΥ».

Η κατάσταση σύμφωνα με την ίδια έχει φτάσει στο απροχώρητο με τους εργαστηριακούς γιατρούς να δηλώνουν πλέον «απελπισμένοι», καθώς όπως εξήγησε δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα, ούτε όμως και διάθεση επίλυσης του ζητήματος.

Έτοιμες και πολυκατατεθειμένες οι προτεινόμενες λύσεις

Και όλα αυτά την ώρα που οι ίδιοι εδώ και χρόνια έχουν προσφέρει τα «εργαλεία» στην πολιτεία μέσω μελετών ως προς τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους, αλλά και προτεινόμενες λύσεις, όπως η εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που θα βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη και αχρείαστη συνταγογράφηση εξετάσεων.  «Δεν μπορούμε να έχουμε έναν κλειστό προϋπολογισμό και μια ανοιχτή ανεξέλεγκτη – διάτρητη συνταγογράφηση, καθώς όπως αντιλαμβάνεστε δεν συνάδουν» κατέληξε η ίδια για να εξηγήσει κλείνοντας πως τα επόμενα βήματά τους, ανάμεσα σε αυτά και η συνέχεια ή μη της απεργίας τους δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.