Απαραιτητη η τεταρτη δοση για τους ηλικιωμενους, τονιζει ο Κ. Χαριτοπουλος

Εκτεθειμένοι όσοι έκαναν το τελευταίο τους εμβόλιο πριν από έξι μήνες ή παλιότερα

Στην μειωμένη ανοσία, λόγω του πέρας του εξαμήνου από την τελευταία δόση που έχουν κάνει, οφείλεται το αυξανόμενο ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, που ακόμα όμως, παρότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο είναι μικρότερο από αυτό των ανεμβολίαστων, τονίζει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης και πνευμονολόγος κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως τα κρούσματα δεν πέφτουν γιατί δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, αλλά και γιατί η ανοσία που έχει προκληθεί από το εμβόλιο, είναι σε φθίνουσα πορεία.

Και αυτό γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, τόνισε, έχει εμβολιαστεί τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, και έτσι έχει περάσει το πεντάμηνο που δίνει ανοσία κάθε δόση για πολλούς, την ίδια ώρα που η Όμικρον 2 προσβάλλει πολύ πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να μην πέφτουν και οι νοσηλείες.

Όσο για την αύξηση των εμβολιασμένων στις νοσηλείες, που αφορά κυρίως ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή με ανοσοανεπάρκεια, αυτοί έχουν κάνει πολύ καιρό πριν το εμβόλιο, με αποτέλεσμα μειωμένη ανοσία.

Απαραίτητη η τέταρτη δόση στους ηλικιωμένους

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση, γιατί κρίθηκε αναγκαίο να αυξηθεί επιπλέον η ανοσία τους, και άποψή του είναι πως θα πρέπει όσοι έχουν κάνει την ενισχυτική δόση πριν από ένα εξάμηνο, να την κάνουν.

Η ελπίδα είναι πως από τον Σεπτέμβριο θα έχουν ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο θα μπορεί να καλύπτει όλο το χρόνο, με τον κορωνοϊό να γίνεται, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, εποχικός.

Βέβαια ο κορωνοϊός, προειδοποίησε ο κ. Χαριτόπουλος, πάντα μας εκπλήσσει, και οι συμπεριφορές του αλλάζουν εύκολα, για αυτό και ό,τι λέγεται, βασίζεται στα δεδομένα μέχρι σήμερα.

Απαραίτητα τα μέτρα προστασίας

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας, έχουμε μια ύφεση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, με λιγότερους νοσούντες και ύφεση στην προσέλευση των νοσηλευόμενων, όμως η αύξηση της δραστηριότητας, μπορεί να τα αυξήσει ξανά.

«Ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος, και δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε το πασχαλινό τραπέζι ή τις λειτουργίες» σημείωσε, για αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ ο καθένας να προστατεύει τον εαυτό του, ειδικά οι ηλικιωμένοι, και να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό είναι να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις ιδιαίτερα σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

«Η παραλλαγή Όμικρον 2 προσβάλλει πολύ πιο εύκολα και πολύ περισσότερους, και η ήπια νόσηση που παρατηρούμε είναι αποτέλεσμα της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού» συνόψισε, τονίζοντας για ακόμα μια φορά πως όσοι νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού είναι είτε άτομα μεγάλη ηλικίας είτε με πολλά νοσήματα.

Η παραλλαγή αυτή όμως, παρότι έχει πιο ήπια συμπτώματα στους εμβολιασμένους, προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα, για αυτό και στα άτομα μεγάλης ηλικίας, που έχει περάσει το εξάμηνο από την τρίτη δόση, είναι απαραίτητη η τέταρτη για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Σημαντικά τα προβλήματα και μετά τη νόσηση

Ο κ. Χαριτόπουλος σημείωσε τέλος πως βλέπουμε πλέον, πολλά άτομα με προβλήματα ακόμα και μετά την νόσηση, ιδιαίτερα όσοι πέρασαν βαριά τον κορωνοϊό.

Ακόμα και κάποιοι που τον περνούν πιο ήπια, έχουν συμπτώματα του Long Covid, που όμως είναι διαφορετικά για τον καθένα.

Ο κορωνοϊός είναι μια σοβαρή νόσος, για αυτό και γίνεται η προσπάθεια του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας των πολιτών, γιατί αυτό που αφήνει δεν είναι προβλέψιμο, και μπορεί να του αφήσει κάτι σοβαρό που θα τον ακολουθήσει για μεγάλο διάστημα στη ζωή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.