Απαραιτητη η στηριξη του Γηροκομειου Κομοτηνης

Τα ελάχιστα έσοδά του συμπληρώνονται από δωρεές συμπολιτών μας, αλλά η αύξηση ενέργειας και προϊόντων αυξάνουν τις δυσκολίες

Η γενική οικονομική κρίση που γνωρίζει η χώρα, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο το Γηροκομείο Κομοτηνής, το οποίο έχει περίπου 30 τρόφιμους, και δυσκολεύεται να καλύψει το κόστος λειτουργίας του, σε μια περίοδο αυξανόμενων τιμών, τόσο στα προϊόντα, όσο και στους λογαριασμούς της ενέργειας.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Γηροκομείου π. Δημήτριος Βασιλειάδης, το ίδρυμα βασιζόταν από την αρχή της ύπαρξής του σε δωρεές για τη λειτουργία του, και ακόμα έρχονται να βοηθήσουν ώστε να συνεχίσει την λειτουργία του, σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς.

Μείωση εσόδων, αύξηση του κόστους

Γιατί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από τη μια πλευρά η καθίζηση των συντάξεων, τόσο στο ποσό, όσο και προς τον αριθμό, με την περικοπή των δώρων, σημαίνει πως το συγκεκριμένο εισόδημα μειώθηκε σχεδόν στο μισό, και από την άλλη πλευρά η μείωση της εισφοράς του Δημοσίου, το έχουν αφήσει σε πολύ δύσκολο σημείο.

Το Γηροκομείο, παραδέχτηκε ο π. Βασιλειάδης, είχε δει και καλύτερες εποχές, φτάνοντας σε σημείο να κάνει αποταμίευση, ώστε να κάνει επενδύσεις σε ακίνητα, τα εισοδήματα από τα οποία του επιτρέπουν σήμερα να συνεχίσει να λειτουργεί.

Όμως τα ενοίκια, λόγω της κρίσης, μειώθηκαν και αυτά, ενώ ο κόσμος δεν έχει την οικονομική άνεση για να κάνει δωρεές στο βαθμό που έκανε παλιότερα. Τέλος όπως προαναφέρθηκε, η ενίσχυση από πλευράς δημοσίου, που ξεκίνησε από τα περίπου 100.000 ευρώ, έφτασε μόλις στα 40.000 το χρόνο.

Την ίδια ώρα στα πάγια έξοδα, προστέθηκαν οι φόροι στα ενοίκια, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα, ο οποίος βαραίνει και ακίνητα τα οποία δεν φέρνουν εισόδημα.

Όλα αυτά συνέδραμαν στη μείωση των εισοδημάτων του Γηροκομείου, στα οποία θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση των τιμών, που έχει επιταχυνθεί την τελευταία περίοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ενώ ο μηνιαίος λογαριασμός του ρεύματος ανέρχονταν περίπου στις 3.500 ευρώ, ο τελευταίος έφτασε τις 5.000 ευρώ.

Μέτρα για να μείνουν διαχειρίσιμα τα χρέη

Ο π. Βασιλειάδης στρέφει σε δύο τομείς την ελπίδα του: από τη μία η εκποίηση κτημάτων που δεν φέρνουν εισόδημα, και θα μειώσουν το υφιστάμενο χρέος του ιδρύματος, από την άλλη η καλύτερη συμπαράσταση τόσο από την πολιτεία, όσο και από την τοπική κοινωνία.

«Εκτελούμε ένα καθαρά προνοιακό έργο, το οποίο είναι αρμοδιότητα του κράτους» σημειώνει, όμως βλέπουν περιορισμένη στήριξη από το κράτος, το οποίο παίρνει περισσότερα σε φόρους από τα όσα κατανέμει στο Γηροκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δομή, μετά την επέκταση και ανακαίνιση που έγινε μέσω του ΕΣΠΑ πριν από μερικά χρόνια, βρίσκεται ευτυχώς σε άριστη κτιριακή κατάσταση, με ευρύχωρους χώρους και διαδρόμους, που όμως σε εποχές αύξησης των τιμών, επηρεάζει και το κόστος λειτουργίας.

Μια σημαντική βοήθεια θα ήταν να αυξανόταν οι συντάξεις των τροφίμων τους, γιατί από τους 30 οι 3 είναι εντελώς άποροι με ένα μικρό επίδομα πρόνοιας, οι 18 είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, με πολύ χαμηλές συντάξεις, ενώ οι υπόλοιποι, που είναι άλλων ταμείων, και πάλι τείνουν να είναι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Με το κόστος της δαπάνης για την φιλοξενία του καθενός να είναι πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, κάθε βελτίωση στις συντάξεις θα είναι σε θετική κατεύθυνση.

Η οικονομική κατάσταση επηρέασε και τις δωρεές

Η λύση του οικονομικού προβλήματος, τόνισε, είναι συνάρτηση της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα είδαν τις δωρεές προς το Γηροκομείο να μειώνονται, παρόλο που ακόμα υπάρχουν τόσο ιδιώτες, όσο και εταιρείες που συνεχίζουν να το στηρίζουν, όπως έγινε και πρόσφατα, μετά την έκκληση της διοίκησης.

Όσο για τα χρέη, αυτά χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες: Υποχρεώσεις προς το δημόσιο, τις οποίες προσπαθούν να καλύπτουν, χρέη προς ΔΕΗ, ύδρευση, υπηρεσίες κτλ, και χρέη προς προμηθευτές και συνεργάτες.

Προς το παρόν, τόνισε, έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν χωρίς να κινδυνεύσει η λειτουργία του Γηροκομείου, με δεδομένη βέβαια την καλή θέληση και τη συνεργασία με συνεργάτες και προμηθευτές. «Φροντίζουμε να έχουμε μια καλή σχέση με όλους, να εξοφλούμε παλιότερες οφειλές, εφαρμόζοντας ένα σύστημα διαχείρισης σε κρίση» τόνισε ο π. Δημήτριος.

Προσδοκία τους είναι, να βελτιωθεί η γενική οικονομική κατάσταση, αλλά και η κρατική πολιτική απέναντι σε ιδρύματα σαν το δικό τους, όχι απαραίτητα με τη μορφή επιχορήγησης, αλλά απαλλαγής φορολογίας ή τελών, μιας και το έργο τους είναι καθαρά κοινωνικό, χωρίς κέρδος.

«Έχουμε 30 ανθρώπους που περιθάλπτουμε πλήρως, με 14 μέλη προσωπικού πλήρους και 4 μερικής απασχόλησης, όμως φορολογούμαστε αντί αν επιχορηγούμαστε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.