Απαραιτητη η ευαισθητοποιηση για την υιοθεσια και την αναδοχη στην Ροδοπη

Ημερίδα από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής των Παιδικών Χωριών SOS για τον θεσμό

Για τον κρίσιμο ρόλο που έχει να παίξει η οικογένεια στην επιτυχία των θεσμών της υιοθεσίας και της Αναδοχής, συζήτησαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 30 Μαΐου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, για την εκδήλωση «Ο θεσμός της Αναδοχής και της Υιοθεσίας και η σημασία της Οικογένειας» που διοργάνωσε το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής των Παιδικών Χωριών SOS, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας.

Η εκδήλωση εστίασε στην Πρόληψη, την Αποϊδρυματοποίηση, την Αναδοχή, αλλά και τη σημασία της Βιολογικής Οικογένειας, άξονες οι οποίοι αποτελούν βασικά πεδία δραστηριοποίησης των Παιδικών Χωριών SOS, θέλοντας να προωθήσει την ενημέρωση για το θέμα μιας και στην Ελλάδα βλέπουμε ότι συνεχίζουν να λειτουργούν 82 ιδρύματα παιδικής προστασίας, ενώ οι αναδοχές και οι υιοθεσίες, παρότι έχουν αυξηθεί,  παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις ανάγκες, και είναι ελάχιστες σε παιδιά άνω των 8 ετών και παιδιά με αναπηρία.

Επιφυλακτικοί οι υποψήφιοι ανάδοχοι για μεγαλύτερα παιδιά

Αυτή την κατάσταση θέλουν να ανατρέψουν τα παιδικά χωριά SOS, σημείωσε ο κ. Γιώργος Βαφέας, κοινωνικός λειτουργός, διευθυντής στα παιδικά χωριά SOS Θράκης, που σημείωσε πως ορισμένες διαδικασίες έχουν γίνει ταχύτερες, όμως κάποια παιδιά, κυρίως στον τομέα της αναδοχής, είναι μεγαλύτερα, τη ώρα που οι περισσότεροι υποψήφιοι ανάδοχοι θέλουν μωρά, και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος του χαμηλού αριθμού αναδοχών, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχουν πολλοί κοινωνικοί λειτουργοί στις Περιφέρειες, που θα αναλάβουν το βάρος των διαδικαστικών.

Η τάση, τόνισε, είναι περισσότερο προς την υιοθεσία και για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα θα πρέπει ο κόσμος να αντιληφθεί πως τα παιδιά προς αναδοχή είναι παιδιά που δεν υιοθετούνται, αλλά για κάποιο διάστημα, έχουν ανάγκη να βρίσκονται σε μια οικογένεια και όχι σε ίδρυμα.

Το ζήτημα φαίνεται και τοπικά: παρόλο που έχουν γίνει αναδοχές σε άλλα παιδικά χωριά SOS, στο χωριό της Θράκης δεν έχουν γίνει ακόμα, γιατί τα παιδιά που φιλοξενούνται είναι εφηβικής ηλικίας.

Τα παιδικά χωριά SOS έχουν όμως τον ξενώνα βρεφών, που εκεί γινόταν, και πριν βγει ο νέος νόμος για την αναδοχή και υιοθεσία, εκπαίδευση των γονέων για κάποια χρόνια, και γινόταν αναδοχές που ήταν και πετυχημένες.

Πολύ μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για τις υιοθεσίες παρά τις αναδοχές

Από την πλευρά της η κ. Άννα Δελασούδα, κοινωνική λειτουργός στη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ροδόπης, τον φορέα που ασχολείται με τις αναδοχές και τις υιοθεσίες στη Ροδόπη,  διασαφήνισε τις διαφορές μεταξύ των δύο, ώστε να μπορέσουν να είναι σαφή τα κίνητρα όσων υποβάλλουν αίτηση για υιοθεσία ή αναδοχή.

Όπως ανέφερε, πλέον είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση των υποψηφίων θετών και αναδόχων γονέων, μια διαδικασία τριάντα ωρών, ώστε να εγγραφούν στο μητρώο αναδόχων και θετών γονέων, και να προχωρήσει η διαδικασία.

Η δυσαναλογία των προτιμήσεων ανάμεσα σε αναδοχή και υιοθεσία φαίνεται από το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιήσει 12 εκπαιδευτικούς κύκλους υποψηφίων γονέων, από τους οποίους οι 11 αφορούν την υιοθεσία, και μόλις ένας την αναδοχή.

Η υιοθεσία, σημείωσε, εμπεριέχει τη μονιμότητα, και επειδή υπάρχει ο φόβος του αποχωρισμού στην αναδοχή, αυτό δυσκολεύει όσους θα προσέλθουν για αναδοχή.

Η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει πως «εμείς δεν θέλουμε να έρθουν αύριο 100 ανάδοχοι που θέλουν την υιοθεσία, αλλά λένε “Ας πάμε στην αναδοχή μήπως και έρθει ένα παιδί μόνιμα σε εμάς”», ξεκαθαρίζοντας πως «θέλουμε όσες αιτήσεις μπορούν να γίνουν αλλά με ξεκάθαρα κίνητρα, ώστε τα παιδιά που τοποθετηθούν σε αυτή την οικογένεια, να μην επιστρέψουν στο ίδρυμα, αλλά μόνο στη βιολογική τους οικογένεια, αν αυτό απαιτηθεί».

Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση του κοινού

Τέλος η Παρασκευή Λυγκόζη, κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια στο Κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας στην Κομοτηνή των παιδικών χωριών SOS, σημείωσε πως στόχος και των δομών φιλοξενίας αλλά και των δομών πρόληψης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα δικαιώματα των παιδιών, την προστασία τους, ώστε να έχουν ένα οικογενειακό περιβάλλον και το αίσθημα ότι ανήκουν κάπου.

Έτσι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αναδοχή και την υιοθεσία, αποτελεί μέρος της προσπάθειας αυτής ώστε τα παιδιά να ζουν με αγάπη και φροντίδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.