Απαραιτητη η ενημερωση για την προληψη του διαβητη

Δωρεάν μετρήσεις ζαχάρου πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 200 Κομοτηναίους-Εκστρατεία ενημέρωσης και μαθήματα ξεκινά το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος Διαβητικών Ροδόπης

Ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα, το οποίο έκανε δωρεάν μετρήσεις ζάχαρου, στάθμευσε στην κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου.
 
Το όχημα, της ιδιωτικής εταιρείας Wellion, έκανε εξετάσεις σε όποιον το επιθυμούσε, με περίπου 200 Κομοτηναίους να πραγματοποιούν μετρήσεις.
 
Το όχημα πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή μας, και τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκε τον Ίασμο, την Ξυλαγανή και την Αλεξανδρούπολη, ενώ θα συνεχίσουν και σε άλλες περιοχές, όπως ο Εχίνος και η Σμίνθη.


Σημαντική η πρόληψη

Η παρουσία του οχήματος δεν είχε σαν στόχο μόνο τη μέτρηση, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Κομοτηνής για το θέμα του διαβήτη.
 
Άλλωστε όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ροδόπης κ. Σοφία Φαναρά, οι περισσότεροι έχουν ζάχαρο αλλά δεν ενδιαφέρονται για αν βοηθήσουν τον εαυτό τους.
 
«Η πρόληψη και η ενημέρωση είναι το κυριότερο στο διαβήτη» τόνισε, για αυτό και κάλεσε το κοινό να έρθει κοντά στο σύλλογο, ο οποίος κάνει συχνά δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ώστε να γνωρίσουν το θέμα, να μάθουν για αυτό.
 
Ο Σύλλογος έχει περίπου 150 μέλη, όμως οι διαβητικοί στην περιοχή μας είναι πολύ περισσότεροι, και αυτό καθώς πολλοί δεν θέλουν να γίνει γνωστό ότι έχουν την πάθηση.
 
«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το διαβήτη, δεν παύει η ζωή μας, μπορούμε να έχουμε μια φυσιολογική ζωή» σημείωσε η κ. Φαναρά.

Ενημέρωση και μαθήματα για το Διαβήτη

Ο Σύλλογος πάντως έχει στο πρόγραμμά τους πολλές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων είναι και η πραγματοποίηση μαθημάτων για διαβητικούς, μια φορά το μήνα.
 
Άλλωστε υπάρχει σημαντική ανάγκη εκπαίδευσης τόσο για τους μεγαλύτερους, αλλά και γιατί υπάρχουν πολλά παιδιά με διαβήτη τύπου 1, με τους γονείς τους πολλές φορές να μην γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.
 
Η κ. Φαναρά ανέφερε ότι από την καινούρια χρονιά θα ξεκινήσουν εξορμήσεις στα σχολεία για να ενημερώσουν τόσο τους μαθητές όσο και τους δασκάλους, που δεν γνωρίζουν πως να αντιδράσουν.
 
Ο Σύλλογος αυτή την περίοδο «μετακομίζει» στο παλιό 2ο Γυμνάσιο, από όπου θα συνεχίσουν να εγγράφουν μέλη και να προγραμματίζουν δράσεις.

Προωθώντας την πρόληψη

Το όχημα έχει διατεθεί στην MedTrust από την μητρική της εταιρεία στην Αυστρία, σημείωσε ο γενικός διευθυντής της κ. Άρης Μπιλάλης, και είναι ειδικά διαμορφωμένο ώστε να κάνουμε προληπτικές μετρήσεις ζαχάρου, το οποίο χρησιμοποιούν, σε συνεργασία με τον σύλλογο
 
Οι επισκέψεις σε πόλεις και οικισμούς της περιοχής έχουν σαν στόχο την πρόληψη του διαβήτη, που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, με ένα στους δέκα Έλληνες να πάσχει από διαβήτη, με πολλούς από αυτούς να μην το γνωρίζουν.
 
Για αυτό και η πρόληψη είναι πολύ σημαντική ώστε να εντοπιστεί ο διαβήτης στα πρώιμα στάδιά του, και να μην προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό.
 
Η εξέταση γίνεται με υλικά πλήρους ασφαλείας, ενώ αυτή είναι η τρίτη χρονιά που η εταιρεία πραγματοποιεί περιοδεία σε διάφορες περιοχές της χώρας για να προωθήσει την πρόληψη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.