Απαραιτητα τα επιπλεον εμβολιαστικα κεντρα για να επιταχυνθουν οι εμβολιασμοι στη Ροδοπη

Για να «προλάβει» τις υπόλοιπες ΠΕ της Περιφέρειας

Συνεχίζει να βρίσκεται πίσω από τις υπόλοιπες ΠΕ της Περιφέρειας ΑΜΘ στους εμβολιασμούς η Ροδόπη, που την Τρίτη κατέγραψε 961 εμβολιασμούς συνολικά, αυξημένους κατά 103 σύμφωνα με τα στοιχεία του emvolio.gov.gr.
 
Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί σχεδόν από την αρχή, όμως όχι μόνο δεν φαίνεται η περιοχή μας να «προλαβαίνει» τις υπόλοιπες, αντίθετα η ψαλίδα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα συνεχίζει να μεγαλώνει.
 
Και αυτό γιατί στη Ροδόπη γίνονται περίπου 100 εμβολιασμοί την ημέρα, όταν άλλες περιοχές, πως ο Έβρος, η Καβάλα και η Δράμα κάνουν πολύ περισσότερους καθημερινά. Μόνο στην Ξάνθη ο αριθμός είναι περίπου ίδιος, παρόλο που και εκεί έχουν γίνει σχεδόν 400 περισσότεροι εμβολιασμοί.
 
Η διαφορά αυτή δεν δικαιολογείται με τον αριθμό των κατοίκων (Έβρος και Καβάλα έχουν 20-30.000 περισσότερους κατοίκους από τη Ροδόπη, η Ξάνθη τους ίδιους και η Δράμα λιγότερους).
 

Υστέρηση σε συνολικό και καθημερινό αριθμό εμβολιασμών

 
Τα στοιχεία μέχρι την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, ήταν απογοητευτικά, με την Ροδόπη να μην ξεπερνά τους 1.000 εμβολιασμούς, φτάνοντας τους 961, σε μια μέρα όπου έγιναν 103 εμβολιασμοί. Πρώτος σε εμβολιασμούς είναι ο Έβρος, με 3.057 εμβολιασμούς, με υπερδιπλάσιους εμβολιασμούς μέσα σε μία μέρα από τη Ροδόπη, 255 (που παραμένουν σταθεροί όλες τις καθημερινές). Ακολουθεί η Καβάλα με 1.921 εμβολιασμούς, κάνοντας 198 εμβολιασμούς την Τρίτη κρατώντας σταθερά τα επίπεδα εμβολιασμών, ενώ η Δράμα έχει κάνει 1.439 εμβολιασμούς, ξεπερνώντας καθημερινά τους 140 (πραγματοποιήθηκαν 144 την Τρίτη). Τέλος στην Ξάνθη έχουν γίνει 1.314 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 111 έγιναν στις 26 Ιανουαρίου.
 

Θα βελτιωθεί η κατάσταση αν λειτουργήσουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα

 
Ο ΠτΘ ήρθε σε επικοινωνία με τον Διευθυντή της Ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργο Πατλάκα, ο οποίος εκτίμησε πως η υστέρηση αυτή θα περιοριστεί, μόλις ξεκινήσουν να λειτουργούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα στην περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί το Εμβολιαστικό Κέντρο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στις Σάπες, που σημαίνει ότι αυξήθηκε ο ρυθμός εμβολιασμού. Αν, όπως αναμένεται, ξεκινήσει τη λειτουργία του και το εμβολιαστικό κέντρο στον Ίασμο τις επόμενες μέρες, τότε περιμένει πως αυτά τα νούμερα θα βελτιωθούν.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα μας, οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Κομοτηνής ήταν «κλεισμένοι» για τους πολίτες άνω των 85 μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που δείχνει ότι ο ρυθμός είναι σταθερός.
 
Επίσης ο κ. Πατλάκας σημείωσε πως οι εμβολιασμοί που γίνονται στο Νοσοκομείο θα μπορούσαν να γίνονται πιο γρήγορα, όμως ο προγραμματισμός των ραντεβού, όπως έχει δημιουργηθεί από τη βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται, σημαίνει πως κάνουν περίπου 50 την ημέρα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.