Απανωτες αναβολες στις εκλογες σχολικων εφορειων μειονοτικων σχολειων και μομφες για καταπατηση δικαιωματων

Στις αντιδράσεις απαντά η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης «Ο μόνος υγειονομικά ασφαλής τρόπος των εκλογών είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία» ξεκαθαρίζει

Στο ιστορικό της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέων σχολικών εφορειών στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης και τις ενέργειες που έκανε η ίδια για την ομαλή διεξαγωγή τους αναφέρεται σε ανακοίνωσή της Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ, απαντώντας στις μομφές που εκφράστηκαν από φορείς της μειονότητας για «καταπάτηση μειονοτικών δικαιωμάτων».

Οι εκλογές για νέες σχολικές εφορείες στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, εξαιτίας της υγειονομικής συγκυρίας, αποδεικνύονται σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αφού το θέμα εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα οι πρώτες εκλογές είχαν προκηρυχθεί δια ζώσης στις 22 Δεκεμβρίου. Ωστόσο εξαιτίας των αντιδράσεων που υπήρξαν και υπό τον φόβο του συνωστισμού η Διεύθυνση ανέβαλε τη δια ζώσης εκλογική διαδικασία έως και πρόσφατα που πρότεινε τη διεξαγωγή τους μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, για να έρθει όμως και πάλι αντιμέτωπη με αντιδράσεις.

«Όσοι μιλούν για “καταπάτηση δικαιωμάτων” προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να επιβάλλουν την διεξαγωγή εκλογών σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός, παίζουν με την υγεία των συμπολιτών μας» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ξεκαθαρίζοντας πως «υπό την παρούσα κατάσταση ο μόνος υγειονομικά ασφαλής τρόπος των εκλογών είναι η δοκιμασμένη μέθοδος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης έχει ως εξής:

«Με έκπληξη αλλά και λύπη διαπιστώνουμε την προσπάθεια ορισμένων εντός της μειονότητας να προσδώσουν πολιτική χροιά στην αναπόφευκτη απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ για αναβολή των εκλογών των σχολικών εφορειών στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης.

Αδιαφορώντας για τα επιδεινούμενα πανελλαδικώς επιδημιολογικά δεδομένα, την διαρκή πίεση στο σύστημα υγείας και παρά το γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά, επιμένουν στη δια ζώσης διεξαγωγή εκλογών εντός των σχολικών μονάδων παραγνωρίζοντας τους κινδύνους εξάπλωσης του ιού και διακινδυνεύοντας να μετατραπεί η εκλογική διαδικασία σε εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού με τραγικά αποτελέσματα. Κατά προσφιλή δε τακτική, ερμηνεύουν την ως άνω απόφαση ως «καταπάτηση μειονοτικών δικαιωμάτων» βλέποντας πίσω από αυτήν «σκοτεινά σχέδια» κατά της μειονότητας.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων έδειξε εξ αρχής καλή πρόθεση και διάθεση να βοηθήσει στη διεξαγωγή των εκλογών στις δύσκολες υγειονομικά συνθήκες που βιώνουμε. Αρχικά οι εκλογές προκηρύχθηκαν για τις 22.12.2020, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώθηκαν και όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για τη διεξαγωγή τους. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ προχωρούσε έκτοτε σε σύντομες διαδοχικές αναβολές (αν και θα μπορούσε να τις αναβάλει επ’ αορίστω) με την ελπίδα μόλις βρεθεί ένα «παράθυρο υγειονομικής ευκαιρίας» να επιτραπεί άμεσα η διεξαγωγή τους δια ζώσης. Επιπλέον, υφίσταται διαρκής έγγραφη επικοινωνία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας προς εξέταση δυνατοτήτων ασφαλούς διεξαγωγής τους.

Επίσης, αναζητώντας κι άλλες εναλλακτικές, προτάθηκε πρόσφατα η διεξαγωγή των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, με διαθέσιμο σύστημα έγκυρο και δοκιμασμένο για τη διασφάλιση του αδιάβλητου και της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, εντελώς αντιφατικά, όσοι διαμαρτύρονταν κατά την προκήρυξη των εκλογών μιλώντας για «διακινδύνευση της υγείας των συμμετεχόντων», είναι οι ίδιοι που σήμερα διαμαρτύρονται για την αναβολή τους. Είναι οι ίδιοι που απέρριψαν και την ηλεκτρονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας κατηγορώντας την Πολιτεία για κακοβουλία, ιδιοτέλεια και αδράνεια!  

Από τη μεριά μας οφείλουμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη ότι ουδείς δύναται να κινείται υπεράνω του νόμου και των προβλέψεων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Όσοι μιλούν για «καταπάτηση δικαιωμάτων» προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να επιβάλλουν την διεξαγωγή εκλογών σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός, παίζουν με την υγεία των συμπολιτών μας διότι ο κορωνοϊός υπάρχει και έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τις ζωές συνανθρώπων μας. Είναι σαφές ότι υπό την παρούσα κατάσταση ο μόνος υγειονομικά ασφαλής τρόπος των εκλογών είναι η δοκιμασμένη μέθοδος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Φυσικά, είμαστε πάντα στη διάθεση των Σχολικών Εφορειών και των Βουλευτών ώστε με πνεύμα εποικοδομητικό και με πρώτιστο γνώμονα την υγεία της σχολικής κοινότητας να συνεργαστούμε για την εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης».

Να σημειωθεί κλείνοντας πως με απόφαση που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» χθες Δευτέρα 29 Μαρτίου, οι εκλογές πήραν νέα αναβολή, με τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής να ορίζεται για την Τρίτη 20 Απριλίου. Σε περίπτωση όμως που πριν την ορισθείσα ημερομηνία, εκδοθεί ΚΥΑ άρσης των περιοριστικών μέτρων ή δοθεί συναίνεση των ειδικών για τη διεξαγωγή των εκλογών θα ορισθεί νέα ημερομηνία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.