Απαλλασσεται απο τον «βραχνα» των τραπεζοκαθισματων το δημοτικο συμβουλιο Κομοτηνης

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα για τις παραχωρήσεις

Αρκετές από τις πλέον μακροσκελείς και ενίοτε διχαστικές συζητήσεις, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, αφορούσαν σε παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε επιχειρήσεις- κατά κανόνα σε καφετέριες, που δραστηριοποιούνται σε κεντρικά σημεία της πόλης. Τα αιτήματα για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, τα οποία υποβάλλονται μαζικά προς τον δήμο κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο παρελθόν μονοπώλησαν αρκετές συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου, αφενός λόγω των ιδιαίτερων τεχνικών παραμέτρων που έπρεπε να αναλυθούν λεπτομερώς ενώπιον των δημοτικών συμβούλων, αφετέρου λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων που προέκυπταν συνήθως κατά την αξιολόγηση της αναγκαιότητας της εκάστοτε παραχώρησης. Ένας πραγματικός «βραχνάς» λοιπόν για τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι καλούνταν να ενημερώνονται επαρκώς για το κανονιστικό πλαίσιο περί των παραχωρήσεων, να μελετούν με προσοχή τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε επιμέρους αιτήματος, που ετίθετο υπόψιν τους για έγκριση, και να σταθμίζουν, τέλος, όσο το δυνατό πιο δίκαια δύο- συχνά αντικρουόμενα- δικαιώματα των δημοτών, αυτό της ελεύθερης πρόσβασης στον δημόσιο χώρο και αυτό της ανάπτυξης μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 
Ο «βραχνάς» αυτός, αρχής γενομένης από τη φετινή άνοιξη, θα αποτελέσει παρελθόν για τα περισσότερα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Και τούτο, γιατί με απόφαση που έλαβε ομόφωνα το συλλογικό όργανο στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η αξιολόγηση των αιτημάτων που αφορούν στις παραχωρήσεις κοινοχρήστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων θα γίνεται στο εξής από τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Στην Επιτροπή φυσικά παίρνουν μέρος επίσης δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, οι οποίοι όμως έχουν μικρότερο φόρτο εργασίας και μεγαλύτερη εμπειρία επί τεχνικών παραμέτρων του επίμαχου αντικειμένου.
 
Το σκεπτικό, βάσει του οποίου αποφασίστηκε η μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, περιέγραψε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Νότης Χαραλαμπίδης. «Είναι προφανές πως η παραχώρηση για χρήση, έναντι τέλους κοινοχρήστου χώρου, για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε επιχειρήσεις συνοδεύει άλλοτε εξαρχής και άλλοτε σε μεταγενέστερο χρόνο την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος και δεν νοείται η ύπαρξη της δεύτερης χωρίς να υφίσταται η πρώτη», παρατήρησε αρχικά ο κ. Χαραλαμπίδης. «Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έχει αρμοδιότητες, που αφορούν στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων- μεταξύ αυτών και στην ανάκλησή τους», επισήμανε, «και συνεπώς η άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου για την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων σχετίζεται με το αντικείμενο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής». 

Νότης Χαραλαμπίδης «Τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι σαφώς πιο εξοικειωμένα με τη σχετική θεματολογία»

Επικεντρώνοντας στη σκοπιμότητα της μεταβίβασης της αρμοδιότητας, σημείωσε κατά πρώτον ότι αυτή εξυπηρετεί την ανάγκη αποσυμφόρησης του έργου του δημοτικού συμβουλίου, υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής απασχολείται με μικρό αριθμό θεμάτων προς ψήφιση. «Συνήθως η συζήτηση της παραχώρησης απαιτεί αρκετό χρόνο και μέσα, όπως επίδειξη τοπογραφικών», σχολίασε, «αλλά και κατανόηση τεχνικών θεμάτων που πρέπει να γίνουν αντιληπτά από μεγάλο αριθμό συμβούλων με αποτέλεσμα να χρειάζεται αρκετός χρόνος για μια διεξοδική συζήτησή». Διαπιστώνοντας δε πως «η σπουδαιότητα της παραχώρησης κοινοχρήστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων αποτελεί αντικείμενο ήσσονος σημασίας για να απασχολεί το μεγαλύτερο συλλογικό όργανο του δήμου», υπογράμμισε συμπερασματικά ότι «κρίνεται σκόπιμο η αρμοδιότητα να μεταφερθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που είναι μικρότερο και συνεπώς πιο ευέλικτο συλλογικό όργανο και τα μέλη του είναι σαφώς πιο εξοικειωμένα με τη σχετική θεματολογία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.