Απαγορευση πρυτανικων εκλογων στα ΑΕΙ που αλλαζαν διοικησεις την ανοιξη

Τροπολογία του υπουργείου Παιδείας στη Βουλή

Απαγορεύει το υπουργείο Παιδείας στα δέκα ΑΕΙ που είχαν εκλογές φέτος την άνοιξη, να αλλάξουν πρυτανικές αρχές πριν καταθέσει τον νέο  Νόμο Πλαίσιο που σχεδιάζει για την ανώτατη εκπαίδευση. Στον νόμο αυτό, που θα καταθέσει για δημόσια διαβούλευση τον επόμενο μήνα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φιλοδοξεί να συμπεριλάβει διάταξη για νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στην έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων που έγινε την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε από τις διοικήσεις των δέκα ΑΕΙ που κανονικά θα προκήρυσσαν άμεσα πρυτανικές εκλογές, να μην ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες. Στο αίτημα της αυτό, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της στα θέματα διοίκησης των πανεπιστημίων.

Πέραν αυτού όμως, αποφασίστηκε και να τους το απαγορεύσει, δίνοντας παράλληλα τετράμηνη παράταση σε όσες διοικήσεις χρειάζεται.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα σε τροπολογία διάταξη που κατατέθηκε στη βουλή: «Η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών και των κοσμητόρων σχολών στα ΑΕΙ, η θητεία των οποίων λήγει την 31η/8/2022, δεν δύναται να εκδοθεί πριν την 30η/6/2022 κατά παρέκκλιση  του άρθρου 19 του ν.4692/2020 (Α’111) και του άρθρου 19 παρ.3 του ν.4485/2017 9Α’114) αντίστοιχα. Εάν για οποιονδήποτε λόγο εκδοθεί προκήρυξη για την ανάδειξη οργάνων της παρούσας πριν την 30η/6/2022, οι εκλογές θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες».

Παράλληλα, η ίδια τροπολογία αναφέρει ότι «εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της ανάδειξης των μονομελών οργάνων της παρ.1 του παρόντος άρθρου έως την 1η/9/2002, η θητεία των υπηρετούντων πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ και κοσμητόρων Σχολών των ΑΕΙ που λήγει την 31η/8/2022 παρατείνεται αυτοδικαίως έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάδειξης των νέων μονομελών οργάνων και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί την 31η/12/2022».

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα 10 πανεπιστήμια που είχαν κανονικά πρυτανικές εκλογές την Άνοιξη ήταν και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.