Ανυποχωρητοι οι νοσοκομειακοι γιατροι για τις εφημεριες

Να σημειωθεί ότι για όσο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσχεση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών δεν θα πραγματοποιούνται τακτικά εξωτερικά ιατρεία, δεν θα χορηγούνται πιστοποιητικά και στο τμήμα επειγόντων θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά τα οξέα περιστατικά. Επίσης αναβάλλονται επ’ αόριστον τα προγραμματισμένα χειρουργεία, οι εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας και δεν θα λειτουργούν τα ιατρεία συνταγογράφησης και οι επιτροπές που αποτελούνται από νοσοκομειακούς γιατρούς.
Ανυποχώρητοι από τη θέση και την απόφαση που πήραν την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, εμφανίστηκαν και χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί του Σισμανόγλειου και των Κέντρων Υγείας της Ροδόπης, που διαμαρτύρονται για την μεγάλη μείωση των αποζημιώσεων για τις εφημερίες, που πραγματοποίησαν κατά τους μήνες κυρίως Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Θυμίζουμε ότι το σχετικό κονδύλι, που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Υγείας για την αποζημίωση των εφημεριών, ανέρχεται στο ύψος των 161.000 ευρώ, έναντι των 225.000 ευρώ περίπου, τα οποία διεκδικούν οι νοσοκομειακοί ιατροί. Το γεγονός ότι η περικοπή του συγκεκριμένου κονδυλίου έγινε απροειδοποίητα και ανακοινώθηκε αφού οι γιατροί είχαν κάνει τις επίμαχες εφημερίες κατά τους δυο μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, θεωρείται ως η σταγόνα, που «ξεχείλισε το ποτήρι».

Οριακό το υφιστάμενο πρόγραμμα εφημεριών

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής και μέλος της πενταμελούς επιτροπής αγώνα του Νοσοκομείου Κομοτηνής, κ. Αλέξανδρος Γκότσης, με το ποσό, που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να υλοποιηθεί με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημέρευσης του Νοσοκομείου από εδώ και στο εξής. Ο ίδιος επισήμανε ότι ήδη έγιναν περικοπές στο πρόγραμμα εφημεριών στα κέντρα υγείας το προηγούμενο διάστημα, μα παρόλα αυτά οι απαιτούμενες αποζημιώσεις των γιατρών δεν ήταν δυνατό να κατεβούν κάτω από τις 200.000 ευρώ. «Δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που υπάρχει σήμερα», υπογράμμισε, «είναι οριακό αυτό το πρόγραμμα».

Αύριο συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης

Για να παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις τους και τις πτυχές σε ζητήματα τόσο των εφημεριών, όσο και της γενικότερης υποβάθμισης των δομών υγείας από το αρμόδιο Υπουργείο, οι νοσοκομειακοί γιατροί του νομού μας έχουν προγραμματίσει να παραθέσουν αύριο συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό πάντως έδωσαν στη δημοσιότητα τον παρακάτω πίνακα, που περιλαμβάνει στοιχεία για τις περικοπές και τις επιβαρύνσεις που έχουν δεχτεί κατά την τελευταία διετία.

 


ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ – ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ


ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ


Περικοπή επιδόματος βιβλιοθήκης κατά 19%


Από Μάιο 2010 με ισχύ από 1/1/2010


Περικοπή νοσοκομειακού επιδόματος κατά 19%


Από Μάιο 2010 με ισχύ από 1/1/2010


Κατάργηση του αφορολόγητου του επιδόματος βιβλιοθήκης.


Ετήσια επιβάρυνση ≈1400,00 € (κατά μ.ο.)


Οικονομικό έτος 2011


Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών με αποτέλεσμα φορολόγηση του ½ των αποδοχών μας (εφημερίες) με επιπλέον 20%


Ετήσια επιβάρυνση ≈2.500,00 -5.000,00 € (ανάλογα με τη βαθμίδα)


Οικονομικό έτος 2011


Κατάργηση Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος άδειας γιά τους Διευθυντές και Επιμελητές Α’ (ετήσια απώλεια 3000,00-4000,00 €) και μείωση κατά 40-50% στους Επιμελητές Β’ και ειδικευόμενους


Από το καλοκαίρι του 2010


Περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών Δεκεμβρίου 2010, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου 2011 που έφτασε μέχρι το ποσό των 2500,00 €  συνολικά


 


Διπλασιασμός των κρατήσεων γιά το ΤΠΔΥ (από 1% σε 2%) επί των τακτικών ακαθάριστων αποδοχών


Από Οκτώβριο 2011 με αναδρομική ισχύ από 1/1/2011


Κράτηση 1% επί του ακαθάριστου ποσού των εφημεριών γιά το ΤΠΔΥ (δεν υπήρχε κράτηση)


Από Οκτώβριο 2011 με αναδρομική ισχύ από 1/1/2011


Ειδική εισφορά αλληλεγγύης γιά την καταπολέμηση της ανεργίας (!!!) 2% επί των ακαθάριστων τακτικών αποδοχών


Από Οκτώβριο 2011 με αναδρομική ισχύ από 1/1/2011


Ειδική εισφορά αλληλεγγύης γιά την καταπολέμηση της ανεργίας (!!!) 2% επί των ακαθάριστων αποδοχών των εφημεριών


Από Οκτώβριο 2011 με αναδρομική ισχύ από 1/1/2011


Μείωση κατά 14% του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών και καθυστέρηση καταβολής του


Από το 2011


Δεύτερη περικοπή του νοσοκομειακού επιδόματος κατά 20%


Από Ιούλιο 2011 με αναδρομική ισχύ από 1/1/2011


Κατάργηση επιδόματος συζύγου


Από Φεβρουάριο του 2012 με αναδρομική ισχύ από 1/11/2011

 

 

ΓΙΑ ΤΟ 2012

• Μείωση της αποζημίωσης των εφημεριών κατά 12%.
• Μεγάλη μείωση του κονδυλίου των εφημεριών, μεγαλύτερη του 12% (που είναι η μείωση της αποζημίωσης γιά κάθε εφημερία), που σημαίνει μείωση του αριθμού των εφημερευόντων, συνεπώς επισφαλή προγράμματα εφημεριών. Οι διοικήσεις θα πρέπει να περικόψουν τα ασφαλή προγράμματα εφημερίας των Επιστημονικών Συμβουλίων και να αναλάβουν την ευθύνη εφαρμογής προγραμμάτων που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες εφημερίας των νοσοκομείων.
• Περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου 2012 κατά 30-35%
• Εξαγγελία νέων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια γιά το 2012

Να σημειωθεί ότι για όσο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσχεση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών δεν θα πραγματοποιούνται τακτικά εξωτερικά ιατρεία, δεν θα χορηγούνται πιστοποιητικά και στο τμήμα επειγόντων θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά τα οξέα περιστατικά. Επίσης αναβάλλονται επ’ αόριστον τα προγραμματισμένα χειρουργεία, οι εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας και δεν θα λειτουργούν τα ιατρεία συνταγογράφησης και οι επιτροπές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.