Αντιθετοι οι γιατροι της Ξανθης με τις επιταξεις

«Μια τρύπα στον νερό», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Α. Καραδέδος

Μετρά τις αντοχές του το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο νοσοκομείο Ξάνθης. Την ώρα που μαίνεται η πανδημία και κατακλύζεται καθημερινά από δεκάδες νέα περιστατικά η κλινική covid, την ώρα που ασθενείς διασωληνώνονται περιμένοντας να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία για να διακομισθούν, αυτή την δύσκολη ώρα αποκαλύπτεται η  υποστελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν δυνατή η λειτουργία της ΜΕΘ των 7 κλινών του νοσοκομείου. Όμως παρά τις προσπάθειες να καλυφθούν κενά από την 4η ΥΠΕ μέσω αποσπάσεων γιατρών  και παρά τις εκκλήσεις και τις προκλήσεις που κάθε τόσο βγαίνουν και καλούν τους ιδιώτες γιατρούς να στρατευτούν στην προσπάθεια, αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Το υφιστάμενο προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να δίνει καθημερινά  την μάχη την ώρα που η πανδημία αγριεύει…

40 περιστατικά στην κλινική covid

Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα η διοικήτρια του νοσοκομείου κα Έλενα Ροφαέλα κάνει λόγο για επιδείνωση της κατάστασης. Όπως αναφέρει αυτή την στιγμή νοσηλεύονται στην κλινική covid 40 περιστατικά ενώ καθημερινά υπάρχει προσέλευση νέων ασθενών με σοβαρά συμπτώματα. Τέσσερις συμπολίτες μας κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και μία 67χρονη την Κυριακής και ένας 71χρονος χθες Δεύτερα. Όπως αναφέρει η κα Ροφαέλα όλοι τους ήταν ανεμβολίαστοι. Στο μεταξύ σ’ ότι αφορά τους διασωληνωμένους η κα Ροφαέλα διευκρινίζει ότι οι ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση γίνεται από γιατρούς του νοσοκομείου: «Μπορεί να μην λειτουργεί η ΜΕΘ όμως έχουμε καλές υποδομές. Έχουμε την μονάδα αρνητικής πίεσης και όταν χρειαστεί γίνονται διασωληνώσεις από τους γιατρούς μας. Μέλημά μας είναι η παροχή της καλύτερης περίθαλψης και φροντίδας στους ασθενείς μας», επισημαίνει. Αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με γιατρό της Παθολογικής, ο οποίος έφτασε στην παραίτηση η κα Ροφαέλα υποστήριξε ότι ήταν ένα υπηρεσιακό θέμα, ότι ο γιατρός ανέστειλε την παραίτησή του και είναι κανονικά στο δυναμικό του νοσοκομείο προσφέροντας τις υπηρεσίες του.

Διαφωνούν οι ιδιώτες γιατροί της Ξάνθης με τις επιτάξεις

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος συμμετείχε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη,  την υφυπουργό κα Γκάγκα και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου κ. Εξαδάκτυλο. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αποτύπωση της κατάστασης καθώς και η δυνατότητα να συνδράμουν οι ιδιώτες γιατροί στελεχώνοντας τα νοσοκομεία της χώρας. «Συμφωνήσαμε όλοι ότι η κατάσταση με την πανδημία είναι δραματική και ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης γιατί το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία δεν επαρκεί. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς. Ο υπουργός έκανε έκκληση στους Ιατρικούς συλλόγους να πείσουν τα μέλη τους να κάνουν συμβάσεις στα νοσοκομεία  για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έθεσε το θέμα της ασυλίας των γιατρών όπως συμβαίνει με την επιτροπή που διαχειρίζεται την πανδημία ως προαπαιτούμενο για να ενσωματωθούν οι ιδιώτες γιατροί στο Ε.Σ.Υ. καθώς επίσης και το μισθολογικό», σημείωσε ο κ. Καραδέδος.

«Μια τρύπα στον νερό», η επίταξη

Όπως επίσης τόνισε ο κ. Καραδέδος ο ίδιος δεν θεωρεί λύση τη μέθοδο «χαλάμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο»: «Οι ιδιώτες δεν είναι πολλοί και έχουν αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι ασθενών που πάσχουν από άλλες ασθένειες. Αν πάνε στο ΕΣΥ θα αποδυναμωθεί τελείως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ιδιαίτερα στην περιοχή μας που δεν λειτουργεί το ΙΚΑ – ΠΕΔΥ. Νομίζω ότι έτσι  το μόνο που κάνουμε είναι μια τρύπα στο νερό.  Επίσης δεν γνωρίζω πως μπορεί να γίνει επίταξη που λένε ότι θα κάνουν. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η διαδικασία των επιτάξεων».

«Οι άρρωστοί μας στο νοσοκομείο Ξάνθης δεν λαμβάνουν την ενδεδειγμένη φροντίδα. Ο λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού»

Καταλήγοντας ο κ. Καραδέδος αντέκρουσε την άποψη της κας Ροφαέλα αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας στο νοσοκομείο Ξάνθης: «Οι άρρωστοί μας στο νοσοκομείο Ξάνθης δεν λαμβάνουν την ενδεδειγμένη φροντίδα. Ο λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού».

Σήμερα ξεκινά η επίταξη διαμηνύει η κυβέρνηση

Στο μεταξύ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στους  ιδιώτες γιατρούς είπε ότι το βράδυ της Δευτέρας (15/11) αναμένονται οι απαντήσεις από τους ιατρικούς συλλόγους και σήμερα Τρίτη το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για επίταξη γιατρών. Με άλλα λόγια, από σήμερα ξεκινάει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.