Αντιθετη στην καταληψη η Γ.Σ. του Τμηματος Γλωσσας, Φιλολογιας και Πολιτισμου Παρευξεινιων Χωρων

Μιλά για δημιουργία πολλαπλών προβλημάτων στη λειτουργία του Τμήματος και καλεί τη διοίκηση του ΔΠΘ να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του

Την αντίθεσή της στην κατάληψη των χώρων του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ εκφράζει με ομόφωνη απόφασή της η Γενική συνέλευση του Τμήματος, καλώντας τη διοίκηση του Ιδρύματος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος, προς όφελος των φοιτητών/τριών του.

Στην απόφασή της η Συνέλευση επισημαίνει πως όσοι προχώρησαν στην κατάληψη των χώρων του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται και λειτουργεί το Τμήμα από το πρωί της Τετάρτης 14 Απριλίου ουδεμία σχέση έχουν με τους/τις φοιτητές/τριες του Τμήματος καθώς το σύνολο των διά ζώσης λειτουργιών βρίσκεται σε αναστολή, ενώ και οι εκπρόσωποι των φοιτητών/τριών στη Συνέλευση τους ενημέρωσαν ότι δεν έχει ληφθεί καμιά σχετική απόφαση εκ μέρους τους.

Για αυτό και θα αιτηθούν να διερευνηθεί διοικητικά, από τις αρμόδιες αρχές του Δ.Π.Θ., η πιθανή ευθύνη των προσώπων που το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είχαν το καθήκον της φύλαξης του χώρου.

Με την κατάληψη, σημειώνουν, επήλθε αναστολή της λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών, δηλαδή της γραμματείας του Τμήματος και της γραμματείας του Διακρατικού, Διαπανεπιστημιακού, Διατμηματικού Π.Μ.Σ., με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται τα αιτήματα των φοιτητών/τριών και αποφοίτων του Τμήματος, για όσες λειτουργίες δεν μπορούν να εκτελεστούν από απόσταση.

Επίσης δεν θα εξυπηρετούνται μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες του Δ.Δ.Δ.Π.Μ.Σ. και απόφοιτοι/ές του, και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αναβληθεί η προγραμματισμένη για τον Μάιο ορκωμοσία των τελειόφοιτων.

Ιδιαίτερα δημιουργούνται προβλήματα στις διεθνείς συνεργασίες του Τμήματος με το Ίδρυμα Ρωσικός Κόσμος, του οποίου παράρτημα λειτουργεί στο Τμήμα, και με το ιταλικό Πανεπιστήμιο Suor Orsola Benincasa Νάπολης, για το Δ.Δ.Δ.Π.Μ.Σ., με την ΓΣ να θεωρεί πως αυτά μπορεί να έχει τόσο ακύρωση μελλοντικών δράσεων, αλλά και νομικές και οικονομικές συνέπειες για το τμήμα.

Την ίδια ώρα ανησυχούν για έκθεση σε κινδύνους του συνόλου της υλικοτεχνικής υποδομής του Τμήματος και του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού που ανήκει στο Ρωσικό κράτος, το επιστημονικό και ερευνητικό έργο των διδασκόντων/ουσών, καθώς και προσωπικά δεδομένα αποφοίτων του Τμήματος και των φοιτητών/τριών του.

Τέλος ανησυχούν για πιθανότητα να σημειωθεί διασπορά του ιού covid-19 και να μετατραπεί το κτίριο σε εστία μόλυνσης λόγω του συγχρωτισμού αριθμού ατόμων πέραν του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία και χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί η τήρηση των επιβεβλημένων μέτρων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.