Αντιθεση και οργη των ΑμεΑ – Τι λενε διοικηση και εργαζομενοι του φορεα της Ξανθης

Στα κατά τόπους νοσοκομεία και με χαρακτήρα περισσότερο ιατρικό και λιγότερο προνοιακό εντάσσονται πλέον τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή.

Το νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί στη μακρά προσπάθεια που καταβάλλεται από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια, ώστε να αποτινάξει από τη μέριμνά της κάθε έννοια πρόνοιας και κοινωνικών παροχών προς τους πολίτες. Είναι γεγονός ότι (και) τα Κέντρα Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία, λειτουργούν με προϋπολογισμούς πείνας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά οι διοικήσεις τους θυσιάζουν μακροχρόνια προσφερόμενες υπηρεσίες λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης. Ενδεικτικό των «θυσιών» που αφορούν σε υπηρεσίες κρίσιμες για την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία, είναι το κλείσιμο ακόμη και εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης που επί χρόνια αποτελούσαν τη μοναδική διέξοδο κοινωνικοποίησης για ΑμεΑ, όπως έγινε –μεταξύ άλλων- στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ Πρέβεζας. Με αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να υποχρεώνονται να παραμένουν επί μήνες κλεισμένα στα σπίτια τους δίχως την παραμικρή προοπτική, καταδικασμένα στην περιθωριοποίηση…

Τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ που υπηρετούσαν την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες εμπεριέχοντας και τον σημαντικό όρο της κατάρτισης, μετατρέπονται πλέον σε Κέντρα Ιατρικής και Φυσικής Αποκατάστασης. Ωστόσο, πάγια θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). για την αξιοποίηση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ είναι:

• Άρτια στελέχωσή τους με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να παρέχονται όλων των ειδών και ανώτερης ποιότητας υπηρεσίες.
• Στελέχωσή τους με διοικητικό διευθυντή για την εύρυθμη λειτουργία τους.
• Κατάλληλη επιλογή ενός ΚΕΚΥΚΑμεΑ ανά υγειονομική περιφέρεια το οποίο θα διατηρηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και στο οποίο θα ανήκουν ΚΕΚΥΚΑμεΑ που ανήκουν στα όρια της ίδιας περιφέρειας με αυτό, με στόχο τη διοικητική συνένωσή τους και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

«Την ευθύνη έχει το υπουργείο σας διαχρονικά»

Οι επερχόμενες αλλαγές και η ένταξη των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στα νοσοκομεία, εγείρουν αντιδράσεις από τα σωματεία και την ομοσπονδία των ατόμων με αναπηρία. Ενδεικτική είναι η επιστολή του σωματείου του Ρεθύμνου με την οποία εκφράζεται η «οργή και αγανάκτηση για την απόφαση να μετατραπούν το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης και τα υπόλοιπα 23 σε ολόκληρη τη χώρα, σε τμήματα αποκατάστασης των νοσοκομείων». Τα σωματεία των ΑμεΑ κάνουν λόγο για αλλαγές που «δεν συνάδουν με τους σκοπούς των κέντρων, οι οποίοι –σύμφωνα με τους οργανισμούς τους- είναι η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης» και προσθέτουν: «Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ δημιουργήθηκαν με πόρους από το Β΄ Κ.Π.Σ. για να καλύψουν συγκεκριμένους σκοπούς όπως: ένταξή τους σε εθνικό δίκτυο για την αποϊδρυματοποίηση των ΑμεΑ και την αποκέντρωση του συστήματος υπηρεσιών υποστήριξης. Το γεγονός ότι σήμερα τα κέντρα αυτά υπολειτουργούν οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη προσωπικού, αλλά την ευθύνη γι’ αυτό την έχει το υπουργείο σας διαχρονικά. Την οικονομική κρίση δεν τη δημιούργησαν τα άτομα με αναπηρία ούτε η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης».

 

Τα σωματεία των ατόμων με αναπηρία δηλώνουν ότι «τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους είναι ανάστατοι και αγανακτισμένοι», καλούν δε την πολιτεία «να αναλογιστεί τις ευθύνες της, να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην προχωρήσει στην ένταξη των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στα νοσοκομεία της χώρας».

 

Πάντως, όπως τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμΕΑ, τα Κ.Α.Φ.Κ.Α. (Κέντρα Αποθεραπείας, Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης) όπως πλέον θα ονομάζονται, θα έπρεπε να λειτουργούν με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ορθοπεδικούς, φυσιοθεραπευτές κ.α.) και να συνδέονται επιστημονικά με τα νοσοκομεία και μεταξύ τους. Όμως, στο παρόν νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνονται υπηρεσίες κοινωνικής επανένταξης και αποκατάστασης που στοιχειωδώς επιτελούσαν τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ της χώρας. Δηλαδή δεν υπάρχει πρόνοια για την από-ιδρυματοποίηση και κοινωνική επανένταξη των ΑμΕΑ.

Β. Βελκόπουλος, «Ίσως να είναι καλύτερα για τον κόσμο»

Σε δηλώσεις του, ο δικηγόρος και πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑμΕΑ Ξάνθης Βασίλης Βελκόπουλος σημειώνει ότι «η μορφή με την οποία υπάρχουν και λειτουργούν τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ μέχρι σήμερα, δηλαδή έχοντας διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, θα πάψει να υπάρχει, θα υπαχθούν πλέον στα κατά νομούς νοσοκομεία και θα λειτουργούν ως κέντρα φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης» και δηλώνει: «Αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι βγαίνει το κοινωνικό στοιχείο που έντονα τονίζεται στην επωνυμία των ΚΕΚΥΚΑμεΑ, τα πολλά κάπα δηλαδή. Και πηγαίνουμε πλέον σε μια άλλη μορφή λειτουργίας αυτών των κέντρων, περισσότερο σε επίπεδο ιατρικής φροντίδας, δηλαδή παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους εξυπηρετούμενους από τα κέντρα».

Όσον αφορά στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ της Ξάνθης, ο κ. Βελκόπουλος λέει ότι «δεν κλείνει, αλλά θα λειτουργεί με άλλη μορφή», εξηγώντας: «Σήμερα είναι Ν.Π.Δ.Δ. με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Όμως, από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος –αφού ακόμα είμαστε σε επίπεδο σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας- θα προβλέπεται θέση υποδιοικητή των ΚΕΚΥΚΑμεΑ και θα λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του διοικητή του νοσοκομείου Ξάνθης». Δικαιολογεί δε την αλλαγή εκτιμώντας: «Ο ρόλος των ΚΕΚΥΚΑμεΑ με τη μορφή που λειτουργούν μέχρι σήμερα είναι αποδυναμωμένος, διότι δεν ήταν και κατάλληλα επανδρωμένα για να προσφέρουν αυτά που έπρεπε και προβλέπονταν. Πιο πολύ ήταν κέντρα υποστήριξης και λιγότερο κέντρα εκπαίδευσης και αποκατάστασης. Με τη μορφή που θα πάρουν και αν κινηθούν σε καλό επίπεδο στην κατεύθυνση ιατρικής φροντίδας, ίσως να είναι καλύτερα για τον κόσμο».

Τέλος, αναφορικά με τους εργαζόμενους ο πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ξάνθης λέει: «Και εδώ οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τις οικονομικές φθορές που έχουν υποστεί όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας. Δηλαδή υπάρχουν ήδη μειώσεις των μισθών και των επιδομάτων τους, αλλά όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματά τους δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάτι που να θέτει σε κίνδυνο κάποιες θέσεις εργασίας».

Κ. Στεφανίδης, «Δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές για μας»

Συνομιλώντας με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ της Ξάνθης Κώστα Στεφανίδη, είπε ότι «το σχέδιο νόμου είναι αναρτημένο στο “opengov” και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας» και δήλωσε: «Αν ψηφιστεί ο νόμος μετονομαζόμαστε σε Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και εντασσόμαστε διοικητικά και οικονομικά κάτω από τη σκεπή του νοσοκομείου. Δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές για μας, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο Ε.Σ.Υ. και απλά γίνεται ένα συμμάζεμα υπηρεσιών».

Αναφορικά με το προσωπικό, ο κ. Στεφανίδης λέει ότι «δεν τίθεται θέμα μείωσής του, αφού τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ αλλά και τα ΚΑΦΚΑ έγιναν την τελευταία δεκαετία-δεκαπενταετία, όλοι σ’ αυτές τις μονάδες έχουν περάσει μέσω Α.Σ.Ε.Π. και είναι μόνιμοι υπάλληλοι». Σημειώνοντας ότι «ούτως ή άλλως -απ’ ό,τι διαβάζουμε στις εφημερίδες- τα νοσοκομεία έχουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή λόγω κινητικότητας και ιδίως τα πρωινά και χρειάζονται προσωπικό και χέρια βοήθειας», καταλήγει λέγοντας: «Τα Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης θα γίνουν σαν αποκεντρωμένη οργανική μονάδα, δεν αλλάζει η λειτουργία, δεν είναι κάτι που μας δημιουργεί πρόβλημα και συνεχίζουμε κανονικά».

 

Δομή και σκοποί των ΚΕΚΥΚΑμεΑ

Σύμφωνα με τον Ν.2646/1998, άρθρο 13, παρ. 1β, τα Κέντρα Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία είναι υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας (Ν.Π.Δ.Δ.). Επικεντρώνουν τις υπηρεσίες τους στην εκπαίδευση, κοινωνική υποστήριξη και κατάρτιση ατόμων με αναπηρία, υπάγονται στο υπουργείο Υγείας και εξυπηρετούν όλες τις ομάδες πληθυσμού με αναπηρία.
Οι σκοποί των ΚΕΚΥΚΑμεΑ είναι:

• Η έγκαιρη διάγνωση, η συμβουλευτική στήριξη και η αντιμετώπιση βιοψυχοκοινωνικών αναγκών των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.
• Η παροχή υπηρεσιών και ανάπτυξη προγραμμάτων για την κοινωνική στήριξη των ΑμεΑ, καθώς και η πληρέστερη και ισότιμη κοινωνική ένταξη σε διάφορα επίπεδα της καθημερινής ζωής (απασχόληση, αυτόνομη διαβίωση, άθληση κ.α.).
• Η προεπαγγελματική κατάρτιση των ΑμεΑ, η λειτουργική αποκατάστασή τους και η υποστήριξη για ένταξη στον κοινωνικό ιστό.
• Η έγκυρη πληροφόρηση και ενημέρωση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους σε θέματα που συνδέονται με την αναπηρία.
• Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για θέματα ΑμεΑ.
• Η παραπομπή των ΑμεΑ σε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.
• Η ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών που βοηθούν στην επίλυση θεμάτων ΑμεΑ
• Η έρευνα για ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων για θέματα ΑμεΑ.

Τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ στελεχώνονται με εξειδικευμένο προσωπικό όπως ψυχολόγοι, ιατροί με ειδίκευση στην παιδοψυχιατρική, παιδαγωγοί ειδικής αγωγής, φυσίατροι, λογοθεραπευτές, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας, ειδικοί στον επαγγελματικό προσανατολισμό, κ.α. Σε ορισμένα κέντρα λειτουργεί και ξενώνας φιλοξενίας ΑμεΑ που ο τόπος κατοικίας τους είναι μακριά από το κέντρο, ώστε να γίνουν αποδέκτες όλων των υπηρεσιών του ΚΕΚΥΚΑμεΑ και να καταρτιστούν προεπαγγελματικά και επαγγελματικά, όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.