Αντιστροφη μετρηση για την επιστροφη μαθητων και μαθητριων στις σχολικες αιθουσες

Για την ετοιμότητα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ μίλησε η Αν. Διευθύντρια Μαριγούλα Κοσμίδου

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση του σχολείου της Παλαγίας και του περιβάλλοντα χώρου του σχολείου του Σώστη

Ξεκίνησε χθες, Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά για το ακαδημαϊκό έτος 2023 -2024, ενώ έχει ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών και μαθητριών στις σχολικές τάξεις, που φέτος θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα.

Από χθες 1 Σεπτεμβρίου έως και την 5η Σεπτεμβρίου και ώρα 23.59, σε λειτουργία βρίσκεται και η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-εγγραφές προκειμένου να υποβληθούν κατ’ εξαίρεση Ηλεκτρονικές Αιτήσεις εγγραφής-ανανέωσης εγγραφής για ΓΕ.Λ – ΕΠΑ.Λ. από τους γονείς-κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών ή τους/τις ίδιους/ες, εφόσον είναι ενήλικοι/ες, σε λειτουργούντα τμήματα.

Με την αφορμή της έναρξης της σχολικής χρονιάς τις ευχές της προς ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και προς γονείς και μαθητές έστειλε δια του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ.Μαριγούλα Κοσμίδου.

Σύμφωνα με την ίδια και την φετινή χρονιά έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προεργασίες, διοικητικές πράξεις και ενέργειες, ώστε όπως τόνισε η νέα χρονιά να ξεκινήσει με τους εκπαιδευτικούς επί το πλείστον στις οργανικές τους θέσεις ή σε προσωρινές τοποθετήσεις, για να ακολουθήσει η απαραίτητη προεργασία του καταμερισμού και των τάξεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά  και των τμημάτων αντικειμένων στη δευτεροβάθμια.

Όπως έσπευσε ωστόσο να τονίσει η εκπαίδευση είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» και άρα αναμένονται αρκετές αλλαγές και μετακινήσεις, για τις οποίες υπάρχει η σχετική πρόβλεψη, τόσο σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς όσο και τον μαθητικό πληθυσμό για τον οποίο άλλωστε βρίσκεται εν εξελίξει από χθες η διαδικασία των ηλεκτρονικών εγγραφών.

Σε ό,τι αφορά τους πρώτους, όπως τόνισε η κ.Κοσμίδου ενδεχομένως να εκκρεμούν κάποιες αποσπάσεις από πλευράς του Υπουργείου, ωστόσο δήλωσε την ετοιμότητα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αγώνας δρόμου για τις σχολικές μονάδες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Η κ. Κοσμίδου αναφέρθηκε και στις «ανατροπές» με τις οποίες ξεκινά η νέα χρονιά λόγω και των πρόσφατων γεγονότων των πυρκαγιών στον Έβρο και την Ροδόπη, αναφερόμενη αρχικά στο σχολείο της Παλαγίας στον Έβρο που σχεδόν καταστράφηκε. Όπως έκανε γνωστό οι διαδικασίες επισκευής και αποκατάστασης τρέχουν ήδη με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με στοίχημα στις 11 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει κανονικά την λειτουργία του.

«Είναι ο στόχος και το στοίχημά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά καθώς όπως τόνισε «θεωρώ ότι θα υπάρχει ένα τραύμα στα παιδιά, απ’ όλα όσα έχουν βιώσει και άρα θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που να αντιληφθούν τα παιδιά ότι πλέον έχουμε περάσει σε μια περίοδο ηρεμίας και ασφάλειας».

Ακολούθως η ίδια αναφέρθηκε και στο σχολείο του οικισμού Σώστη της Ροδόπης, εξηγώντας πως ναι μεν το σχολείο ως υποδομή δεν έχει ζημιές, ωστόσο θα πρέπει να τακτοποιηθούν κάποια θέματα στο γειτνιάζων αλσύλλιο, όπως κορμοί που θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Για την ίδια βασικός στόχος της φετινής χρονιάς δεν άλλος από την διαμόρφωση σχολείων που θα αποτελούν ένα περιβάλλον χαρούμενο και ασφαλές, μέσα στο οποίο «τα παιδιά πραγματικά θα αισθάνονται οικεία, θα αισθάνονται αποδοχή,  θα αισθάνονται την συμπερίληψη, όπως έχουμε μάθει  τόσα  χρόνια να κάνουμε, με την ομαδικότητα και τη συνεργατικότητα».

«Εμείς στην εκπαίδευση νομίζω ότι το έχουμε καταφέρει  αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τα προγράμματά μας, δεξιοτήτων, αγωγής σταδιοδρομίας, αγωγής υγείας, περιβαλλοντικά κ.α., έχουμε αναπτύξει στα παιδιά μας την αίσθηση του εθελοντισμού και αυτό φάνηκε μέσα από τις ομάδες των νέων ανθρώπων που βρέθηκαν τις δύσκολες στιγμές δίπλα, ενώ προσπαθούσαν να περιορίσουν και να σβήσουν  τελικά τη φωτιά» πρόσθεσε για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «οι νέοι μας, που πριν από λίγα χρόνια ήταν στα σχολεία μας, έχουν κάνει τον εθελοντισμό κτήμα τους».

Διεύρυνση στην αποχώρηση των μαθητών στο Ολοήμερο

Να υπενθυμίσουμε πως η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με αλλαγές και στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, τις οποίες προβλέπει απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Δόμνας Μιχαηλίδου και η οποία διευρύνει το ωράριο της πρόωρης αποχώρησης των μαθητών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, για το σχολικό έτος 2023-24 οι μαθητές των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων όπου εφαρμόζεται το αναβαθμισμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης όχι μόνο στις 15:50 ή στις 17:30, αλλά και στις 14:55 προς διευκόλυνση των γονέων και κηδεμόνων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.