Αντιπλημμυρικες εργασιες αξιας 3,7 εκ. ευρω στη Ροδοπη

Θα λάβουν χώρα σε 5 σημεία στον Λίσσο και σε 9 ρέματα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών

Έργο ύψους 3,7 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των αναχωμάτων τόσο στον ποταμό Λίσσο, που διατρέχει τρεις Δήμους, όσο και σε ρέματα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, όπου εντοπίστηκαν προβλήματα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Ιανουαρίου, υλοποιεί η Π.Ε. Ροδόπης.

Ο διαγωνισμός του έργου βρίσκεται ήδη στον αέρα, όμως είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να προλάβει το φετινό χειμώνα, μιας και η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις αρχές Δεκεμβρίου, και ακόμα και αν όλα κυλήσουν ομαλά, το έργο θα συμβασιοποιηθεί στις αρχές του νέου χρόνου.

Μέχρι τότε, θα πρέπει οι προσωρινές παρεμβάσεις που έγιναν από την Περιφέρεια να κρατήσουν, αλλά και να μην υπάρξουν προβλήματα σε άλλα σημεία του ποταμού.

Θραύσεις αναχωμάτων σε πολλά σημεία του ποταμού

Να θυμίσουμε πως στα τέλη του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου 2021 σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της ανατολικής Ροδόπης με αποκορύφωμα την εξαιρετικά μεγάλης έντασης και διάρκειας βροχόπτωση της 12ης Ιανουαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα πλημμύρες στον ποταμό Λίσσο, ιδίως στα πεδινά.

Αποτέλεσμα ήταν τα αναχώματα του ποταμού και των παραποτάμων του, καθώς και πολλών ρεμάτων της περιοχής του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών να υποστούν πολύ μεγάλες φθορές σε μεγάλο μήκος τους. Σε ορισμένα σημεία δε να υπάρξει και πλήρης θραύση, με συνέπεια να υπάρξουν πλημμύρες και να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες, κατοικίες, κατασκευές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις κ.λ.π.

Προτεραιότητα οι οικισμοί

Για αυτό και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης προχωρά στη συγκεκριμένη ολοκληρωμένη παρέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα των αντιπλημμυρικών έργων και να μειωθεί αν όχι να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος επανάληψης τέτοιας έκτασης και μεγέθους ζημιών.

Προτεραιότητα είναι να «θωρακιστούν» οι οικιστικές περιοχές (Λοφάριο, Βέννα, Μαυρομάτι κ.λ.π.), οι οποίες απειλήθηκαν και ορισμένες επλήγησαν, καθώς και περιοχές όπου υπάρχουν κατασκευές, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και λοιπές εγκαταστάσεις είτε εγκαταστάσεις έργων υποδομής, όπως οι πολυάριθμες αγροτικές αρδευτικές γεωτρήσεις και των λοιπών δικτύων κοινής ωφέλειας. Τέλος μέσα από το έργο ελπίζουν πως θα αποτραπεί η πλημμύρα σε μεγάλες εκτάσεις αγροτεμαχίων.

Πού θα γίνουν οι παρεμβάσεις

Μέσα από το έργο λοιπόν, θα γίνουν αποκαταστάσεις των θραυσθέντων τμημάτων αναχωμάτων του ποταμού Λίσσου και των παραποτάμων του, καθώς και των ρεμάτων της περιοχής του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών και οι καθαρισμοί τους τοπικά.

Ενδεικτικά στο ποταμό Λίσσο θα γίνουν εργασίες στα αναχώματα στην περιοχή του Δήμου Αρριανών συνολικά, ενώ στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών θα επικεντρωθούν στα αναχώματα του ποταμού που βρίσκονται στις περιοχές Λοφαρίου, Βέννας, και Ξυλαγανής – Ιμέρου, με εργασίες να γίνονται και κοντά στον οικισμό του Μαυροματίου που ανήκει στο Δήμο Κομοτηνής.

Όσο για τα ρέματα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, εργασίες θα γίνουν στο ρέμα εντός του οικισμού Σαπών (από το Δασονομείο Σαπών έως Αρσάκειο), στο ρέμα Κασσιτερών, στο ρέμα Αρσακείου – Αετολόφου στο ρέμα Χαμηλού – Βελκίου, στο ρέμα Βελκίου, στο ρέμα Κοτσυφορέματος – Τσιφλικίου, στο ρέμα Πελαγίας, στο ρέμα Ξυλαγανής και στο ρέμα Ιμέρου.

Τα σημεία παρεμβάσεων θα καθορίζονται επί τόπου σε συνεννόηση με την επίβλεψη και με τη Διευθύνουσα Υπηρεσία.

Τι εργασίες θα γίνουν στα αναχώματα

Στα τμήματα όπου καταστράφηκε πλήρως το ανάχωμα θα αποκατασταθεί η συνέχειά του στο τμήμα αυτό. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει τουλάχιστον ένα μέτρο κάτω από τη βάση του υφιστάμενου αναχώματος και θα απλώνεται σε μήκος τουλάχιστον δέκα μέτρων εκατέρωθεν του ρήγματος με τριγωνική εκσκαφή, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή συνάφεια παλαιού και νέου αναχώματος.

Στα τμήματα που υπάρχουν αλλοιώσεις της διατομής των αναχωμάτων θα προηγηθεί η κατάλληλη εκσκαφή του αναχώματος σε κατάλληλες αναβαθμίδες (πατάρια) στο ήμισυ της διατομής του και κατόπιν η ανακατασκευή του, με σκοπό να επιτευχθεί η επιθυμητή συνάφεια του υφισταμένου αναχώματος και του ανακατασκευασθέντος.

Στόχος είναι η επαναφορά των αναχωμάτων στην πρότερη των πλημμυρικών φαινομένων κατάστασή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.