Αντιμετωπιζοντας τις προσθετικες επιπλοκες των οδοντικων εμφυτευματων

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή ακόμα ένα ITI Study club Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η ταξινόμηση, η αιτιολογία και η αντιμετώπιση των προσθετικών επιπλοκών μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων ήταν το θέμα του ITI Study club Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια φορά στην Κομοτηνή το προηγούμενο Σάββατο 28 Μαΐου 2016. Κατά τη διάρκεια του σεμηναρίου πραγματοποιήθηκαν τόσο πρακτική άσκηση για την επιλογή και τοποθέτηση στηριγμάτων, όσο και επίδειξη κατασκευής μεταβατικής αποκατάστασης για αισθητικές περιοχές καθώς και κατασκευής εξατομικευμένου άξονα αποτύπωσης.
 
Η ITI (International Team of Implantology) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που οργανώνει συνέδρια σε ευρύτερο, αλλά και Study Clubs σε στενό κύκλο, ώστε να υπάρχει μια διαδραστική συνεδρία πιο κοντά στον οδοντίατρο, με στόχο την ενημέρωση πάνω στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων και τις αποκαταστάσεις τους, καθώς και την πρακτική εφαρμογή του αντικειμένου.
 
Το Study Club Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή, δραστηριοποιείται από το 2012, με σεμινάρια, όπως αυτό του περασμένου Σαββάτου, 4 φορές το χρόνο, με ομιλητές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το εξωτερικό, σημείωσε η υπεύθυνή του κ. Σοφία Τσιαλίκη, προσπαθώντας να προσελκύσει τους ενδιαφερόμενους τοπικούς επαγγελματίες οδοντίατρος που ασχολούνται με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
 
Η ITI ως Επιστημονική Ομάδα, με έδρα την Ελβετία, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην προώθηση του τομέα. Το Study Club Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει έως τώρα φιλοξενήσει ομιλητές από το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το Eastman του Λονδίνου αλλά και το Istanbul Universitesi.

«Έχουμε πάντα συμμετοχές, οι συμμετοχές μας δεν είναι σε επίπεδο συνεδρίου αλλά Study Club» τόνισε η κ. Τσιαλίκη, επισημαίνοντας πως ο κ. Μιχάλης Πάτρας, από το πανεπιστήμιο της Αθήνας, είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας και συνεργάτης, ενώ έχει συμμετάσχει με παρουσιάσεις του σε πολλά συνέδρια του εξωτερικού και της Ελλάδας. 

Μιχάλης Πάτρας «Ιδίως στην επαρχία ο γενικός οδοντίατρος διψά για μάθηση»

 Στην εκδήλωση ο κ. Μιχάλης Πάτρας, Προσθετολόγος, ITI Fellow and Registered Speaker και τακτικός συνεργάτης της εταιρείας Denco Dental, μίλησε για τις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις και κυρίως για τα προβλήματα που προκύπτουν στις αποκαταστάσεις αυτές μετά την εφαρμογή τους μέσα στο στόμα και λόγω της λειτουργίας ή προβλημάτων κατασκευαστικής ή μηχανικής φύσεως.
 
Στο πρώτο κομμάτι των επιπλοκών των κινητών προσθετικών αποκαταστάσεων, ο κ. Πάτρας συνέδεσε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τα προβλήματα που προκύπτουν κατά καιρούς σε αυτές με τις αντίστοιχες βιολογικές επιπλοκές, εξηγώντας τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ τους, αλλά και τη σειρά εμφάνισής τους.
 
Στο δεύτερο κομμάτι της ομιλίας του πέρασε στις ακίνητες αποκαταστάσεις, όπου έδειξε όλο το φάσμα των τεχνικών επιπλοκών, εστιάζοντας τόσο στη αιτιολογία όσο και ποιες είναι οι λύσεις και η αντιμετώπιση αυτών των επιπλοκών.
 
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση αυτών των επιπλοκών, τονίζοντας τις δυνατότητες του κλινικού οδοντιάτρου σήμερα, αλλά δίνοντας έμφαση και στην πρόληψή τους.
 
Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίας πραγματοποιήθηκαν κάποιες κλινικές επιδείξεις, με τους παρευρισκόμενους να δουλεύουν επάνω σε εκμαγεία με ανάλογα εμφυτευμάτων, ενώ έγινε και επίδειξη κατασκευής μεταβατικών αποκαταστάσεων επάνω στα εμφυτεύματα, κυρίως στην πρόσθια αισθητική ζώνη, όπου ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αισθητική απόδοση των δοντιών, καθώς και η δημιουργία προφίλ ανάδυσης των δοντιών από τους μαλακούς ιστούς, ώστε αυτά να προσομοιάζουν με φυσικά.
 
Ο κ. Πάτρας ως ITI Fellow and Registered Speaker συμμετέχει ως ομιλητής στα Study Clubs της ΙΤΙ σε όλη τη χώρα και τόνισε πως το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο ιδίως στην επαρχία, καθώς «ο γενικός οδοντίατρος διψά για μάθηση και αυτές οι εκδηλώσεις είναι ευκαιρία να δουν ομιλητές που έρχονται και από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη, που μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση τους στον γενικό οδοντίατρο, ώστε αυτός να βλέπει και περιστατικά αλλά και τεχνικές που θα αποδώσει στην καθημερινή του πράξη».
 
Στο Study Club συμμετείχαν οι κ.κ.: Σαράντης Τσιρτσίδης, Σωτήρης Βαφειάδης, Βαχε Γκουμουσιάν, Νίκος Πετρίδης, Σταύρος Κουκουδέτσος, Παναγιώτης Βαλσαμάς, Αγαθή Κουτσούλη, Ζαχαρίας Δρόσος, Γιώργος Γκίκας και Σοφία Τσιαλίκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.