Αντιμαχια για τις στασεις των φοιτητων

Με φόντο την πρόσφατη απαγόρευση εισόδου των λεωφορείων των Αστικών ΚΤΕΛ στην πανεπιστημιούπολη

Στη σκιά της πρόσφατης απαγόρευσης εισόδου των λεωφορείων των Αστικών Κομοτηνής συζητήθηκε το θέμα της χρήσης στάσεων για επιβίβαση και αποβίβαση φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Να υπενθυμίσουμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο είχε παραχωρήσει και πέρυσι τις στάσεις μετά από αίτημα του ΔΠΘ, για συγκεκριμένες στάσεις, τις οποίες μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο ανάδοχος του έργου μεταφοράς.
 
Η παραχώρηση αυτή όμως έληξε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στη μεταφορά των φοιτητών, για αυτό και κλήθηκε το Συμβούλιο να πάρει την απόφαση αυτή.
 
Όμως αυτό δεν ήταν απλό, διότι στην παραχώρηση αντιδρούν τα Αστικά ΚΤΕΛ Κομοτηνής, τα οποία μέχρι το 2016 είχαν το έργο μεταφοράς από και προς την πανεπιστημιούπολη, και βρίσκονται σε μια μακρά δικαστική διαμάχη με το ΔΠΘ για το θέμα της μεταφοράς.
 
Επίσης προ μερικών ημερών το πανεπιστήμιο απαγόρευσε στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ να εισέρχονται στην Πανεπιστημιούπολη, με την αιτιολογία ότι δημιουργεί πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο, καθώς δημιουργούνται υπόνοιες στους φοιτητές ότι η παραπάνω ενέργεια θα οδηγήσει στην σταδιακή κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς.
 
Μετά από μια νομική αντιπαράθεση των δύο πλευρών, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μέτοχος μιας διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο φορέων, με τους οποίους ο Δήμος έχει μια μακροχρόνια συνεργασία και στην οποία θεσμικά δεν μπορεί να παρέμβει.
 
Ζήτησε μάλιστα από το πανεπιστήμιο να δει κάποια θέματα, μόνο στο κομμάτι που η κίνηση του Αστικού ΚΤΕΛ δεν υποκαθιστά το μεταφορικό έργο του αναδόχου του Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας πως και οι πολίτες της περιοχής θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται από και προς το πανεπιστήμιο, τη στιγμή που υπάρχουν και εκδηλώσεις αλλά και προγράμματα μαζικού αθλητισμού που λαμβάνουν χώρα εντός του, ενώ ανέφερε πως ο Δήμος δεν μπορεί παρά να παραχωρήσει τις στάσεις, όπως και έγινε.
 
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Φώτης Μάρης σημείωσε πως το πανεπιστήμιο δεσμεύεται να συζητήσει το θέμα με τους συλλόγους φοιτητών, σημειώνοντας πως δεν θέλουν να θεωρηθεί ότι το πανεπιστήμιο σταδιακά «ροκανίζει» τη μεταφορά των φοιτητών. Τόνισε δε πως σε ό,τι αφορά τις ανάγκες μιας κοινωνίας, ο Δήμος έχει δικαίωμα να εκφράσει άποψη, αλλά και να επιδοτήσει αργότερα μεταφορικό έργο, αν το θεωρεί απαραίτητο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.