Αντιγριπικος εμβολιασμος: Φετος (περισσοτερο απο ποτε) δινουμε προτεραιοτητα στις ευπαθεις ομαδες

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης: «Ο κορωνοϊός κάνει πιο επιτακτικό τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε εκείνες τις ομάδες πληθυσμού που πρέπει να γίνει»

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης. Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος σημείωσε πως «φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται σε ένα καινούργιο περιβάλλον, στο περιβάλλον της επιδημίας του κορωνοϊού και στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια» γι’ αυτό και επεσήμανε πως «τούτο κάνει πιο επιτακτικό τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε εκείνες τις ομάδες πληθυσμού που πρέπει να γίνει». Εξηγώντας ποιες είναι οι επίμαχες ομάδες ο κ. Χαριτόπουλος επεσήμανε πως το εμβόλιο πρέπει να γίνει σε όλους άνω των 60 ετών. Επίσης πρέπει να κάνουν το εμβόλιο όλοι κάτω των 60 ετών που έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας όπως χρόνιες πνευμονοπάθειες, χρόνιες καρδιοπάθειες, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η υπέρταση, ζαχαρώδη διαβήτη, έχουν ιστορικό νεοπλασιών και έχουν λάβει στο παρελθόν κάποιας μορφής χημειοθεραπεία, όλοι όσοι ασχολούνται με ηλικιωμένα άτομα, όλοι όσοι εργάζονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ασχολούνται με βρέφη κάτω το ενός έτους, όπως επίσης και όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης προέτρεψε όσους δεν ανήκουν σε κάποια από αυτές τις ομάδες να μην εμβολιαστούν στην παρούσα συγκυρία διότι η Ελλάδα έχει προμηθευτεί 4,2 εκατ. εμβόλια τα οποία πρέπει να δοθούν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, χωρίς να διατρέξουμε κίνδυνο ως χώρα να εμφανιστεί έλλειψη εμβολίων. «Όπως καταλαβαίνετε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τα εμβόλια παγκόσμια, είναι ένα είδος το οποίο κάθε χώρα προσπαθεί να το εξασφαλίσει. Για τη χώρα μας εξασφαλίστηκαν 4,2 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι είναι όλα για τις ευπαθείς ομάδες. Ας μην το κάνουν λοιπόν τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια» προέτρεψε ο κ. Χαριτόπουλος για να διευκρινίσει πως φέτος ακριβώς στην κατεύθυνση εξασφάλισης επάρκειας σε εμβόλια ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Δεν μπορεί να πάει κάποιος στο φαρμακείο και να πει κάντε μου ένα εμβόλιο για τη γρίπη. Το εμβόλιο θα πρέπει να συνταγογραφηθεί από κάποιον γιατρό μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για να βλέπουμε ποιος και για ποιους λόγους εμβολιάζεται, γιατί μέσα στη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολιασμού πρέπει να αναφέρονται υποχρεωτικοί κάποιοι λόγοι που κάποιος κάνει το εμβόλιο και γι’ αυτό κρίνει ο γιατρός ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο» εξήγησε ο κ. Χαριτόπουλος σχετικά.

«Το εμβόλιο είναι καλό να γίνει μέσα στον Νοέμβριο»

Με τη διενέργεια του εμβολιασμού να ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης προέτρεψε  «να μην έχουμε πανικό και να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο άμεσα» καθώς όπως εξήγησε «το εμβόλιο από τη στιγμή που θα γίνει σε κάθε άτομο μέχρι να παράγει αντισώματα θέλει περίπου δεκαπέντε ημέρες. Με δεδομένο δε πως η γρίπη στη χώρα μας είναι περίπου Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο και το εμβόλιο κρατάει περίπου 3,5-4 μήνες, είναι καλό να γίνει αρχές Νοεμβρίου και μέχρι τέλος Νοεμβρίου ακόμα καλύτερα, έτσι ώστε να έχουμε αντισώματα τους μήνες Δεκέμβριο-Ιανουάριο-Φεβρουάριο».

«Η συνύπαρξη και η προσβολή μας και από τον ιό της γρίπης και από τον ιό του κορωνοϊού, δημιουργεί μια σύνθετη και πιο βαριά κατάσταση στον οργανισμό μας»

Ο κ. Χαριτόπουλος έσπευσε να δώσει και διευκρινήσεις αναφορικά με το αν το εμβόλιο της γρίπης μας προστατεύει από τον κορωνοϊό, επιβεβαιώνοντας κι αυτός πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διάχυτη αντίληψη πως θα προστατευτούμε πιο πολύ από τον κορωνοϊό αν κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου». «Δεν ισχύει αυτό» ξεκαθάρισε ο ίδιος ορθά κοφτά για να εξηγήσει ωστόσο πως «θα προστατευτούμε όμως από τη γρίπη και από τον πνευμονιόκοκκο αν κάνουμε αυτά τα δυο εμβόλια και έτσι πιθανόν ο κορωνοϊός δεν θα μας βρει με το ανοσοποιητικό μας σύστημα ήδη εξασθενημένο από τις προηγούμενες λοιμώξεις». «Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» εξήγησε ο ίδιος «γιατί η συνύπαρξη και η προσβολή μας και από τον ιό της γρίπης και από τον ιό του κορωνοϊού, δημιουργεί μια σύνθετη και πιο βαριά κατάσταση στον οργανισμό μας, σε σχέση με την προσβολή ενός από τους δυο παράγοντες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, αυτές οι ομάδες του πληθυσμού που είπαμε να κάνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό».

Πού απευθυνόμαστε για τη συνταγογράφηση

Όσο για το πού μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου ο κ. Χαριτόπουλος εξήγησε πως «τα άτομα που αναφέραμε έρχονται σε επαφή με τον θεράποντα γιατρό τους, είτε σε κάποιο Κέντρο Υγείας ΤΟΜΥ, είτε αγροτικό-περιφερειακό ιατρείο, είτε σε κάποιον ιδιώτη γιατρό, που είναι ο θεράποντας γιατρός τους, κι αυτός τους συνταγογραφεί το εμβόλιο».

Κλείνοντας ο ίδιος τόνισε απευθυνόμενος σε όλο τον πληθυσμό της Ροδόπης ότι «πρέπει οπωσδήποτε και για τη γρίπη, αλλά και για τον κορωνοϊό να λαμβάνουμε τα προφυλακτικά μέτρα, αυτά που ανακοινώνονται, δηλαδή την τριάδα μάσκες-αποστάσεις-συχνό πλύσιμο χεριών, έτσι ώστε να είμαστε καλά. Ειδικά αυτό θέλω να το απευθύνω στις ευπαθείς και τις ηλικιακές ομάδες αυτές που είναι ψηλά και είναι πιο ευάλωτες, να έχουν τεταμένη την προσοχή τους στη χρήση αυτών των μέτρων, έτσι ώστε να περάσουμε έναν -όσο το δυνατόν- πιο ήπιο από επιδημιολογικής άποψης χειμώνα».

«Συνεχίζουμε να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας»

Από το βήμα του ραδιοφωνικού αέρα ο πρόεδρος της Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης δεν παρέλειψε να στείλει και μήνυμα ενάντια στον εφησυχασμό των πολιτών απέναντι στον κορωνοϊό καθώς η Ροδόπη για διάστημα ενός μηνός είναι χωρίς κρούσμα.

«Είναι αισιόδοξο, αλλά το λάθος μήνυμα όταν το λέμε αυτό είναι “εφησυχάστε εμείς εδώ δεν έχουμε κορωνοϊό”. Δεν ισχύει αυτό το πράγμα» υπογράμμισε ο κ. Χαριτόπουλος, σημειώνοντας πως «ένα περιστατικό  δυστυχώς μπορεί να σκορπίσει το κορωνοϊό σε 100 ή σε 200 άλλα περιστατικά. Έτσι και στα Γιαννιτσά δεν είχαν και ένας σε ένα εργοστάσιο μπόρεσε και διέσπειρε τον ιό παντού».

«Είμαστε ευχαριστημένοι που δεν έχουμε επί έναν μήνα κανένα κρούσμα, αυτό όμως δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε καθόλου. Συνεχίζουμε να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας, κρατάμε τις αποστάσεις, πάντα φοράμε μάσκα, πλένουμε συχνά τα χέρια μας, έτσι ώστε να μην έχουμε και στη συνέχεια κανένα κρούσμα» τόνισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.