Αντιδρουν στην απαξιωση των Σχολειων Δευτερης Ευκαιριας

Λουτφή Καλετζή, εκπαιδευόμενος ΣΔΕ Κομοτηνής «Προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας»

Τρίτη ημέρα αποχής από τα μαθήματα σήμερα για τους εκπαιδευόμενους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής. Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Κομοτηνής την προηγούμενη εβδομάδα προσυπογράφοντας την επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Φοιτώντων και Αποφοίτων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Π.Ε.Φ.Α.Σ.Δ.Ε.), που εκπροσωπεί όλους τους μαθητές που φοιτούν αυτή την στιγμή και αυτούς που έχουν αποφοιτήσει από τα ΣΔΕ, και του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε),  εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του θεσμού του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, ζητώντας από την πολιτεία να μην τους αντιμετωπίζει ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
 
Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο κ. Λουτφή Καλετζή, εκπρόσωπος των τμημάτων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής μίλησε για τα αιτήματα των εκπαιδευομένων του ΣΔΕ Κομοτηνής, που είναι σύμφωνα με αυτά του Πανελληνίου Συλλόγου, περιγράφοντας παράλληλα την υφιστάμενη πραγματικότητα της δομής της Κομοτηνής, η οποία κάθε άλλο παρά ταιριαστή στην εικόνα ενός σύγχρονου κράτους εν έτη 2017 είναι.

Ο κ. Καλετζή μιλώντας εκ μέρους του συνόλου των εκπαιδευομένων του ΣΔΕ Κομοτηνής εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας της δομής, αλλά και την ανησυχία του για την επιτυχή ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής χρονιάς. 

Διογκωμένα χρόνο με τον χρόνο τα προβλήματα 

Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΣΔΕ Κομοτηνής είναι η έλλειψη στο απαραίτητο προσωπικό και κυρίως σε εκπαιδευτικούς, κάνοντας γνωστό πως για το σύνολο των 90 περίπου εκπαιδευομένων υπάρχουν δύο μόνιμοι εκπαιδευτικοί, αλλά και μία τρίτη που ήρθε πρόσφατα με απόσπαση. Μάλιστα όπως εξήγησε λόγω της έλλειψης αυτής, τα τμήματα του ΣΔΕ Κομοτηνής φέτος συμπυκνώθηκαν σε δύο, ενώ τα μαθήματα πραγματοποιούνται, χάρη στην προσπάθεια των τριών προαναφερθέντων εκπαιδευτικών αλλά και των εθελοντών εκπαιδευτικών που ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις των εκπαιδευομένων.
 
Η κατάσταση αυτή όπως εξήγησε δεν είναι πρωτόγνωρη για τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Κομοτηνής, καθώς και πέρυσι υπήρχαν τα ίδια προβλήματα, τα οποία ωστόσο όπως τόνισε «αντί να μειωθούν ή να λυθούν από πλευράς της πολιτείας, φέτος διογκώθηκαν». Στα προβλήματα αυτά ο ίδιος ενέταξε και την μεγάλη έλλειψη κονδυλίων που οδηγεί σε μεγάλες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, στη θέρμανση αλλά και στην καθαριότητα. 
 
«Κάνουμε μάθημα μέσα στο κρύο και πολλές φορές πηγαίνουμε στο σχολείο κουβαλώντας ο κάθε ένας από εμάς ένα μπιντονάκι πετρέλαιο ή κάνουμε εράνους ούτως ώστε να διασφαλίσουμε μία κάποια ποσότητα πετρελαίου» ανέφερε ο ίδιος κάνοντας λόγο για μία «θλιβερή κατάσταση που μας κάνει να νοιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας». 

«Ο θεσμός των ΣΔΕ θα πρέπει να διαφυλαχτεί πάση θυσία» 

Η κατάσταση αυτή όπως επεσήμανε ο κ. Καλετζή δεν είναι μόνο εις βάρος των εκπαιδευομένων. « Κυρίως θίγεται ο θεσμός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας που έχουν να προσφέρουν πάρα πολλά στην κοινωνία, τόσο πανελλαδικά όσο και στην τοπική κοινωνία. Προσωπικά είμαι κτηνοτρόφος. Διατηρώ μία κτηνοτροφική μονάδα και έχω δύο κορίτσια μαθήτριες λυκείου. Τελείωσα το Δημοτικό και αποφάσισα να πάω στο ΣΔΕ γιατί συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να μπορεί ένας γονιός να καταλάβει το παιδί του και γιατί όχι, ακόμα και να το βοηθήσει. Κάτι που δεν μπορεί να κάνει κάποιος αν το μορφωτικό του επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Εγώ λοιπόν πήγα στο ΣΔΕ για να μειώσω την “ψαλίδα” αυτή που υπάρχει σε επίπεδο μόρφωσης μεταξύ εμού και των παιδιών μου» επεσήμανε ο ίδιος εξηγώντας πως ο θεσμός των ΣΔΕ θα πρέπει να διαφυλαχτεί αλλά και να λάβει την πρέπουσα προσοχή τόσο από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και τους υπολοίπους αρμόδιους φορείς. 

Καμία απόκριση από πλευράς της Πολιτείας 

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Καλετζή υπογράμμισε πως και σε τοπικό επίπεδο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε κινητοποίηση και επαφές τόσο με το Υπουργείο Παιδείας όσο και τους τοπικούς βουλευτές, από τους οποίους ωστόσο όπως εξήγησε δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση.
 
«Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, ζητάμε κάτι το αυτονόητο, διότι η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα» επεσήμανε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως βασικό αίτημα είναι να μην χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά.
 
«Αρκετοί από τους μαθητές έρχονται από χωριά. Εγώ έρχομαι από το Κοπτερό στην Κομοτηνή. Όταν  ξεκινάω να έρθω, έρχομαι με πολύ όρεξη όπως και το σύνολο των εκπαιδευόμενων. Για μένα η καθημερινή απόσταση που πρέπει να διανύσω είναι περίπου 28 χιλ. κι αυτό είναι μια επιβάρυνση για μένα. Παρόλα αυτά θέλω να πάω, γιατί ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα και κάνουμε κάτι για εμάς, μαθαίνουμε πράγματα, ενώ θα  μπορούσαμε να πάμε να κάτσουμε στο καφενείο. Τα δύο αυτά χρόνια, από την ημέρα που άνοιξε το ΣΔΕ Κομοτηνής είμαστε παρόντες. Δεν μπορεί κανείς λοιπόν να πετάξει έτσι την προσπάθειά που κάνουμε, με τόσο πάθος για να κρατήσουμε όρθια τα ΣΔΕ» συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας πως τα όνειρά τους δεν σταματούν εκεί. «Καθόμαστε στο διάλειμμα και συζητάμε για το μέλλον μας. Πότε ξεκινούν οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ ή στις σχολές που μπορούμε να συνεχίσουμε από την στιγμή που έχουμε απολυτήριο γυμνασίου. Συζητάμε το μέλλον μας, αλλά δεν μας βοηθούν. Δεν καταλαβαίνουν ότι προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθια τουλάχιστον την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας και δεν θα σταματήσουμε. Αν χρειαστεί θα καταφύγουμε σε κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.