Αντιδραση της Προοδευτικης Ενοτητας Καθηγητων στον αποκλεισμο του Θεοδωρου Μουχτση

«Το συμβούλιο δημιούργησε μια αιτία αποκλεισμού, που δεν υπήρχε, για ανεξήγητους λόγους»

Ανοιχτή επιστολή, με την οποία καταγγέλλει την απόφαση του συμβουλίου επιλογής νέων διευθυντών εκπαίδευσης να αποκλείσει από τη συνέχεια της διαδικασίας των απερχόμενο διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Θεόδωρο Μούχτση, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών, που είναι η πλειοψηφούσα παράταξη της τοπικής ΕΛΜΕ Ροδόπης. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μούχτσης «κόπηκε» στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας επιλογής, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε δηλώσει προτίμηση της διεύθυνσης εκπαίδευσης, στην οποία ενδιαφερόταν να είναι υποψήφιος. Παρόλο, που υπέβαλε σχετική ένσταση, το συμβούλιο επιλογής ενέμεινε στην αρχική του απόφαση και ως εκ τούτου στους αναμορφωμένους πίνακες υποψηφίων, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη, δεν περιλαμβανόταν το όνομά του.
 
Στην ανοιχτή επιστολή της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών αφήνονται σαφείς αιχμές εναντίον του συμβουλίου επιλογής, που είχε την αρμοδιότητα της αξιολόγησης των αιτήσεων και των τυπικών προσόντων των υποψηφίων, αφού μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «δημιούργησε μια αιτία αποκλεισμού, που δεν υπήρχε, για ανεξήγητους λόγους». Τα «πυρά» της ΠΕΚ στρέφονται και εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εγκαλείται με το σκεπτικό ότι, με το διαμορφωθέν πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής νέων διευθυντών εκπαίδευσης, επιχειρεί να ελέγξει τα εκπαιδευτικά στελέχη και την εκπαιδευτική πολιτική, που πρόκειται να εφαρμόσουν το επόμενο διάστημα. 

Αναλυτικά το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών είναι το εξής:

«Την Τετάρτη 23-12-2015 ανακοινώθηκε από την Περιφ/κή Δ/νση Εκπ/ση Αν. Μακεδονίας και Θράκης ο προσωρινός πίνακας των συμμετεχόντων υποψηφίων Δ/ντών Εκπ/σης, μαζί με τη λίστα των αντικειμενικών τους μορίων.
 
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τον αποκλεισμό από τη διαδικασία του τωρινού Δ/ντή Εκπ/σης Ροδόπης Μούχτση Θεόδωρου. Το αρμόδιο πενταμελές συμβούλιο προχώρησε στον παραπάνω αποκλεισμό από τα επόμενα βήματα της διαδικασίας επιλογής (ψηφοφορία Δ/ντών – Υποδ/ντών σχολικών μονάδων και συνέντευξη από το αρμόδιο συμβούλιο), με τον ισχυρισμό ότι δεν είχε σημειωθεί στην αίτηση του ενδιαφερόμενου προτίμηση επιλογής κάποιας Δ/νσης Εκπ/σης.
 
Ο ισχυρισμός είναι έωλος, διότι οι νυν Δ/ντές Εκπ/σης είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με το νόμο, να συμπεριλάβουν στις προτιμήσεις τους, τουλάχιστον, τη Δ/νση Εκπ/σης στην οποία ήδη υπηρετούν.
 
Επομένως η υποβληθείσα αίτηση είναι δεδομένο ότι αφορούσε τη ΔΙΔΕ ΡΟΔΟΠΗΣ. Το συμβούλιο, όμως, δημιούργησε μια αιτία αποκλεισμού, που δεν υπήρχε, για ανεξήγητους λόγους. Η δε άρνηση να δεχθεί την επιλογή (04-01-2016), έστω και στην αίτηση θεραπείας, που υπεβλήθη, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Αντί, λοιπόν, στο πλαίσιο καλής πίστης και χρηστής διοίκησης να θεωρήσει ότι είναι νομότυπη η υποψηφιότητα του τωρινού Δ/ντή Εκπ/σης Ροδόπης, προχώρησε σε μια άκρως αυστηρή και τυπολατρική προσέγγιση του νόμου, που δημιουργεί ζωηρές αμφιβολίες για την κρίση και τα κριτήρια με τα οποία έκρινε το συμβούλιο.
 
Στην πραγματική δημοκρατική διαδικασία τα αρμόδια συμβούλια επιλογής Δ/ντών Εκπ/σης πρέπει να λειτουργούν πέρα από τυπολατρίες και σχολαστικισμούς, σεβόμενα τα βήματα της διαδικασίας επιλογής και την προσωπικότητα των στελεχών Εκπαίδευσης.
 
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω αποκλεισθείς υποψήφιος υπηρέτησε και υπηρετεί την εκπαίδευση στο Ν. Ροδόπης για 34 συναπτά έτη ως απλός εκπαιδευτικός, αλλά και από διάφορες θέσεις ευθύνης ( Περιφ/κός Δ/ντής Εκπ/σης, Δ/ντής Εκπ/σης, Δ/ντής Ι.Ε.Κ, Δ/ντής σχολικής μονάδας ), προσφέροντας τον καλύτερο εαυτό του για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και για την αγαστή συνεργασία με τους υφισταμένους του.
 
Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, η σπουδή και ο τρόπος οργάνωσης της διαδικασίας επιλογής Δ/ντών Εκπ/σης από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αποκαλυπτικός των προθέσεων για έλεγχο των εκπαιδευτικών στελεχών και της εκπαιδευτικής πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσουν το επόμενο διάστημα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.