Αντιδρασεις για τις ανεμογεννητριες στον Λειβαδιτη απο τον ΕΟΣ και 14 ακομα φορεις της Ξανθης

Υπέβαλλαν ενστάσεις προς τη ΡΑΕ για την ανατροπή της τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Ένσταση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατέθεσε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης προκειμένου να μην αδειοδοτηθεί  η τοποθέτηση 16 ανεμογεννητριών, ύψους 230 μ. γύρω στον οικισμό του Λειβαδίτη. Εκτός από τον ΕΟΣ ενστάσεις υποβλήθηκαν από 14 ακόμη φορείς και φυσικά πρόσωπα, καθώς και από τους Δήμους Ξάνθης και Παρανεστίου.

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος των ξανθιωτών ορειβατών, εκφράζει την ελπίδα του «η ΡΑΕ να λάβει σοβαρά τις αντιρρήσεις και να αξιολογήσει αρνητικά την αίτηση της εταιρίας», τονίζοντας πως ο Δήμος Ξάνθης στήριξε νομικά την προσπάθεια ώστε «να σταματήσουμε αυτή την τεράστια καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας».

«Οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν είναι πολύ καλά τεκμηριωμένες και αναφέρονται τόσο στην διατάραξη του περιβάλλοντος, σε έναν τόπο εξαιρετικού φυσικού κάλους, όσο και στην οικονομική διάσταση, μια και ανατρέπεται ο σχεδιασμός  δεκαετιών για την οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής» επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου για να τονίσουν πως «σε κάθε περίπτωση όλοι οι φορείς που συμμετείχαμε στην έκφραση των αντιρρήσεων δηλώσαμε  την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε, αν χρειαστεί, με κάθε νόμιμο τρόπο μέχρι να αποτραπεί οριστικά αυτή η καταστροφή».

 «Δυστυχώς η περιοχή του Λειβαδίτη δεν είναι η μοναδική που δέχεται τέτοιου είδους επίθεση καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την αύξηση του ενδιαφέροντος εταιριών για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, με αιτήσεις εγκατάστασης όλο και περισσότερων αιολικών σταθμών σε ορεινές, κυρίως, περιοχές, τόσο στο Νομό μας (Αχλαδόβουνο, Εχίνος, Σάτρες), όσο και σ’ όλη την χώρα» σημειώνει τονίζοντας πως «το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., για τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, θα δοθεί για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

«Έτσι όσες εταιρίες δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό κάνουν αγώνα δρόμου να “καπαρώσουν”  περιοχές εγκατάστασης, όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο βαθιά στα ελληνικά βουνά. Έτσι ενώ οι αιτήσεις, που ήδη βρίσκονταν σε στάδια αδειοδότησης  το 2020, επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για τις ΑΠΕ μέχρι το 2030 βλέπουμε ότι τους πρώτους μήνες του 2021 αυτές πολλαπλασιάζονται!».

«Η βιομηχανοποίηση των πιο παρθένων και ανέγγιχτων  σημείων  της χώρας δεν είναι “πράσινη ανάπτυξη”, όπως προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά επενδυτικές ευκαιρίες» τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει «Εμείς απλά πρέπει να σκεφτούμε τι θ’ αφήσουμε στα παιδιά μας;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.