Αντιδρασεις απο την Ομοσπονδια Γονεων ΑΜΘ στις αλλαγες που προωθει το υπουργειο Παιδειας

«Δημιουργούνται σχολεία πολλών ταχυτήτων»

Φόβους για προσπάθεια δημιουργίας σχολείου πολλών ταχυτήτων εκφράζει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Περιφέρειας ΑΜΘ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας.

Όπως εκτιμά η Ομοσπονδία «το νέο νομοσχέδιο αποτελεί αντιδραστική “τομή”, με τον πυρήνα των αλλαγών του να εστιάζει στη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, να καταργεί ακόμη περισσότερο την ενιαία εκπαιδευτική διαδικασία, να νομοθετεί τις εκπαιδευτικές ανισότητες και τον ασφυκτικό έλεγχο των σχολείων».

Επικεντρώνοντας την κριτική της η Ομοσπονδία εστιάζει στα εξής σημεία:

  • «Με τις διατάξεις του περί “αυτονομίας της σχολικής μονάδας”, μέσω του “πολλαπλού βιβλίου”, της ευελιξίας στα 4μηνα διαγωνίσματα, της νομοθέτησης εκπαιδευτικών δράσεων χωρίς έγκριση από το υπουργείο, της “ανεστραμμένης τάξης”, ανοίγει τον δρόμο της διαφοροποίησης των σχολείων και της ανισότιμης παροχής της γνώσης με ταξικό πρόσημο ακόμα και μέσα στο ίδιο το σχολείο.
  • Με τις ρυθμίσεις εξασφάλισης πόρων μέσα από την διοργάνωση εκδηλώσεων, την δυνατότητα χρηματοδότησης από δωρεές και χορηγίες, έχει σκοπό να εδραιώσει την κρατική υποχρηματοδότηση και να οδηγήσει αφενός μεν τους χορηγούς και κάθε είδους επιχείρηση να συνδιαμορφώνουν το περιεχόμενο σπουδών αφετέρου δε τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
  • Με τον ασφυκτικό έλεγχο εφαρμογής όλων των παραπάνω από τους εκπαιδευτικούς, με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση του Συλλόγου Διδασκόντων, του Συλλόγου Γονέων αλλά και της μαθητικής κοινότητας όσον αφορά τις λειτουργίες του σχολείου, έχει σκοπό όχι μόνο να φιμώσει αλλά και να “τιμωρήσει” οποιαδήποτε φωνή αντίστασης σε αυτόν τον “οδοστρωτήρα”».

«Δεν λήφθηκε υπόψη καμία θέση του γονεϊκού κινήματος»

Πέρα από τα παραπάνω σημεία διαφωνίας, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ακόμα πως «είναι χαρακτηριστικό πως για μία ακόμα φορά, καμία από τις θέσεις του γονεϊκού κινήματος για μείωση των μαθητών ανά τάξη, για μονιμοποίηση των αναπληρωτών, για πρόσληψη του απαιτούμενου βοηθητικού προσωπικού (καθαρισμός, φύλαξη, τραπεζοκόμοι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι), για δημιουργία άνετων και σύγχρονων υποδομών, δεν λήφθηκε υπόψη».

«Ως Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ  απορρίπτουμε το αντιδραστικό νομοσχέδιο που μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση, γενικεύει τις μορφωτικές ανισότητες και απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς» ξεκαθαρίζει η ίδια και καλεί τις Ενώσεις, τους Συλλόγους Γονέων να οργανώσουν δράσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας ώστε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να το πάρουν πίσω στο σύνολό του. Παράλληλα καλεί τα μέλη της να πρωτοστατήσουν στις πρωτοβουλίες καταδίκης και απόρριψης του νομοσχεδίου, που παίρνουν σωματεία και φορείς στην περιοχή μας.  

«Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε…»

«Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία ενός σχολείου που θα παρέχει ενιαία σε όλους τους μαθητές μόρφωση – σαν απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο των πανεπιστημιακών σπουδών, αλλά και της όποιας επαγγελματικής εκπαίδευσης. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση της αποκλειστικής υποχρέωσης του κράτους να εξασφαλίζει τη δημόσια και δωρεάν μόρφωση όλων των παιδιών χωρίς μεταβίβαση “αρμοδιοτήτων” στην τοπική διοίκηση ή άλλους φορείς. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών των παιδιών μας» τονίζει κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.