Αντιδρασεις απο Ορεστιαδα και Δραμα για τις εξελιξεις στο ΔΠΘ

Κοινωνός παραπόνων και προβληματισμών έγινε ο Πρυτανεύοντας του ΔΠΘ στη συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ - Νέα σενάρια συνένωσης μετά την αποχώρηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από τον διάλογο με τα ΤΕΙ Σερρών, ΑΜ-Θ και το ΔΙ.ΠΑ.Ε

Καλεσμένος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ ούτως ώστε να ενημερώσει το σώμα για τα αποτελέσματα της συνάντησης των εκπροσώπων φορέων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γραβρόγλου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου στην Αθήνα, ήταν ο Πρυτανεύων του ΔΠΘ κ. Σταύρος Τουλουπίδης.
 
Ο κ. Τουλουπίδης εμφανίστηκε ενώπιον του σώματος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις στρατηγικού σχεδιασμού του ΔΠΘ που κατετέθησαν στον Υπουργό, και οι οποίες έγιναν, όπως εξήγησε, ήδη από την συνάντηση εκείνη κατά 95% αποδεκτές, αλλά και τα όσα αφορούν στην ακαδημαϊκή συνένωση του ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ και την ίδρυση 4ης Νομικής.
 
Ο κ. Τουλουπίδης έκανε μία αναλυτική περιγραφή των όσων προηγήθηκαν της κατάθεσης του στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου της περιοχής μας στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και το νέο ραντεβού που έχει προγραμματιστεί με τον κ. Γαβρόγλου στις 25 Απριλίου για την οποία ζητήθηκε περαιτέρω εξειδίκευση των προτάσεων που κατατέθηκαν για τα να ακαδημαϊκά τμήματα στις υπάρχουσες πανεπιστημιουπόλεις, καθώς και τα νέα ινστιτούτα και τα λοιπά ακαδημαϊκά ζητήματα που αφορούν στην επόμενη ημέρα για το ΔΠΘ, τα οποία θα αποφασιστούν στην Σύγκλητο του ΔΠΘ στις 24 Απριλίου.
 
Ο κ. Τουλουπίδης υπογράμμισε επίσης και τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Γραμματέα κ. Αγγελόπουλου, ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή πριν τις εορτές του Πάσχα, επιβεβαιώνοντας τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου στο 100% των προτάσεων του ΔΠΘ, ανακοινώνοντας επίσης την προκήρυξη 20 θέσεων μελών ΔΕΠ στο ΔΠΘ για το φετινό ακαδημαϊκό έτος, δύο εκ των οποίων, όπως ανακοίνωσε, ζήτησε να δοθούν στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα. 

Αντιδράσεις δημάρχου Ορεστιάδας για το τμήμα Διατροφολογίας και το Ινστιτούτο «Καραθεοδωρή» 

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Βασίλης Μαυρίδης, δήμαρχος της Ορεστιάδας, χαιρέτισε την πρωτοβουλία τον κ. Τουλουπίδη για τα μέλη ΔΕΠ, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν δύο τουλάχιστον θέσεις που έχουν κενωθεί, αλλά και κενά τα οποία δεν έχουν αναπληρωθεί. Ο κ. Μαυρίδης στην συνέχεια έκανε λόγο για αντιφατικά μηνύματα στις ανακοινώσεις του Υπουργείου αλλά και στο αναπτυξιακό σχέδιο του ΔΠΘ, υποστηρίζοντας πως  υπήρξε «επιλεκτική ενημέρωση αυτοδιοικητικών» ως προς το αναπτυξιακό σχέδιο που τελικά παρουσίασε το ΔΠΘ στον υπουργό τον περασμένο Μάρτιο. Όπως εξήγησε σύμφωνα με την απόφαση της συγκλήτου του ΔΠΘ που ελήφθη στις 27 Απριλίου του 2017, προτεινόταν η ίδρυση Τμήματος Διατροφολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, ενταγμένο στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, με έδρα την Ορεστιάδα.
 
Όπως εξήγησε ο ίδιος η πρόταση αυτή, μαζί με την κατάθεση προτάσεων για την ίδρυση άλλων πέντε τμημάτων αποτέλεσε προϊόν μελέτης βιωσιμότητας την οποία συνέταξε τετραμελής επιτροπή, η οποία κατέληξε με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία πως μία τέτοια σχολή μπορεί να λειτουργήσει στην Ορεστιάδα, ενώ σήμερα έναν χρόνο μετά, φαίνεται πως το σενάριο της δημιουργίας του Τμήματος Διατροφολογίας και Επιστήμης Τροφίμων στην Ορεστιάδα απομακρύνεται καθώς οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον Υπουργό περιελάμβαναν την δημιουργία Τμήματος Επιστήμης-Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής με έδρα την Αλεξανδρούπολη. «Ή είχαμε λανθασμένη εντύπωση εμείς, καθότι εμείς ξέρουμε και έχουμε στα χέρια μας την απόφαση της Συγκλήτου της 27ης Απριλίου ή στην πορεία το σχέδιο τροποποιήθηκε» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, εμμένοντας ωστόσο στην αλλαγή κατεύθυνσης της τετραμελούς επιτροπής ως προς την έδρα του Τμήματος. «Δεν μπορώ να δεχτώ πως ένας Κοσμήτορας, δύο Πρόεδροι και μία εγνωσμένης αξίας καθηγήτρια ιατρικής έκριναν ότι η δημιουργία του Τμήματος στην Ορεστιάδα είναι βιώσιμη και μάλιστα πρέπει να γίνει στην Ορεστιάδα και έναν χρόνο μετά αλλάζουν άποψη».
 
Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε επίσης και στην ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου «Καραθεοδωρή» το οποίο θα περιέχει τέσσερα συνολικά Ινστιτούτα και εμπεριέχεται στην δέσμη των προτάσεων, για να υπογραμμίσει πως το Ινστιτούτο αυτό ψηφίστηκε το 2014, είχε πάρει ΦΕΚ, καταργήθηκε το 2016 και τώρα το υπόσχονται εκ νέου, για να κάνει λόγο για «κοροϊδία από πλευράς υπουργείου ίσως για να χρυσώσουν το χάπι ίσως για κάτι άλλο».
 
Απαντώντας στα λεγόμενα του δημάρχου Ορεστιάδας ο κ. Τουλουπίδης επιβεβαίωσε τα περί «επανίδρυσης» του Ινστιτούτου, εξηγώντας ωστόσο πως υπάρχει μία μεγάλη διαφορά που έγκειται στο ότι το νέο Ινστιτούτο θα υπάγεται πλέον στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εν αντιθέσει με αυτό του 2014 που υπαγόταν στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, γεγονός που συντέλεσε και στην μη υλοποίησή του.
 
Ως προς τη δημιουργία Τμήματος Διατροφολογίας ο κ. Τουλουπίδης εξήγησε πως η απόφαση της Συγκλήτου της 27ης Απριλίου του 2017 είναι μία απόφαση ενός συλλογικού οργάνου που αναπτύχθηκε χωρίς αξιολόγηση. «Η εισηγητική έκθεση στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πορείας του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης που προωθείται σε όλη τη χώρα, θα συζητηθεί εκ νέου για να συγκεκριμενοποιηθεί. Η εισηγητική έκθεση έχει δοθεί ξανά στην επιτροπή, η οποία την μελετά πλέον πιο εξειδικευμένα και θα μας κάνει τις προτάσεις της» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος επισημαίνοντας πως «θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν».
 
Ο πρυτανεύοντας του ΔΠΘ δεσμεύτηκε πως μετά το τέλος της συζήτησης, η οποία θα γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια, θα συναντηθεί με τον κ. Μαυρίδη ώστε να συζητήσουν τις προοπτικές εξέλιξης των τμημάτων του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα. 

Χριστόδουλος Μαμσάκος «Αν υπάρχει Περιφερειακή Συνείδηση ΑΜ-Θ θα πρέπει να έχουμε γνώση του τι ακριβώς συμβαίνει» 

Τον λόγο έλαβε έπειτα ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος εξέφρασε την απορία του σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στον πανεπιστημιακό χάρτη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, εκφράζοντας ωστόσο και την άγνοια της τοπικής κοινωνίας της Δράμας για τις προθέσεις του ΔΠΘ.
 
«Δεν είμαστε παιδιά και αποπαίδια. Αν υπάρχει Περιφερειακή Συνείδηση ΑΜ-Θ θα πρέπει να έχουμε γνώση του τι ακριβώς συμβαίνει. Πρέπει να γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει και τι θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι που διοικούν το ΔΠΘ, γιατί μέχρι στιγμής γνωρίζουμε μόνο ότι λέγεται από τις τηλεοράσεις, δεν έχουμε εικόνα» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, σημειώνοντας την απουσία εκπροσώπων του ΔΠΘ στην πρόσφατη συζήτηση που διεξήχθη παρουσία φορέων τόσο του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, βουλευτών, αυτοδιοικητικών κ.α. στη Δράμα αλλά και τη μέχρι στιγμής απουσία κατάθεσης προτάσεων, που να αφορούν στη συνένωση ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ΔΠΘ από πλευράς του δεύτερου.
 
Ο κ. Τουλουπίδης εξιστόρησε το ιστορικό της συνένωσης ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ΔΠΘ έως και την έναρξη των συζητήσεων του ιδρύματος με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Σερρών, κατόπιν πρότασης του κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας πως το ΤΕΙ ΑΜ-Θ θέλησε να διερευνήσει την πρόταση για να επισημάνει ωστόσο πως «η θέση του ΔΠΘ είναι ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, τόσο από λειτουργικής, οικονομικής, διοικητικής όσο και αναπτυξιακής πλευράς είναι η ενσωμάτωση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ στο ΔΠΘ».
 
«Οποιαδήποτε άλλη πρόταση αντιστρατεύεται την ακαδημαϊκή λειτουργία του ΔΠΘ» συνέχισε ο ίδιος για να τονίσει πως «το ΔΠΘ κρατά ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου».

Ο κ. Μαμσάκος επανήλθε σημειώνοντας πως «αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Δράμας, η οποία ανησυχεί και δικαίως διότι έχει τους λιγότερους φοιτητές και τα λιγότερα τμήματα, είναι η διατήρηση της μίας Σχολής και των δύο τμημάτων ως έχουν» απευθύνοντας ερώτηση προς τον Πρυτανεύοντα του ΔΠΘ για τις προθέσεις του ΔΠΘ, για να λάβει την διαβεβαίωση του κ. Τουλουπίδη πως « η υφιστάμενη κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει». 

Συνένωση ΔΠΘ, ΤΕΙ Σερρών και ΑΜ-Θ και ΔΙ.ΠΑ.Ε. η πρόταση Τουλουπίδη απέναντι σε πιθανή συνένωση ΑΠΘ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης 

Κλείνοντας ο κ. Τουλουπίδης ενημέρωσε το σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις του ζητήματος, κάνοντας γνωστό πως το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποχώρησε προσφάτως από τον διάλογο που αφορά στην συνένωση του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το ΤΕΙ ΑΜ-Θ και το αντίστοιχο ίδρυμα των Σερρών, για να τονίσει πως στην περίπτωση πρότασης για συνένωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η “αντιπρόταση” του ΔΠΘ θα είναι πολύ συγκεκριμένη.
 
«Σε περίπτωση που δούμε το επόμενο διάστημα πρόταση που θα αφορά στη συνένωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα δημιουργήσει, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, ένα παντοδύναμο πανεπιστημιακό ίδρυμα, να είστε σίγουροι ότι η μοναδική πρόταση του ΔΠΘ θα είναι η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος αποτελούμενου από το ΔΠΘ, τα ΤΕΙ Σερρών και ΑΜ-Θ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, στην λογική της δημιουργίας ενός νέου ισχυρού αναπτυξιακού ακριτικού πόλου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.