Αντιδρα και η ιατρικη κοινοτητα στο νομοσχεδιο Γκαγκα

Ζητούν την απόσυρση του άρθρου που επιτρέπει την «είσοδο» των ιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα

Ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των γιατρών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και τη νομιμοποίηση των πελατειακών σχέσεων μεταξύ γιατρών και ασθενών του ΕΣΥ βλέπει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Βασίλης Λούρμπας

Την «νομιμοποίηση» των πελατειακών σχέσεων μεταξύ των ασθενών με τους γιατρούς του δημοσίου,  αλλά και την ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ιδιωτών και γιατρών του δημοσίου επιχειρεί να φέρει το νομοσχέδιο Γκάγκα για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί στην Βουλή, υπό το δριμείες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου, υποστήριξε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Βασίλης Λούρμπας.

Ο κ.Λούρμπας εξέφρασε την διαφωνία του στο προωθούμενο νομοσχέδιο, σε συνέχεια τόσο αντιδράσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου όπως αυτές είχαν εκφραστεί σε ανακοίνωση στις αρχές Νοεμβρίου, όσο και δια στόματος του προέδρου του ΠΙΣ κ. Αθανασίου Εξαδάχτυλου κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 10 που προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και του άρθρου 7 που εισάγει τη μερική απασχόληση γιατρών στο ΕΣΥ.

Ο κ. Εξαδάχτυλος επεσήμανε την ομοφωνία των φορέων του τομέα της Υγείας  που υπάρχει για την απόσυρση, υπενθυμίζοντας άλλωστε  πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει επισημάνει πολλαπλώς σε όλες τις σχετικές συζητήσεις από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή του αυτή, καθώς ανατρέπει τις συνθήκες ισονομίας και δεν εξασφαλίζει κοινές συνθήκες χώρου, επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης για το σύνολο των γιατρών της χώρας ενώ δεν διασφαλίζει και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης ξεκίνησε την τοποθέτησή του διερωτώμενος για την επάρκεια του αριθμού των γιατρών στο ΕΣΥ. «Έχουμε τόσους πολλούς γιατρούς να μας περισσεύουν στο δημόσιο που τους βγάζουμε στον ιδιωτικό τομέα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τις τρομερές ελλείψεις που υπάρχουν και οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με «αξιοπρεπείς» μισθούς που όπως εξήγησε θα «έφερναν περισσότερους γιατρούς στο ΕΣΥ».

«Αντ’ αυτού έρχεται ένα νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ να λειτουργούν και ιδιωτικό ιατρείο γεγονός που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ γιατρών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και κυρίως εκκινά την νομιμοποίηση των πελατειακών σχέσεων μεταξύ των γιατρών και των ασθενών, λέγοντας κοινώς πως όποιος μπορεί να πληρώσει θα μπορεί να εξυπηρετείται άμεσα» τόνισε.

Μέτρα που «χρυσώνουν το χάπι»

Ο κ.Λούρμπας έκανε λόγο για μέτρα με τα οποία το Υπουργείο «προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι στους γιατρούς του ΕΣΥ, αντί να τους δώσει έναν αξιοπρεπή μισθό που θα οδηγήσει κατ’ επέκταση και σε αύξηση των προσλήψεων».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο αίτημα, όπως αυτό εκφράστηκε και δια του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για την αναθεώρηση του τρόπου κρίσης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., μέσω αντικειμενικών κριτηρίων και μικρότερων αριθμητικά Eπιτροπών, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή το σύστημα «κωλυσιεργεί», για να υπογραμμίσει επίσης πως στις επιτροπές αυτές θα πρέπει να μπαίνουν γιατροί ώστε να μπορούν να κρίνουν με τρόπο ορθό τους γιατρούς.

Τέλος ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης υπενθύμισε και το αίτημα της διασφάλισης των εκπαιδευτικών αναγκών των ειδικευομένων σε όλες τις σχετικές ρυθμίσεις, τονίζοντας την ανάγκη αυτοί να λάβουν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ανταποκριθούν πλήρως στα καθήκοντά τους με την ολοκλήρωση αυτής.

Υπέρ της επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ

Ερωτηθείς σχετικά και με την προαναγγελία του κ. Πλεύρη σε σχέση με την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις θέσεις εργασίας τους στο ΕΣΥ από την 1η Ιανουαρίου του 2023 ο κ. Λούρμπας επεσήμανε την σύμφωνη γνώμη του δεδομένης της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και κατ’ επέκταση και των αναγκών που προκύπτουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.