Αντιδρα η Ροδοπη για την καταταξη της στο «κοκκινο»

«Αλαλούμ» με τις νέες ρυθμίσεις σε σχολεία και καταστήματα τις πρώτες ώρες μετά τις ανακοινώσεις

Κοινό «μέτωπο» Δήμου Κομοτηνής, βουλευτών και φορέων με επιστολές διαμαρτυρίας στον Νίκο Χαρδαλιά

«Δεν μπορούν να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για κάθε Δήμο και ΠΕ» η απάντηση του υφυπουργού στον Δημήτρη Χαρίτου

Δριμείες αντιδράσεις έφεραν στην Ροδόπη οι νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες ο νομός Ροδόπης, όπως και το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, πλην των μέχρι πρότινος, «κόκκινων περιοχών», κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Η συμμόρφωση της πλειοψηφίας των πολιτών στα μέτρα και το χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως αποτυπώνεται και στις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες, με μηδενικά ή ελάχιστα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, είχε δημιουργήσει την πεποίθηση της μη συμπερίληψης της περιοχής στα αυστηρότερα μέτρα που προαναγγέλλονταν. Ωστόσο αυτή η πεποίθηση διαψεύστηκε κατά τις ανακοινώσεις της Τετάρτης, που «χώρισαν» την χώρα στα δύο ορίζοντας πλέον δύο κατηγορίες υγειονομικής ασφάλειας, με την Ροδόπη από «λευκή» να γίνεται «κόκκινη».

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων δημιούργησε αλαλούμ τις πρώτες ώρες ως προς το τι θα ισχύσει με τη λειτουργία των σχολείων αλλά και των καταστημάτων με τους αρμόδιους εκπροσώπους να καλούνται να δώσουν απαντήσεις, ενώ ήδη από τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης είχαμε αντιδράσεις τόσο από πλευράς του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη που εξέφρασε την έκπληξη αλλά και την απογοήτευσή του, όσο και του προέδρου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνη Γραβάνη.

Σε ό,τι αφορά τις σχολικές μονάδες οι διευκρινίσεις δόθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, με τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου να γνωστοποιεί πως κανονικά συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργία τους όλες οι σχολικές μονάδες πλην των ΓΕΝ, των δυο ΕΠΑΛ, καθώς και των Γυμνασίων που λειτουργούν στον ίδιο χώρο με τα Λύκεια, όπως το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο, το Ιεροσπουδαστήριο, αλλά και το Μειονοτικό Γυμνάσιο Οργάνης με Λυκειακές τάξεις που λειτουργούν από χθες με τηλεκπαίδευση.


Η απογοήτευση επανήλθε στα πρόσωπα των επαγγελματιών

Την αντίδρασή του επαγγελματικού κόσμου γνωστοποίησαν αμφότεροι και ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, όσο και η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, με την κ. Κική Κωνσταντινίδου να επισημαίνει μιλώντας στον «ΠτΘ» πως «η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και η απογοήτευση επανήλθαν στα πρόσωπα των επαγγελματιών αλλά και των καταναλωτών», και τον κ. Ανέστη Βαφειάδη να υπογραμμίζει πως «τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και του επιχειρείν θα πρέπει να προηγούνται των όποιων μέτρων κατά του κορωνοϊού».

Αμφότεροι μιλώντας το πρωί της Πέμπτης  στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εξέφρασαν την απογοήτευση των συναδέλφων τους, δεδομένης της καλής πορείας της Ροδόπης ως προς το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και του γεγονότος ότι η λειτουργία των καταστημάτων σύμφωνα και με τους ειδικούς δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του κορωνοϊού.

Κική Κωνσταντινίδου

«Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα ξαναήρθε και δεν ήρθε μόνο σε μας, ήρθε και στους καταναλωτές»

«Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε στην περιοχή μας τουλάχιστον, αυτά τα μέτρα. Επανήλθε μια απογοήτευση στο πρόσωπό μας, γιατί δυσχεραίνει για μια ακόμη φορά τη δουλειά μας. Πάνω που είπαμε ότι λειτουργούμε πλέον με αυτή την κανονικότητα και τα περιοριστικά μέτρα που είχαμε, ξανά από την αρχή κάνουμε βήματα προς τα πίσω αντί να πηγαίνουμε μπροστά» δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντινίδου υπογραμμίζοντας πως «η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα ξαναήρθε και δεν ήρθε μόνο σε μας, ήρθε και στους καταναλωτές. Η πανδημία είναι κάτι δύσκολο, δεν είναι κάτι το οποίο το έχουμε ξαναζήσει, συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα, ωστόσο το λιανεμπόριο γενικά έχει αποδείξει ότι δεν επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση. Για μια ακόμη φορά θα ακολουθήσουμε τη νομοθεσία, θα ακολουθήσουμε τους κανόνες, αλλά η αλήθεια είναι ότι με μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση παρακολουθήσαμε κι εμείς το γεγονός ότι από “άσπρη” περιοχή γινόμαστε “κόκκινη” και για μια ακόμη φορά θα αλλάξουμε την όλη λειτουργία στα καταστήματά μας. Θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο να εξυπηρετήσουμε όλους τους καταναλωτές».

Ανέστης Βαφειάδης

«Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοί τους είναι αυτοί που δεινοπαθούν και βλέπουν ένα αβέβαιο μέλλον»

«Μας ξένισε πάρα πολύ, τον κόσμο, τους συναδέλφους επαγγελματίες οι οποίοι είναι οι μόνοι που είναι πληττόμενοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφειάδης, υπογραμμίζοντας πως  «οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοί τους είναι αυτοί που δεινοπαθούν και βλέπουν ένα αβέβαιο μέλλον, διότι πραγματικά δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να επανέλθουν και πότε, αν θα μπορέσουν  να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και τις ανάγκες που θα προκύψουν μετά το τέλος της πανδημίας».

«Εμείς είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συναδέλφων, τόσο σε ό,τι έχει σχέση με τις αλλαγές των ΦΕΚ από δω και πέρα, και φυσικά των παραπόνων στην κεντρική διοίκηση, μέσω των δικών μας διαύλων επικοινωνίας στην Αθήνα» ανέφερε ο ίδιος επισημαίνοντας πως κύριο αίτημα των επαγγελματιών, όπως αυτό εκφράστηκε και δια μέσου της ανακοίνωσης της ΟΕΒΕΣ, είναι τα μέτρα στήριξης να προηγούνται των μέτρων κατά του κορωνοϊού ούτως ώστε «όποιος καταφέρει και να αντέξει να σωθεί».

Κοινό «μέτωπο» Δήμου Κομοτηνής, βουλευτών και φορέων για το «ξε-κοκκίνισμα» του νομού Ροδόπης

Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν με τις επιστολές τις οποίες απέστειλαν προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά τόσο ο Δήμος Κομοτηνής, όσο και φορείς της περιοχής, ζητώντας εξηγήσεις σε σχέση με τα κριτήρια και τη διαδικασία με βάση τα οποία ο Δήμος Κομοτηνής εντάχθηκε στη κατηγορία των «κόκκινων» με βάση την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας περιοχών.

Στην επιστολή του ο Δήμος Κομοτηνής ανατρέχει σε όλα τα μέτρα και τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται από τον Δήμο, τους φορείς και τους πολίτες για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών και τη μη μετάδοση του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας πως με την απόφαση αυτή «προστίθεται ένα ακόμη κομμάτι στην ταφόπλακα που σκεπάζει την τοπική οικονομία, αλλά και επιβαρύνονται ψυχολογικά οι άνθρωποί μας που αγωνίζονται καθημερινά για την υγεία και την οικονομική τους επιβίωση».

Η επιστολή του Δήμου Κομοτηνής προς τον κ.Χαρδαλιά έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ

Η ένταξη του Δήμου Κομοτηνής με το χθεσινό ΦΕΚ στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της δημοτικής αρχής και των δημοτών.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η δημοτική αρχή με την άριστη συνεργασία των υπηρεσιών της και των δημοτών κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Ταυτόχρονα, έχουμε φροντίσει να οικοδομήσουμε μια σχέση άψογης και στενής συνεργασίας, τόσο με το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όσο και με τον ΕΟΔΥ στην προσπάθεια να αποτυπωθεί με ακρίβεια η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής. Μεριμνούμε διαρκώς για την καθαριότητα και την απολύμανση των σχολικών μονάδων ευθύνης μας, αλλά και για την προμήθειά τους με μάσκες, απολυμαντικά και ό,τι άλλο κρίνεται ως απαραίτητο μέσο για τη διασφάλιση των κανόνων υγιεινής.  

Το προσωπικό μας στην Υπηρεσία Καθαριότητας δίνει καθημερινή μάχη για τη σωστή απολύμανση κοινόχρηστων χώρων, στεγασμένων και υπαίθριων, παρά τις δυσκολίες που συναντά με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, ο Δήμος Κομοτηνής τηρεί κάθε απαραίτητο κανόνα στη λειτουργία των υπηρεσιών του με το απαιτούμενο προσωπικό και με τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών μέσω ραντεβού, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εξυπηρέτησή τους.   

Προμηθευόμαστε διαρκώς rapid tests, τα οποία διενεργούνται από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, προκειμένου να παράσχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας τη δυνατότητα για δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, ενώ πήραμε και την πρωτοβουλία για ελέγχους ταχείας ανίχνευσης σε εκπαιδευτικούς, αθλητές συλλόγων και προσωπικό καθαριότητας.

Ο Νομός Ροδόπης τον μήνα Φεβρουάριο ανήκε στους πιο «καθαρούς» νομούς της χώρας από πλευράς ύπαρξης κρουσμάτων, με 41 κρούσματα συνολικά και κατανομή από 0 έως 5 ημερησίως, εικόνα που συνεχίζεται και τον μήνα Μάρτιο. Η εικόνα αυτή διαμορφώθηκε χάρη στην εγρήγορση και κινητοποίηση της δημοτικής αρχής, αλλά και χάρη στον σεβασμό που επέδειξε η συντριπτική πλειονότητα των δημοτών μας ως προς την απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Έτσι, κατέστη εφικτή η επαναλειτουργία της τοπικής αγοράς, η οποία έχει υποστεί ανεπανόρθωτα οικονομικά πλήγματα από το παρατεταμένο κλείσιμο.

Όποτε ζητήθηκε η συμβολή του Δήμου Κομοτηνής καθ’ όλο το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας, η δημοτική αρχή κι εγώ προσωπικά δηλώσαμε και δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε, να συνδράμουμε θεσμικά και υλικά, παρά το γεγονός ότι έχουμε εξαιρεθεί της ενημέρωσης από την επίσημη πολιτεία.

Επαγρυπνούμε διαρκώς μαζί με τη συντεταγμένη Πολιτεία και τους κρατικούς φορείς της, παρακολουθούμε την εικόνα της χώρας, ανησυχούμε, αλλά ζητούμε, ταυτόχρονα, εξηγήσεις για τα κριτήρια και τη διαδικασία με την οποία ο Δήμος Κομοτηνής χαρακτηρίστηκε ως «κόκκινος», ενώ έχει ελάχιστα καταγεγραμμένα κρούσματα. Με αποτέλεσμα να προστίθεται, έτσι, ένα ακόμη κομμάτι στην ταφόπλακα που σκεπάζει την τοπική οικονομία, αλλά και να επιβαρύνονται ψυχολογικά οι άνθρωποί μας που αγωνίζονται καθημερινά για την υγεία και την οικονομική τους επιβίωση.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η επιδημιολογική κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας είναι κρίσιμη και ότι υποχρεούστε να λάβετε αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Κατανοούμε τον άνισο συχνά αγώνα που δίνουν οι Έλληνες υγειονομικοί, ξεπερνώντας τον εαυτό τους, διακινδυνεύοντας ακόμη και τις ζωές τους. Από την άλλη, όμως, δηλώνουμε ότι τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες ανά πεδίο δραστηριότητας χωρίζουν την Ελλάδα άκριτα στα δύο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης της κάθε περιοχής.  

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ.

Διαφωνούμε κατηγορηματικά με την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων στην περιοχή μας, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επιδημιολογική αιτιολόγηση και σας ζητούμε να λάβετε άμεσα πρωτοβουλία και να αποκαταστήσετε την εύρυθμη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη «λευκή» από κρούσματα περιοχή μας».

Με την σειρά τους οι συνυπογράφοντες εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και των φορέων, της δεύτερης επιστολής, ήτοι οι Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης, οι βουλευτές Ροδόπης κ.κ. Δημήτρης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ, ο πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης και η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου, εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων στην περιοχή μας, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επιδημιολογική αιτιολόγηση και ζητούν άμεσα την  αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη «λευκή» από κρούσματα περιοχή μας.

«Αν δεν λαμβάνονταν αυτά τα μέτρα θα γινόμασταν Μπέργκαμο» η απάντηση Νίκου Χαρδαλιά στον Δημήτρη Χαρίτου

Η απόφαση ελήφθη με βάση τα κριτήρια που έχουν οι επιδημιολόγοι ήταν η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον βουλευτή Ροδόπης κ. Δημήτρη Χαρίτου.

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μετέφερε στον αρμόδιο υφυπουργό την αγωνία και ανησυχία των τοπικών αρχών, φορέων, επαγγελματιών και κατοίκων για την επιβολή από σήμερα των νέων περιοριστικών μέτρων στην ΠΕ Ροδόπης, ζητώντας τα κριτήρια με τα οποία ελήφθησαν τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα που δεν αντιστοιχούν στην επιδημιολογική κατάσταση που βρίσκεται η Ροδόπη, ενώ τόνισε πως με τέτοια οριζόντια περιοριστικά μέτρα χάνεται η σοβαρότητα και δεν πείθεται η κοινωνία της κοινωνία της Ροδόπης για την αναγκαιότητα εφαρμογής τους.

Ο βουλευτής Ροδόπης υπογράμμισε πως τα μέτρα αυτά θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ήδη πληττόμενη τοπική οικονομία και τους εργαζόμενους χωρίς να υπάρχει ουσιαστική στήριξη εκ μέρους της Πολιτείας, με τη απάντηση που δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του κ. Χαρίτου, να είναι ότι  είναι κρίσιμη η κατάσταση και αν δεν λαμβάνονταν αυτά τα μέτρα θα γινόμασταν Μπέργκαμο.

Ο βουλευτής έθεσε στον υφυπουργό ότι αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών στη Ροδόπη. Χιλιάδες κάτοικοι μικρών οικισμών μετακινούνται στην πόλη της Κομοτηνής για τις οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις τους, καθώς οι οικισμοί απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την πόλη όμως δεν ανήκουν στον Δήμο Κομοτηνής αλλά σε όμορους Δήμους, όπως για παράδειγμα για την ανάγκη πρόσβασης στα τραπεζικά ιδρύματα που πλέον εδρεύουν τα περισσότερα στην πόλη της Κομοτηνής, ενώ σε μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή που σύντομα θα αρχίσουν οι αγροτικές εργασίες.

Η απάντηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι ότι δε μπορούν να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν κάθε Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα της χώρας. Ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής Ροδόπης ζήτησε να υπάρχει ευελιξία στις ρυθμίσεις για τις μετακινήσεις των κατοίκων εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή αυστηρών προστίμων σε βάρος των πολιτών της περιοχής που δοκιμάζονται οικονομικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.