«Ανθρωπινα δικαιωματα για ολους, οχι για λιγους και ισχυρους»

Με υπερασπιστές το Europe Direct και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής

Με όχημα την εκπαίδευση, που αποτελεί το θεμέλιο και τον καταλύτη για την αλλαγή της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής, με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών φοιτητών του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, Europe Direct Κομοτηνής, πραγματοποίησαν πολυποίκιλες δράσεις βιωματικού χαρακτήρα, με θεματική τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Τετάρτη 1 Απριλίου στο χώρο του σχολείου.
 
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη δημοκρατία, τη διαφορετικότητα και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και υλοποιούνται στο σχολείο από τους εκπαιδευτικούς Χρυσάνθη Μαγγανά, Μαριάννα Σκρίνου, Γιώτα Τσώνη, Γιώργο Σκαβάρα και Χρήστο Τζόκα.
 
Οι φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φωτεινή Μαλλικοπούλου, Ελένη Πετσάρη και Διονύσης Ντόριζας, ως εθελοντές στο έτος της πρακτικής τους στο Europe Direct Κομοτηνής, μας επισκέφτηκαν και διάλεξαν ευφάνταστες δραστηριότητες, προσαρμοσμένες στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου μας, για να καταδείξουν την αναγκαιότητα καταπολέμησης των διακρίσεων (με έμφαση στα Δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη).
 
Στόχος τους ήταν να κατανοήσουμε πώς ενστικτωδώς γνωρίζουμε τα δικαιώματα των παιδιών και να συνδέσουμε τις ανθρώπινες ανάγκες με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε, η διδασκαλία στα ανθρώπινα δικαιώματα στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό και στα ειδικά σχολεία, στοχεύει περισσότερο στην ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων, στην υιοθέτηση αξιών και προτύπων σεβασμού και συνεργασίας και λιγότερο σε γνωστικούς στόχους με ακαδημαϊκά αποτελέσματα.
 
Τα μικρά παιδιά και τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μπορεί να δυσκολεύονται να χειριστούν και να κατανοήσουν αφηρημένες έννοιες όπως δικαιώματα, ελευθερία, δημοκρατία, αλλά μαθαίνουν πολύ περισσότερο από την εμπειρία και το πλαίσιο. Οι δραστηριότητες, το κλίμα, η οργάνωση της τάξης, οι σχέσεις και ο τρόπος επικοινωνίας παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων.
 
Με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, με χειροτεχνίες, μαρκαδόρους και περιοδικά, γίναμε ομάδες και μοιραστήκαμε προσωπικές ανησυχίες, προβληματισμούς και ενδιαφέροντα, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη βάση για τη διδασκαλία στα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα από έννοιες συναισθηματικής έκφρασης και ανάπτυξης που γεννήθηκαν μέσω της δραστηριότητας με μαθητές, εκπαιδευτικούς και εθελοντές, όπως η αγάπη, η χαρά, η ελπίδα αλλά και η θλίψη.
Οργανώνοντας τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών, ώστε να υπάρχει κλίμα σεβασμού από όλους για όλους, με απώτερο σκοπό οι μαθητές να αναπτύξουν την αίσθηση του ανήκειν και να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες στην επικοινωνία τους με άλλα άτομα, ανανεώσαμε τους φιλικούς δεσμούς με τους ανθρώπους του Europe Direct Κομοτηνής μέχρι την επόμενη συνάντησή μας στην πόλη της Κομοτηνής.
 
Συμπερασματικά, κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα εκείνες τις αξίες, γνώσεις ή δεξιότητες που έχουν γνωρίσει μέσω μιας έντονης και ζεστής επικοινωνίας και μέσω τρυφερών και ασφαλών σχέσεων. Γνώσεις που έχουν συνδεθεί με συναισθήματα είναι εμπειρίες με βέβαιο αποτέλεσμα για όλους. Και είναι τότε που τα ανθρώπινα δικαιώματα μετουσιώνονται σε πράξεις για όλους, όχι για λίγους και ισχυρούς.

«Μέσα στη φύση είμαστε όλοι ίσοι» 

Το επόμενο ραντεβού του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κομοτηνής με το Europe Direct

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κομοτηνής και Europe Direct ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Πέμπτη 30 Απριλίου και ώρα 10.00 με 13.00 στο άλσος της Νυμφαίας όπου στο πλαίσιο της διακήρυξης περί ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και το Europe Direct με την εθελοντική του ομάδα «Φύση και Αθλητισμός» σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Κομοτηνής, θα πραγματοποιήσoυν περιβαλλοντική δράση με τίτλο: «Μέσα στην Φύση Είμαστε Όλοι Ίσοι».
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
10:00:Άφιξη στο βουνό με το λεωφορείο
10:15-10:30:Ζέσταμα και παιχνίδια γνωριμίας
Φωνούλες και ονόματα
Πέρνα κάτω από το σεντόνι
10:30-11:00:Περπάτημα μιας διαδρομής με την συνοδεία οδηγού από τον ορειβατικό σύλλογο.
11:00-12:30:Στάση για ξεκούραση και παιχνίδι.
Περιβαλλοντική μπουγάδα
Σημείο επαφής
Δώσε μου την μπάλα
Κράτα τα μπαλόνια πάνω στο σεντόνι
Καταφύγιο
12:30-13:00:Λήξη της δράσης με απονομή διπλωμάτων συμμετοχής και ενθυμίων (ο σκίουρος που θα κατασκευάσει το κάθε παιδί με ξερά φύλλα.)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.