Ανωτατη εκπαιδευση… στην καταψυξη

Με κασκόλ και σκουφιά και «πάνοπλοι» για να αντιμετωπίσουν το δριμύ ψύχος του χειμώνα, καλούνται να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους οι εκατοντάδες φοιτητές του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή. Κοντά σε αυτούς φυσικά και το διδακτικό προσωπικό του τμήματος, που αναγκάζεται να διδάσκει επί πολλές ώρες καθημερινά μέσα στις προκάτ αίθουσες, κινδυνεύοντας κυριολεκτικά να πάθει κρυοπαγήματα. Αυτή η προβληματική υπόθεση με τη στέγαση του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας μετράει περισσότερα από 15 χρόνια πλέον, με τα προβλήματα ωστόσο να οξύνονται χρόνο με το χρόνο, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Σε αδιέξοδο η προοπτική μετεγκατάστασης του τμήματος

 

«Κάθε φορά οι αρχές του πανεπιστημίου λένε ότι υπάρχει προοπτική μετεγκατάστασης», σημειώνει η πρόεδρος του τμήματος, κ. Χαρίκλεια Ιωαννίδου. Η ίδια όμως εμφανίζεται έντονα προβληματισμένη και απαισιόδοξη, αναλογιζόμενη το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο κάθε άλλο παρά ευνοεί τέτοιου είδους σχέδια.
Το ζητούμενο, ωστόσο, για την ίδια είναι να βελτιωθούν κατά μέτρο του δυνατού οι συνθήκες παραμονής στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, κυρίως στον τομέα της θέρμανσης, όπου η κατάσταση σήμερα κρίνεται δραματική. Κι αυτό το έζησαν ήδη φοιτητές και καθηγητές το τελευταίο διάστημα, όταν μπήκε για τα καλά ο φετινός χειμώνας.

 

Χαρίκλεια Ιωαννίδου «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που το θέμα είναι πια η επιβίωση, δεν είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης»

 

«Είναι αδύνατον να ζούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες», υπογραμμίζει η κ. Ιωαννίδου, η οποία συνδέοντας τα παραπάνω με τα υπόλοιπα προβλήματα-ειδικότερα του τμήματος ή γενικότερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης-καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που το θέμα είναι πια η επιβίωση, δεν είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης». «Η παιδεία είναι από τα πρώτα θύματα της κρίσης», επισημαίνει, «ενώ θα έπρεπε να είναι το τελευταίο».

 

Δραματικές ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό

 

Η ίδια εκλέχθηκε προχθές για την τρίτη της θητεία στη θέση της προέδρου του τμήματος, αλλά τα εργαλεία που έχει στα χέρια της για να βελτιώσει την παρούσα κατάσταση είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Άλλωστε, το τμήμα της Ελληνικής Φιλολογίας ανήκει σε εκείνα που πάσχουν ιδιαίτερα από τις ελλείψεις διοικητικού προσωπικού, με τη μία υπάλληλο που διαθέτει στη γραμματεία του να εργάζεται ως τα μεσάνυχτα, προκειμένου να διεκπεραίωση τον όγκο των υποθέσεων, με τις οποίες είναι επιφορτισμένη, όγκος υποθέσεων που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να μοιράζεται σε πολλούς περισσότερους υπαλλήλους.

Το πανεπιστήμιο υπόθεση της τοπικής κοινωνίας

Πέρα από τους αρμόδιους, η κ. Ιωαννίδου απευθύνει έκκληση και στους κατοίκους της Κομοτηνής να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα του πανεπιστημίου, γιατί πρόκειται για ζητήματα που αφορούν άμεσα την τοπική κοινωνία. Γιατί το να θίγεται το πανεπιστήμιο δε σημαίνει ότι θίγονται μόνο τα κακώς κείμενά του, αλλά πλήττεται συνολικά ο ρόλος του και τα όποια ανταποδοτικά οφέλη, που προσδίδει στην τοπική κοινωνία. Κι αυτό τα μέλη της τελευταίας πρέπει να το αντιληφθούν έγκαιρα και να ενεργοποιηθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.