Ανοιξε ξανα τις πορτες της η Δημοτικη Βιβλιοθηκη

Στο νέο της χώρο στο κτίριο της Τσανακλείου

Επαναλειτουργεί από το πρωί της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου η Δημοτική βιβλιοθήκη, πλέον στο νέο της χώρο στο κτίριο της Τσανακλείου, όπου, ακόμα με τις απαραίτητες υγειονομικές προφυλάξεις, θα μπορούν να μεταβαίνει το βιβλιόφιλο κοινό της Κομοτηνής.

 

 

Η είσοδος γίνεται από την κεντρική είσοδο του κτιρίου, με το δανειστικό τμήμα να βρίσκεται στον ισόγειο χώρο της Βιβλιοθήκης. Οι χώροι εντός της βιβλιοθήκης είναι άνετοι, με το τμήμα της παιδικής βιβλιοθήκης να είναι ξεχωριστό από την υπόλοιπη, ενώ υπάρχει και τμήμα του αρχείου της Βιβλιοθήκης στον δεύτερο όροφο, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε ερευνητές.

 

 

Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται και το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης, το οποίο προς το παρόν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν λειτουργεί, ενώ στην αριστερή πτέρυγα του δεύτερου ορόφου αναμένεται να στεγαστεί η συλλογή του Μουσείου Καραθεοδωρή, όπου προβλέπονταν να τοποθετηθεί σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

 

 

Ο πρώτος όροφος, πέρα κάποιων αιθουσών, αποτελεί πολυχρηστική αίθουσα εκδηλώσεων, την οποία γνωρίσαμε για πρώτη φορά φέτος την άνοιξη, μιας και σε αυτή έγινε η ανακήρυξη της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε επίτιμο Δημότη Κομοτηνής.

 

Η αίθουσα αυτή αναμένεται να χρησιμοποιηθεί, πάλι όταν βελτιωθεί η υγειονομική κατάσταση, για μια σειρά από εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής και όχι μόνο.

 

 

Στην ψηφιακή εποχή η Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

 

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον λειτουργεί ο Ηλεκτρονικός Κατάλογος της Βιβλιοθήκης, στην διεύθυνση https://komotinilib.openabekt.gr/, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να αναζητούν τα βιβλία που επιθυμούν, και μέσω του κωδικού που έχει το κάθε βιβλίο, να πραγματοποιούν τηλεφωνική κράτηση –2 αντίτυπα για 24 ώρες – στο τηλ. 2531022589.

 

 

Σε δεύτερη φάση τα στελέχη της βιβλιοθήκης ελπίζουν πως θα μπορεί να γίνει απευθείας ηλεκτρονική κράτηση, με τους πολίτες να μεταβαίνουν στη βιβλιοθήκη για να παραλάβουν τα βιβλία, όμως αυτό εξαρτάται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το οποίο είναι αρμόδιο για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Επίσης επισημαίνεται πως τα βιβλία που επιστρέφονται θα κρατούνται σε καραντίνα, σε ξεχωριστό χώρο για 72 ώρες, μιας και δεν επιτρέπεται η χρήση του υλικού από άλλον αναγνώστη, χωρίς τη μεσολάβηση του ασφαλούς χρόνου καραντίνας του υλικού.

 

 

Οι αναγνώστες μπορούν να πλοηγούνται και να αναζητούν τα βιβλία που επιθυμούν στο σύνολο του περιεχομένου της Βιβλιοθήκης, με την ηλεκτρονική διεύθυνση να τους δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουν βιβλία με τους τίτλους τους, αλλά και με θέμα, συγγραφέα, ακόμα και εκδοτικό οίκο.

 

Το ωράριο λειτουργίας προς το κοινό είναι Δευτέρα – Παρασκευή 8:00-14:30  και  18:00-20:00 εκτός Τετάρτης, ενώ κατά την προσέλευση του κοινού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, με τη χρήση γαντιών να είναι υποχρεωτική, εφόσον περιηγούνται στις συλλογές της Βιβλιοθήκης.

 

 

Κατά την είσοδό στον χώρο της Βιβλιοθήκης είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού υγρού, που βρίσκεται στην είσοδο, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της συνδιαλλαγής απαιτείται η τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των αναγνωστών.

 

Το δικαίωμα δανεισμού είναι  3 τεκμήρια για 15 ημέρες, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλες 15 ημέρες (και μέσω τηλεφώνου) ενώ για έκδοση κάρτας θα πρέπει κάποιος να απευθυνθεί στο δανειστικό τμήμα, στον ισόγειο χώρο της Βιβλιοθήκης.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.