Ανοιξε τις πορτες του το Μουσειο Αλεξανδρουπολης

Η ιστορία του Έβρου από την Προϊστορική έως και την Ρωμαϊκή Περίοδο σε ένα μοναδικό, σύγχρονο μουσείο

Στο κοινό του Έβρου, αλλά και όλης της Θράκης, δόθηκε η συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, από το Σάββατο 25 Ιουνίου, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Έτσι πλέον οι επισκέπτες του μουσείου, με σύγχρονο τρόπο, μπορούν να θαυμάσουν τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές και οι επιφανειακές έρευνες στο χερσαίο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Πήλινα αγγεία, γυάλινα χάλκινα και αργυρά νομίσματα, γλυπτά και ταφικές στήλες, όπλα, κοσμήματα, ειδώλια, εργαλεία και είδη καθημερινής χρήσης που προέρχονται από οικιστικά σύνολα και νεκροταφεία, αφηγούνται την ιστορία της περιοχής του Έβρου από την Προϊστορική έως και την Ρωμαϊκή Περίοδο.

Σύντομα κείμενα, χάρτες, φωτογραφίες και σχέδια παρέχουν τις απαραίτητες για την περιήγηση του επισκέπτη πληροφορίες ενώ βιντεοπροβολές και ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές εμπλουτίζουν τη μουσειακή εμπειρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως έως και την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022 η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης θα είναι ελεύθερη για όλους.

Ταξίδι στο χρόνο στην μόνιμη έκθεση του μουσείου

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες, με την πρώτη, και εκτενέστερη, να είναι αυτή της Παραλιακής Ζώνης, που περιλαμβάνει ευρήματα από την θάλασσα που βρέχει τις ακτές του Έβρου, την Περαία της Σαμοθράκης, την Μάκρη και φυσικά την ανασκαφή της αρχαίας Ζώνης.

Η δεύτερη ενότητα ονομάζεται από τον Έβρο ως τον Άρδα, με ευρήματα από την Αρχαία Εγνατία, την Τραϊανούπολη, την Πλωτινούπολη και άλλα σημεία.

Τέλος ξεχωριστή ενότητα αποτελούν οι τύμβοι του Έβρου, τα ευρήματα των οποίων χρονολογούνται  από την ύστερη εποχή του Χαλκού μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Συνομιλεί με το κοινό το μουσείο

Όραμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου είναι το μουσείο αυτό να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, που θα «συνομιλεί» με το κοινό. Ταυτόχρονα, η εκπαιδευτική του διάσταση, μέσω των οργανωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχει σχεδιάσει, φιλοδοξεί να συμβάλλει στην καλύτερη γνωριμία της εκπαιδευτικής κοινότητας με την ιστορία του Έβρου και της Θράκης γενικότερα και τη δημιουργία ενός νέου πυρήνα ορθολογικής ψυχαγωγίας.

Πλέον η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης μπορεί να υποδέχεται μαθητές και εκπαιδευτικούς που θέλουν να γνωρίσουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Έβρου που φιλοξενεί και τους καλεί να συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτήν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.