Ανοιξε ο δρομος για την δημιουργια δικτυου μονοπατιων στην πανεπιστημιουπολη Κομοτηνης

Με προϋπολογισμό 470.000 ευρώ το έργο σκοπεύει να κάνει την Πανεπιστημιούπολη προορισμό για φοιτητές αλλά και κατοίκους της Κομοτηνής

Μέχρι τις 8 Νοεμβρίου θα κατατίθενται προσφορές για την δημιουργία δικτύου μονοπατιών στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, που θα κατασκευαστεί μέσω του προγράμματος LEADER από το ΔΠΘ.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 470.000 ευρώ με ΦΠΑ, και αφορά στη δημιουργία δικτύου μονοπατιών – πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας ανάπαυσης/αναψυχής στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης.

Το προτεινόμενο δίκτυο μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών έχει συνολικό μήκος 3.305 μέτρα, και πλάτος διαδρόμων 2,00 – 2,20 μέτρα. Διέρχεται από εκτάσεις που καλύπτονται από βλάστηση (πεύκα, πλατύφυλλα δένδρα, θάμνους) και συνδέει τις κτιριακές υποδομές της Πανεπιστημιούπολης, δηλαδή τα Τμήματα ΤΕΦΑΑ, Νομικής/ Οικονομικών και το μελλοντικό κτίριο της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, την Πρυτανεία και το χώρο των εστιών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους χώρους υπαίθριας αναψυχής και με το θερινό σινεμά -αναψυκτήριο.

Στόχος του πανεπιστημίου, όπως έχει αναφέρει ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Φώτης Μάρης, να αλλάξει την εικόνα της Πανεπιστημιούπολης, και θα την κάνει φιλική προς τους φοιτητές και τους επισκέπτες της, που θα δουν την περιοχή σύντομα να αλλάζει προς το καλύτερο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργασίες διαμόρφωσης αναμένεται να ολοκληρωθούν σ έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Διαδρομές για όλες τις προτιμήσεις

Η διαδρομή σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα, σε συνδυασμό με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της Πανεπιστημιούπολης, επιλογής κλειστών, κυκλικών διαδρομών μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους, κατάλληλων για κάθε εποχή του έτους. Μέσα από αυτό, τα στελέχη του Πανεπιστημίου ελπίζουν πως θα γίνει η κατάλληλη οργάνωση του χώρου για την ανάδειξη ορισμένων δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής και περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές χρήσης από ΑμεΑ και ποδηλάτες θα προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές, το προσωπικό αλλά και το σύνολο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής να περιηγηθεί άνετα, ξεκούραστα και ευχάριστα στο φυσικό περιβάλλον.

Ελπίδα είναι πως με τη διάνοιξη πεζοπορικών διαδρομών θα διευρυνθούν οι επιλογές που έχουν τόσο φοιτητές, αλλά και πολίτες της Κομοτηνής, την ευκαιρία να ενημερωθούν, μέσω των προτεινόμενων προς τοποθέτηση πληροφορικών πινακίδων, για την πλούσια βιοποικιλότητα ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν στη περιοχή, να τα παρατηρήσουν και να τα φωτογραφίσουν. Επιπλέον, μέσω των διαδρομών του δικτύου συνδέονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις μεταξύ τους, με τις θέσεις υπαίθριας αναψυχής και με το θερινό κινηματογράφο-αναψυκτήριο.

Βελτίωση του χώρου της Πανεπιστημιούπολης

Παράλληλα, με τις προτεινόμενες δασοκομικές επεμβάσεις καθαρισμού και αραίωσης της βλάστησης των δασικών συστάδων από τις οποίες διέρχεται το δίκτυο διαδρομών (απομάκρυνση ξερών και άρρωστων δέντρων, καύσιμης ύλης) θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες για την αντιπυρική προστασία και την καλύτερη ανάπτυξή τους.

Όμως κατά μήκος του δικτύου μονοπατιών – πεζοπορικών διαδρομών θα προχωρήσει, επίσης, η φύτευση σημαντικού αριθμού δέντρων για την αισθητική αναβάθμιση του τοπίου, η δημιουργία πέντε οργανωμένων χώρων υπαίθριας αναψυχής, αρκετών σημείων ανάπαυσης και ενός χώρου στάθμευσης οχημάτων, με κατασκευή συμπληρωματικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των χρηστών του δικτύου.

Ειδικότερα, πρόκειται για χώρους με ευκολίες υπαίθριας αναψυχής, σημεία με ξύλινα παγκάκια για ξεκούραση καθώς και χώρο στάθμευσης οχημάτων που συνδέονται οργανικά με το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών και με τις λοιπές υποδομές του χώρου.

Επισκευή του κυλικείου-κινηματογράφου

Πέρα από τις διαδρομές, όπως αναφέρθηκε, θα γίνει ανακαίνιση και συντήρηση του κτιρίου που βρίσκεται κοντά στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, με αρχική προβλεπόμενη χρήση θερινού κινηματογράφου με κυλικείο στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής ως ενδιάμεσου χώρου στάσης του προτεινόμενου δικτύου μονοπατιών – πεζοπορικών διαδρομών.

Εκεί θα γίνει καθαρισμός του χώρου από θάμνους και αγριόχορτα, διαμόρφωση της πλατείας του κινηματογράφου με διαδρόμους από πλάκες ακανόνιστες τοποθετημένες σε γκρο μπετόν και μεταλλικό πλέγμα, κεντρικά της πλατείας, δεξιά και αριστερά των καθισμάτων, καθώς και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες ώστε να λειτουργήσει κανονικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.