Ανοικτη επιστολη των μαθητων της ΣΤ’ του Μανστανλη προς τους συμπολιτες μας

«Η πόλη μας χρειάζεται φροντίδα, γιατί οι κάτοικοί της τη βρωμίζουν»

Επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι μαθητές του Στ’ Τμήματος του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Μάστανλη. Οι μαθητές κατά την επιστροφή τους στο σχολείο τους έκατσαν στα θρανία τους και κατέγραψαν την εμπειρία τους, όχι από τα εκθέματα και τα όσα άλλα είδαν στο μουσείο της πόλης μας, αλλά από τα όσα «κατέγραψαν» κατά τη διαδρομή τους εκεί. Και καθότι κάθε από παρά τους άρεσαν οι εικόνες που αντίκρισαν, αποφάσισαν να αποστείλουν μία ανοιχτή επιστολή προς τους Κομοτηναίους συμπολίτες τους, ζητώντας το αυτονόητο, ήτοι την υπευθυνότητα που θα έπρεπε να μας διακατέχει όλους ως προς τη χρήση του δημόσιου χώρου.
 
Ο λόγος όμως στους «ονειρομαθητές» του Μάστανλη, που μπορεί ως παιδιά δικαιούνται να ζητούν έναν «ονειρικό κόσμο» και εμείς οφείλουμε να προσπαθούμε προσωπικά και συλλογικά να τους τον δώσουμε… 

Η επιστολή έχει ως εξής… 

Μετά τη χθεσινή μας επίσκεψη στο Μουσείο της πόλης, σήμερα συζητήσαμε όσα είδαμε, ακούσαμε, μάθαμε. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν σε όλους μας δύο εικόνες-περιστατικά από την πορεία μας στους δρόμους της πόλης με προορισμό το Μουσείο. Και τα δύο τα συζητήσαμε και αποφασίσαμε να γράψουμε μια ανοικτή επιστολή προς τους κατοίκους-συμπολίτες μας. Τα παιδιά εργάσθηκαν σε ομάδες και κατόπιν όλοι μαζί σταχυολογήσαμε τα καλύτερα αποσπάσματα, τα συνθέσαμε και καταλήξαμε στη μορφή της επιστολής που ακολουθεί. Τα παιδιά είναι πολλές φορές οι καλύτεροι παρατηρητές και σχολιαστές της πραγματικότητας.
 
Αγαπητοί συμπολίτες,
 
Εμείς, τα παιδιά του Στ’ του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Μάστανλη Κομοτηνής, χθες πήγαμε με τα πόδια στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Περάσαμε από το κέντρο της πόλης. Καθώς περπατούσαμε στο δρόμο καταλάβαμε ότι η πόλη μας δεν είναι όπως τη βλέπουμε από τα τζάμια του αυτοκινήτου. Είμαστε ανήσυχοι με τα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στα πεζοδρόμια και με τις κοπριές των σκύλων που συναντούσαμε παντού.
 
Διαλέξαμε την οδό Νικολάου Ζωϊδη, γιατί έχει φαρδιά πεζοδρόμια και θα περπατούσαμε  με ασφάλεια. Όμως εσείς είχατε παρκάρει τα αυτοκίνητα σας στα πεζοδρόμια. Έτσι εμείς αναγκαζόμαστε να κάνουμε έναν κύκλο και να περπατάμε στο δρόμο. Τότε τα αυτοκίνητα που περνούσαν θα μπορούσαν να μας χτυπήσουν. Θα σας άρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο στα παιδιά σας; Σκεφτείτε ότι εμείς είμαστε τα παιδιά σας.
 
Στη συνέχεια είδαμε και γίναμε μάρτυρες πολλών ανθρώπων που έβγαζαν τα σκυλιά τους βόλτα κι άφηναν τις κοπριές τους στα πεζοδρόμια. Περπατούσαμε με φόβο σαν να ήμαστε σε ναρκοπέδιο. Σας αρέσει αυτή η βρομιά;
 
Σας παρακαλούμε λοιπόν να παρκάρετε κανονικά τα αυτοκίνητά σας στους χώρους πάρκινγκ  και οι ιδιοκτήτες σκύλων να μαζεύουν στα ειδικά σακουλάκια τις κοπριές των ζώων τους.
 
 Καταλάβαμε πως η πόλη μας χρειάζεται φροντίδα, γιατί οι κάτοικοί της τη βρωμίζουν. Πρέπει εμείς μόνοι μας να καταλάβουμε τι είναι σωστό και τι είναι λάθος.
 
Πρέπει σ’ αυτήν την πόλη να μπορούμε να  περπατάμε χαρούμενοι και χαλαροί δίχως να φοβόμαστε.
 
Οι ονειρομαθητές του Μάστανλη!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.