Ανοιγουν τους οριζοντες τους τα μελη του Συλλογου ΑΜΕΑ Αγιοι Θεοδωροι

Σημαντικές εμπειρίες και προοπτικές για περεταίρω συνεργασίες αποκόμισαν τα μέλη του Συλλόγου από την επίσκεψη στη Σλοβενία

Πολύ θετική ήταν η εμπειρία που αποκόμισαν εργαζόμενοι του Συλλόγου Μέριμνας ΑΜΕΑ νοητικής υστέρησης Άγιοι Θεόδωροι, από την πρόσφατή τους επίσκεψη στη Σλοβενία, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα INSIDES στο πλαίσιο  της συνεργασίας τους με τον σύλλογο ΔΑΔΑΑ.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η προώθηση της συμμετοχής σε αθλητικές και φυσικές δραστηριότητες των νέων με νοητικές αναπηρίες και αυτισμό, για αυτό και 8 άτομα από το εκπαιδευτικό – επιστημονικό προσωπικό και τη Διοίκηση του Συλλόγου βρέθηκαν για 7 μέρες στην πόλη Novo Mesto της Σλοβενίας.

Στο πρόγραμμα εκτός από την Ελλάδα και τη Σλοβενία συμμετείχαν η Βραζιλία, η Ιταλία και η Τουρκία, με τα μέλη του συλλόγου να επιστρέφουν γεμάτα εμπειρίες, αλλά και προτάσεις για μελλοντικές συνεργασίες στο πλαίσιο του Erasmus με άλλους συλλόγους.

Ενθουσιασμός και συνεργασία

Όπως τόνισε η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου κ. Ιωάννα Ντίνα, κατά την διάρκεια της επίσκεψης αυτής, είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα και γλώσσα, ένα όμως κοινό, την επαφή με άτομα με νοητική αναπηρία.

Έτσι μέσω των παρουσιάσεων που έκανε η κάθε χώρα, γνώρισαν άλλες δομές του εξωτερικού για άτομα με νοητική αναπηρία, αλλά και παρακολούθησαν εκπαιδεύσεις σχετικά με τον αθλητισμό. Παράλληλα, μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια, έμαθαν πώς μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους με τους οποίους δεν μιλούν την ίδια γλώσσα.

Με τη σειρά τους παρουσίασαν και το Σύλλογο Άγιοι Θεόδωροι, την ιστορία τους και τις δομές που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις δράσεις τους.

Έτσι παρουσίασαν ένα βίντεο που είχαν δημιουργήσει, με αποσπάσματα από δράσεις και γιορτές, αλλά και χόρεψαν συρτάκι «παρασέρνοντας» και τους συμμετέχοντες από τις άλλες χώρες, ενώ τέλος παρουσίασαν κάποια από τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και αυτά της «Αξίζω ΙΚΕ», προϊόντα όπως ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, τα οποία παρασκευάζουν οι ίδιοι οι ωφελούμενοί τους.

Προχωρούν σε περαιτέρω συνεργασίες

Οι υπόλοιπες ομάδες, σημείωσε η κ. Ντίνα, ενθουσιάστηκαν από την ολοκληρωμένη παρουσίασή τους, και τον τρόπο με τον οποίο προέβαλαν την δουλειά που γίνεται στο Σύλλογο.

Μάλιστα από αυτή την επίσκεψη, παίρνουν όχι μόνο την πολύ όμορφη εμπειρία, αλλά και τις επαφές που δημιούργησαν εκεί, με προτάσεις για επικείμενη συνεργασία μέσω προγραμμάτων ERASMUS τόσο από την Ιταλία, όσο και από την Τουρκία.

«Όλα όσα μάθαμε εκεί, από τις βιωματικές ασκήσεις και κυρίως αυτές αθλητικής δραστηριότητας, μπορούμε να τους εφαρμόσουμε στους ωφελούμενους του Συλλόγου» σημείωσε, ενώ συναντήσεις σαν και αυτή, αποτελούν αφορμές για να γνωρίζουν νέες πρακτικές και να έχει επιπλέον εξωστρέφεια ο Σύλλογος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.