Ανοιγμα του Δημου Κομοτηνης στους νεους με exagono

Εθελοντικές ομάδες αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων θα ενεργοποιηθούν μέσω του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού

Προσκλητήριο συμμετοχής προς τους νέους του Δήμου Κομοτηνής να έρθουν σε επαφή με το exagono, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Κομοτηνής, έκαναν οι συντελεστές του την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, κατά την επίσημη παρουσίαση του.

Την παρουσίαση πραγματοποιήσαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, η Υπεύθυνη του Κέντρου κ. Λουίζα Σαλτσίδου, ο υπεύθυνος επικοινωνίας και social media κ. Σπύρος Νταντανίδης, και η διαχειρίστρια του έργου κ. Σοφία Χατζησαββίδου.

Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που θα προωθήσει το Κέντρο είναι η δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, που θα αποτελεί συμβουλευτικό όργανο, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες, που θα δώσουν ώθηση στην κοινωνικοποίηση.

Ανάπτυξη δράσεων για τους νέους

Στόχος του Δήμου, σημείωσε ο κ. Γκαράνης, είναι να δημιουργήσει μέσα από το exagono τις συνθήκες για να αναπτυχθούν απρόσκοπτα δράσεις για τους νέους. Ανάμεσα στους πρωταρχικούς στόχους είναι η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, συγκρότηση δικτύων πληροφόρησης και διαρκούς ενημέρωσης, την προώθηση της συμμετοχικότητας, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η κοινωνική ενδυνάμωση των νέων.

Η προσπάθεια βέβαια θα αγκαλιάσει πολλές κοινωνικές ομάδες, όμως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα είναι πάντα η νέα γενιά, σημείωσε, γιατί «ο τόπος μας έχει απόλυτη ανάγκη από τα όνειρα, την φρεσκάδα και την ορμή της νεολαίας μας», με τον κ. Γκαράνη να καλεί όλους, χωρίς αποκλεισμούς και στερεότυπα, να πλαισιώσουν το exagono, σίγουροι ότι θα βρουν μια φιλόξενη στέγη για τα σχέδια και τις προτάσεις τους, που θα συμβάλλουν για να ομορφύνουν τις ζωές και τον τόπο μας.

Ειδική μνεία έκανε για το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, που  θεωρεί πως αποτελούν την άμεση διασύνδεση των νέων και με το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και την πόλη γενικότερα μιας και γνωρίζουν τα προβλήματα και την πόλη. Μέσω αυτού ελπίζουν, πως θα θέσουν τους νέους μπροστά, λαμβάνοντας ανατροφοδότηση και προτάσεις.

Ένας πρωτοποριακός χώρος

Υπεύθυνη του Κέντρου θα είναι η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, που τόνισε πως δημιουργείται ένας πρωτοποριακός χώρος για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι της ψηφιακής επανάστασης, αλλά και της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

Κουβαλούν ένα πολύτιμο φορτίο τεχνογνωσίας 25 ετών, μια δυνατή ομάδα με νέους ανθρώπους, για να δημιουργήσουν ένα πολυχώρο ανοιχτό για όλους τους νέους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Εκεί θα συμμετέχουν σε δημιουργικά εργαστήρια, εθελοντικές ομάδες, κοινωνικομορφωτικές δράσεις, αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους, ενώ θα μπορούν να ενημερώνονται για τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρει.

Ελπίδα τους είναι πως στο χώρο θα στηρίζονται και θα ενθαρρύνονται ώστε να συμμετέχουν σε προγράμματα εθνικά και ευρωπαϊκά, να συμμετέχουν στα κοινά, δράσεις σε συλλόγους, και θα αξιοποιηθούν σύγχρονοι μέθοδοι και εργαλεία που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νέων.

Ανάμεσα σε αυτά είναι δίκτυα όπως το Europe goes local, το Eurodesk, και άλλα, που θα αξιοποιηθούν για να πετύχουν δράσεις που θα κάνουν σημείο αναφοράς την Κομοτηνή και θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια του Δήμου.

Ο Δήμος είναι ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που έχουν Κέντρα Νεολαίας, κάτι που σύμφωνα με την κ. Σαλτσίδου δείχνει την προτεραιότητα που δίνει στην διαμόρφωση πολιτικών, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των νέων, ευχαριστώντας τον γιατί εμπιστεύτηκε την προσπάθεια αυτή στην ΚΟΙΝΣΕΠ «Θράκης Κίνητρο».

Γιατί exagono;

Τα κέντρα νεολαίας, στο εξωτερικό, ονομάζονται hubs, όπως και οι κυψέλες που αποτελούν ένα χώρο συνεργασίας μεταξύ των μελισσών και κοινής λειτουργίας για ένα στόχο, σημείωσε ο κ. Σπύρος Νταντανίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας και social media του Κέντρου.

Αυτό τους ενέπνευσε, για να δώσουν το όνομα exagono, ένα σχήμα το οποίο δέχεται κάθε πίεση και μπορεί να μείνει σταθερό. Με αυτό συμβολίζουν τους στόχους και το όραμά τους για το Κέντρο στην πόλη, ανέφερε, όπως η αλληλεγγύη, η ποικιλομορφία, η διαφορετικότητα, η δημιουργία, η συμμετοχή, η δημοκρατία, πραγματοποιώντας στη συνέχεια μια παρουσίαση του ιστότοπου τους, https://www.exagonokomotini.gr/, που θα εμπλουτιστεί στο μέλλον.

Αρχικά θα υπάρχουν τρεις εθελοντικές ομάδες, που θα απαρτίζονται από νέους και μη, η Ομάδα Τέχνης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Θεμάτων και η Ομάδα Κλιματικής Αλλαγής και Φυσικό Περιβάλλον, σημείωσε, τονίζοντας πως ο εθελοντισμός θα είναι ο βασικός τους άξονας, και θέλουν να τον ενδυναμώσουν στην πόλη.

Ενεργοποίηση των νέων

Από την πλευρά της η κ. Σοφία Χατζησαββίδου, διαχειρίστρια του έργου, αναφέρθηκε στο αντικείμενό του, που βασίζεται σε τρεις βασικές δράσεις.

Η πρώτη αφορά την πληροφόρηση, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και την δικτύωση των νέων, σε ένα κόμβο και σημείο αναφοράς και αναζήτησης ευκαιριών και προγραμμάτων που μπορούν να αναπτύξουν οι νέοι, αλλά και την επαφή των νέων με φορείς και συλλόγους της πόλης.

Η δεύτερη αφορά την προώθηση της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο, που έχει σαν στόχο τη σύσταση και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, υπό την αιγίδα της ΓΓ Δια βίου μάθησης, με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής. Σκοπός είναι να αποτελέσει θεσμικό όργανο ουσιαστικού διαλόγου με το Δήμο, ανεξάρτητα από ιδεολογίες και παρατάξεις, σε συμβουλευτικό ρόλο προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος η τρίτη δράση αφορά την κοινωνική ενδυνάμωση των νέων, μέσα από την ανάπτυξη κοινωνικομορφωτικών δράσεων, με τους νέους να συνεργάζονται, να γνωρίζονται να αναπτύσσουν δράσεις και να γίνονται ενεργοί πολίτες και φορείς αλληλεγγύης, μέσα από τις τρεις εθελοντικές ομάδες.

Βασική τους προτεραιότητα, σημείωσε, είναι η συμμετοχή των νέων στην κοινωνία των πολιτών και η ενεργοποίησή τους. Το Κέντρο ενισχύοντας την σχέση του με το ΔΠΘ, θα αποτελεί και χώρο πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές των τμημάτων του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.