Ανοιγμα στον Τουρισμο Υγειας απο την Περιφερεια ΑΜΘ

Μέσω του προγράμματος συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας· ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα της πρότασης από Περιφερειακούς συμβούλους

Να κάνει άνοιγμα στις δυνατότητες που έχει ο Ιατρικός τουρισμός θέλει η Περιφέρεια ΑΜΘ, με τη συμμετοχή της στο εταιρικό σχήμα του έργου με τίτλο «Black Sea Health Tourism» και ακρωνύμιο “BLAST’’, ως Επικεφαλής Εταίρος και την υποβολή της σχετικής πρότασης στο Πρόγραμμα ENI CBC“Black Sea Basin Joint Operational Programme 2014-2020.
 
Το έργο στοχεύει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ανεργίας και της φτώχειας των περιοχών που συμμετέχουν, επεκτείνοντας τις τρέχουσες τουριστικές υπηρεσίες με την ανάπτυξη ενός νέου τύπου τουριστικών υπηρεσιών, τον τουρισμό υγείας.
 
Η υποβολή πρότασης εγκρίθηκε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, όπου τονίστηκε πως ο τουρισμός υγείας θεωρείται ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς στην Ευρώπη και ως οικονομική δραστηριότητα δημιουργεί θετικές εξωτερικές επιδράσεις στην τοπική οικονομία.
 
Για αυτό και οι κύριες δραστηριότητες του έργου αφορούν τον εντοπισμό και την αξιολόγηση του δυναμικού του τουρισμού υγείας στις περιοχές, την ανάπτυξη ενός κοινού διακρατικού προϊόντος τουρισμού υγείας, την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των τοπικών αρχών και των δυνητικών επιχειρηματιών για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και τον εξοπλισμό τους με καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία, περιφερειακό σχέδιο δράσης για τις τοπικές κυβερνήσεις, συνέδρια και κατάρτιση για την επιχειρηματικότητα, επισκέψεις ανταλλαγής κλπ.
 
Η διάρκεια του έργου θα είναι 24 μήνες, με τον συνολικό προϋπολογισμό του να είναι μεταξύ των 500.000 ευρώ και 1.000.000 ευρώ.
 
Να σημειωθεί πως για το πρόγραμμα αυτό αντέδρασε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παύλος Δαμιανίδης, ο οποίος σημείωσε πως το πρόγραμμα Black Seaείναι μικρό σε ποσά, δύσκολο και δύστροπο για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται οι προτάσεις.
 
Συνεπώς θεωρεί πως θα πρέπει οι προτάσεις να είναι λίγες, και πολύ προσεγμένες, ενώ αντίθετα εξέφρασε την άποψη πως η συγκεκριμένη πρόταση είναι, όπως τη χαρακτήρισε, «του ποδαριού» απολύτως πρόχειρη και αδύναμη, ενώ εξέφρασε και επιφυλάξεις για τους εταίρους.
 
Για αυτό και το καταψήφισε, παρόλο που συνήθως είναι υπέρ των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σημειώνοντας πως η άλλη πρόταση για το ίδιο πρόγραμμα, που πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και αφορούσε την πολιτική προστασία, ήταν πολύ καλύτερη, και δεν θα έπρεπε να «καεί».
 
Τελικά κατά ψήφισαν και ο κ. Κ. Εξακουστός, Γ. Ζιμπίδης, Β. Τραϊφόρος, Σπ. Τουρτούρης Π. Λασκαρίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.