Ανοιγμα στη Ρομποτικη απο το φροντιστηριο «Φορμουλα»

Μαθήματα με ασκήσεις Ρομποτικής που αναπτύσσουν πολλαπλές δεξιότητες των παιδιών πραγματοποιούνται τις Κυριακές στο φροντιστήριο

Η Κυριακή είναι για τους περισσότερους, και ιδίως για τους μαθητές, μια μέρα ξεκούρασης από την πιεστική καθημερινότητα και τα μαθήματα.
 
Όμως αν κάποιος βρεθεί το απόγευμα της Κυριακής στο φροντιστήριο «Formula», των Γιουνούς Χασάν και Σινάν Οσμάν, θα δει πως σε μία από τις αίθουσες ο φυσικός του Φροντιστηρίου βοηθά τα παιδιά που βρίσκονται εκεί, αγόρια και κορίτσια, στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός ρομπότ, από τη γνωστή σειρά της Lego.
 
Αυτά τα μαθήματα, που ξεκίνησαν δειλά αλλά έχουν πλέον αποκτήσει μια δική τους δυναμική με τα παιδιά να αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε αυτά, είναι μια διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα μέσα από την οποία διδάσκονται διάφορες έννοιες, κυρίως από τις Φυσικές Επιστήμες και άλλα γνωστικά αντικείμενα.
 
Κάθε μαθητής αναλαμβάνει να κατασκευάσει ένα διαφορετικό μέρος του ρομπότ, ενώ μετά όλοι μαζί πρέπει να το προγραμματίσουν με την ειδική εφαρμογή, ώστε να κάνει αυτό που επιθυμούν.
 
Με αυτό τον τρόπο, μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία, η οποία πολλές φορές οι μαθητές δεν θέλουν να σταματήσει όταν τελειώνει η ώρα τους, συνδυάζονται έννοιες από διαφορετικές γνωστικές περιοχές, όπως η τεχνολογία, η τέχνη, το περιβάλλον, η κοινωνία, τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες.
 
Έτσι οι μαθητές κάνουν τα πρώτα βήματα στη μηχανική και τον προγραμματισμό μέσα από το παιχνίδι, τη βιωματική και τη διαδραστική μάθηση, ενώ μαθαίνουν να δουλεύουν και ως ομάδα, μιας και για την κατασκευή του ρομπότ απαιτείται συνεργασία μεταξύ όλων, με τον καθένα να κάνει κάτι διαφορετικό που όταν συνδυαστούν στο ρομπότ θα δουλέψει σωστά.
 
Αυτή τη στιγμή το τμήμα βρίσκεται στα “σπάργανα” του, με περίπου εφτά παιδιά, όμως πρόθεση των στελεχών του φροντιστηρίου είναι να προχωρήσουν αυτή την προσπάθεια όσο το δυνατόν περισσότερο.
 
Από την πλευρά τους τα παιδιά φαίνεται να επιθυμούν τη συνέχιση αυτής της εισαγωγής στον κόσμο της ρομποτικής και της τεχνολογίας, μιας και κάνουν κάτι εκπαιδευτικό με χαρά, αντιμετωπίζοντάς το σαν παιχνίδι.
 
Αποτελεί όμως και ευκαιρία διάκρισης και άνοιγμα προς τον κόσμο, μιας και όπως είναι γνωστό ομάδες από την περιοχή μας έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμούς τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, όπως η ομάδα από τη διπλανή Ξάνθη που συμμετέχει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2016, η οποία πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Νέο Δελχί της Ινδίας.
 
Αυτό δείχνει ότι παιδιά μπορούν να αρχίσουν αυτή τη διαδικασία ως παιχνίδι όμως κατόπιν να προχωρήσουν, να αριστεύσουν και να κάνουν κάτι που θα έχει αντίκτυπο τόσο για τους ίδιους όσο και την υπόλοιπη κοινωνία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.