Ανοιγεται στις εναλλακτικες μορφες τουρισμου ο Δημος Κομοτηνης

Συνεργασία με την Μητρόπολη για ανάδειξη προσκυνημάτων όπως τα Φατήριακα, αλλά και δημιουργία «πακέτων» τουρισμού

Στην προσέλκυση τουριστών με κάθε τρόπο, πέρα από το πλαίσιο του Ήλιος-Θάλασσα, στοχεύει ο Δήμος Κομοτηνής, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Πέτρο Ζωγράφου, στη βάση και της πρότασης που διαμορφώθηκε για την Τουριστική προβολή της περιοχής.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της τουριστικής στρατηγικής του Δήμου, ο κ. Ζωγράφου την Δευτέρα συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα μιας και ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός κατέχει περίοπτη θέση σε αυτή.

Οι δύο τους συμφώνησαν στην από κοινού στενή συνεργασία αλλά και την υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων  που θα οδηγήσουν στην ανάδειξη και προβολή των ξεχωριστών θρησκευτικών μνημείων της περιοχής μας προκειμένου αυτά να καταστούν πόλος έλξης τουριστών και επισκεπτών  όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από την ευρύτερη βαλκανική περιοχή .

Παράλληλα ο δήμος προχωρά άμεσα στον εμπλουτισμό του προωθητικού υλικού του με υλικό που θα παραχωρηθεί από τη Μητρόπολη, έχοντας διαβλέψει πως υπάρχει σημαντική δυνατότητα προσέλκυσης επισκεπτών σε αυτό τον τομέα.

Κανένας τουρίστας χαμένος

«Προσπαθούμε να εντάξουμε κάθε μορφή τουρισμού μέσα στο πλαίσιο, ώστε να φέρουμε κόσμο στην πόλη» σημείωσε ο κ. Ζωγράφου διαβεβαιώνοντας πως θα κάνουν ότι θεωρούν πως μπορεί να έχει αποτέλεσμα για την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή μας.

Στην πρόσφατη συμμετοχή άλλωστε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού TTR στη Ρουμανία, διαπίστωσαν κατά τις επαφές τους με τοπικούς φορείς πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Ρουμάνους για τον θρησκευτικό τουρισμό.

Για αυτό και επισκέφτηκε τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα, μιας και θέλουν να δημιουργήσουν συγκεκριμένα «πακέτα» τουρισμού για τους επισκέπτες, ώστε να μην μιλάμε αόριστα για «προσκυνηματικό τουρισμό».

Στην συζήτηση με τον Σεβασμιότατο συζήτησαν διάφορες ιδέες, όπως για παράδειγμα το Πάσχα στην Κομοτηνή, με την συγκέντρωση των επιταφίων στο Κέντρο της Κομοτηνής, και πώς αυτό μπορεί να γίνει πιο παραδοσιακά και βιωματικά για τους επισκέπτες.

Παράλληλα υπάρχουν και εκδηλώσεις και έθιμα στους οικισμούς της Κομοτηνής, που περιστρέφονται γύρω από το Πάσχα, που επίσης θα μπορούσαν να ενταχθούν στην όλη προσέγγιση.

Την ίδια ώρα τα Φατήριακα ήδη προσελκύουν κόσμο από τις γύρω περιοχές, και θεωρούν πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν προορισμό για όλα τα Βαλκάνια. Ενώ υπάρχουν δυνατότητες και για επισκέψεις μουσουλμανικών Τεμένων και Μνημείων.

Θα μάθουν και οι Κομοτηναίοι την ιστορία της πόλης

Η προσέγγιση βέβαια δεν περιορίζεται στον εκκλησιαστικό Τουρισμό, αλλά θέλουν να επεκταθεί σε όλες τις μορφές, με τον κ. Ζωγράφου να τονίζει χαρακτηριστικά πως «είμαστε ανοιχτοί στα πάντα».

Για αυτό και περιμένουν προτάσεις, που θα μπορέσει να υλοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής. Τώρα ανοίχτηκε μπροστά τους ο δρόμος του Εκκλησιαστικού, στη συνέχεια αν υπάρξει οτιδήποτε άλλο, θα πάρουν και εκείνη την κατεύθυνση.

Επιθυμία τους είναι μάλιστα να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της πόλης και οι κάτοικοί της, και είτε μέσω σχολείων είτε μέσω συλλόγων, να κάνουν ξεναγήσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με ένα ιστορικό περίπατο που θα περιλαμβάνει όλα τα σημεία αναφοράς της πόλης, από την Τσανάκλειο, στο Βυζαντινό τείχος και την Παναγία, το Εσκί Τζαμί και το Ιμαρέτ.

Και αυτό γιατί η γνώση των σημείων της Κομοτηνής και της ιστορίας τους, μπορεί να έχει την ουσία του, και να βοηθούν και τους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα και πραγματικά την πόλη.

«Ξεκινάμε από πολύ χαμηλά, και ελπίζουμε να φτάσουμε όπου μπορούμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.