Ανοιγει την πορτα στην εξωστρεφεια το Τμημα Κοινωνικης Διοικησης

Ενημέρωση από φοιτητές, για φοιτητές, ώστε να γνωρίσουν τις δυνατότητες που τους δίνει το Τμήμα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους

Τους τρόπους με τους οποίους η φοίτηση στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ μπορεί να συνδυαστεί με ένα άνοιγμα στον κόσμο και σε νέες εμπειρίες γνώρισαν φοιτητές που βρέθηκαν τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή.
 
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι φοιτητές, κυρίως του πρώτου εξαμήνου, για το τι μπορούν να κάνουν στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων σπουδών τους, αλλά και ποιες άλλες ευκαιρίες τους δίνονται πέρα από τα μαθήματα που γίνονται στο τμήμα.
 
Στην εκδήλωση μίλησαν φοιτητές που συμμετείχαν σε προγράμματα Erasmus σε πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης και της Λευκωσίας, φοιτητές που βρέθηκαν για μια εβδομάδα στη Σάμο βοηθώντας πρόσφυγες, φοιτητές της ΕΟΠΕ για τη συμμετοχή σε συνέδρια και θεσμούς σε όλη την Ελλάδα, ενώ παρουσιάστηκαν και οι δυνατότητες συμμετοχής στα  θερινά προγράμματα που οργανώνει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ.
 
 

Η φωτεινή πλευρά της εξωστρέφειας

 
«Δεν θέλουμε να τους δείξουμε μόνο την τεχνική του πλευρά, δηλαδή πως θα κάνουν την αίτηση και πού, αλλά μια πιο θετική  εικόνα, από τις εμπειρίες που είχαν οι φοιτητές που πήγαν στο παρελθόν σε προγράμματα Erasmus, Erasmus +» σημείωσε ο Καθηγητής κ. Κωσταντίνος Δικαίος, ο οποίος συντόνισε την όλη εκδήλωση.
Για αυτό και οργάνωσαν έτσι την παρουσίαση, ώστε οι νέοι συνάδερφοί τους να μάθουν για τις ευχάριστες εμπειρίες των προγραμμάτων, πέρα από τις ακαδημαϊκές.
 
Θέλοντας λοιπόν να πραγματοποιηθεί μια «φοιτητοκεντρική» εκδήλωση, για πρώτη φορά αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί με αυτή τη μορφή τη Δευτέρα, όμως στόχος του τμήματος είναι να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ίσως και τις πρώτες εβδομάδες που οι φοιτητές του τμήματος έρχονται σε αυτό.
 
Παράλληλα ο κ. Δικαίος μίλησε και για την ιδέα στις αρχές κάθε εξαμήνου, ξεκινώντας από το εαρινό του 2017, να υπάρχει ένα societies fair, όπου κοινότητες που δραστηριοποιούνται στο πανεπιστήμιο και έχουν ως κύρια μέλη τους φοιτητές (Κοινότητα νέων, JEF, ΕΟΠΕ κτλ.) θα παρουσιάζουν τη δράση τους, ώστε οι φοιτητές να έρχονται περισσότερο σε επαφή με αυτές.
 
 

Γνωρίζοντας τον κόσμο μέσα από το Erasmus

 
Για την εμπειρία τους στο πρόγραμμα Erasmus, στην Τουρκία μίλησαν η Ευγενία Αρβανίτη και Αλεξία Καμενίδου, ενώ για την εμπειρία της σε αντίστοιχο πρόγραμμα στην Κύπρο μίλησε η Ιωάννα Χαρισιάδου.
 
Οι δύο πρώτες φοιτήτριες βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι το Σεπτέμβριο, με την κ. Καμενίδου να τονίζει πως παρά την έκρυθμη κατάσταση ακόμη και τότε, η εμπειρία ήταν αξέχαστη, τόσο από ακαδημαϊκή άποψη, όσο και από τη ζωή στην Πόλη, μιας και σαν φοιτητές Erasmus είχαν ελεύθερο χρόνο για να τη γνωρίσουν.
 
Το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό στο Πανεπιστήμιο, σημείωσε από την πλευρά της η κ. Αρβανίτη, τονίζοντας πως και οι καθηγητές είχαν τονίσει πως θέλουν να απολαύσουν την εμπειρία του Erasmus και να μην επικεντρώνονται μόνο στις ακαδημαϊκές τους επιδιώξεις.
 
Τα μαθήματα ήταν κάπως περισσότερα στη Λευκωσία, τόνισε η κ. Χαρισιάδου, αλλά πάλι είχαν πολύ ελεύθερο χρόνο για να γνωρίσουν τη χώρα και τους ανθρώπους της, σημειώνοντας πως θα πρότεινε το πρόγραμμα Erasmus γενικότερα, αλλά και την Κύπρο ειδικότερα σε όλους τους συμφοιτητές της.
 
 

 

Στη Σάμο για τους μετανάστες

 
Στη Σάμο βρέθηκαν πριν από κάποιο διάστημα η Έλενα Καρατζίδου και η Αλεξία Χαρακίδα, μαζί με άλλους 4 φοιτητές, μετά από συνεργασία του Δήμου με το ΔΠΘ για την διαχείριση των προσφυγικών ροών.
 
«Στην αρχή θεωρούσαμε ότι θα κάνουμε κάποια καταγραφή, αλλά τελικά είμασταν απλοί εθελοντές», σημείωσε η κ. Καρατζίδου, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα θετικές τέτοιες δράσεις, όμως πρέπει να καλύπτονται οικονομικά, μιας και οι ίδιοι αν δεν είχαν την χορηγία τόσο για τα εισιτήρια όσο και για τη διαμονή τους θα ήταν δύσκολο τόσο να επισκεφτούν, όσο και να μείνουν στην περιοχή.
 
Όμως με αυτό τον τρόπο αντιλήφθηκαν το μέγεθος του προσφυγικού ζητήματος, τις μορφές που αυτό παίρνει και τις ανάγκες των προσφύγων και πώς μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην πορεία, σημείωσε η κ. Χαρακίδα, τονίζοντας πως μέσα από αυτή την εμπειρία ευαισθητοποιήθηκαν τόσο ως επιστήμονες όσο και ως άνθρωποι, και τέτοιες συνεργασίες είναι ό,τι καλύτερο για τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές.
 
 

Συνέδρια και δράσεις στην Ελλάδα

 
Για την εμπειρία του από τις συνεδριακές δράσεις του ΕΟΠΕ, του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων μίλησε ο Αλέξανδρος Ράδος, εστιάζοντας στα συνέδρια και τις προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Κομοτηνή όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας.
 
Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην πρώτη προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή τον Μάιο του 2016, στο οποίο ήταν επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής.
 

 

Υποτροφίες για τα Θερινά προγράμματα του Harvard στο Ναύπλιο

 
Για την πολυετή συνεργασία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Harvard στην Ελλάδα με το ΔΠΘ και με το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών από το 2015, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες που αυτή δίνει για συμμετοχή στα προγράμματα θερινών πρακτικών ασκήσεων, μίλησε η κ. Μαρίνα Χειλίτση, συντονίστρια προγραμμάτων του Κέντρου.
 
Στα προγράμματα αυτά, που πραγματοποιούνται στο Ναύπλιο,  καλούνται να συμμετάσχουν με υποτροφίες φοιτητές από όλη την Ελλάδα, που μαζί με φοιτητές από την Αμερική κάνουν πρακτικές ασκήσεις σε πολιτιστικούς φορείς της πόλης.
 
Πέρα της πρακτικής άσκησης, η υποτροφία για τους Έλληνες φοιτητές συμπεριλαμβάνει και ένα ταξίδι στην Αμερική, ώστε να μεταφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από την Ελλάδα εκεί, διευρύνοντας ταυτόχρονα τους ορίζοντές τους.
 
Το Κέντρο διοργανώνει περισσότερα από 10 προγράμματα κάθε χρόνο, με 60 φοιτητές από την Αμερική και περίπου 30 Έλληνες φοιτητές σε όλα τα προγράμματά τους, με τις υποτροφίες να δίνονται μέσα από ένα συνδυασμό ακαδημαϊκών επιδόσεων και οικονομικής κατάστασης.
 
Το Ναύπλιο αποτελεί την έδρα του Κέντρου, και επιλέχθηκε για την μεγάλη ιστορική και πολιτιστική του αξία, και θεωρούν πως είναι το κατάλληλο μέρος για τέτοια προγράμματα, σε μια φιλική πόλη και ένα φιλικό κοινό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.