Ανοιγει απο 1η Ιουλιου το προγραμμα «Εξυπνες Πολεις» για 315 Δημους της χωρας

Δήμοι κάτω των 100.000 κατοίκων θα υποβάλλουν προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους

Τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις» θα έχουν από 1η Ιουλίου 315 Δήμοι της χώρας. Όπως ανακοίνωσε από τα Χανιά ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, από τον επόμενο μήνα οι Δήμοι με πληθυσμό κάτω των 100 χιλιάδων κατοίκων θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Με τον τρόπο αυτό, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και για το δεύτερο στάδιο του προγράμματος «Έξυπνες Πόλεις», το οποίο ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2021, σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο.

Η υποβολή των σχεδίων θα πραγματοποιείται ψηφιακά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΣΠΑ (ΟΠΣ ΕΣΠΑ), μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2022. Για τον σκοπό αυτό, ο μηχανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι στη διάθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αλλά και κάθε Δήμου ξεχωριστά, για οποιαδήποτε πληροφορία ή συνδρομή χρειαστεί αναφορικά με την κατάρτιση και την υποβολή των σχεδίων αξιοποίησης του προγράμματος.

Με το πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων» δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Δήμους να ευθυγραμμιστούν με την κεντρική διοίκηση αναφορικά στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών και των τοπικών κοινωνιών, με την επιλογή εκείνων των ψηφιακών έργων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτεραιότητες κάθε Δήμου, μέσα από έναν κατάλογο έργων που διαρθρώνονται σε επτά κατηγορίες:

  • Βιώσιμη Μετακίνηση
  • Εξοικονόμηση Ενέργειας
  • Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων
  • Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης
  • Βελτίωση Ποιότητας Ζωής
  • Ενίσχυση τοπικής Δημοκρατίας, Διαβούλευσης και Διαφάνειας
  • Προστασία από Κυβερνοεπιθέσεις και ενίσχυση Ψηφιακών Υποδομών)

Η δράση για τους 315 Δήμους χρηματοδοτείται με περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάκαμψης (ΕΤΠΑ). Τα ποσά που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι κυμαίνονται από 210.000 ευρώ (για τους πολύ μικρούς δήμους) μέχρι 2.770.000 € (για τους δήμους με πληθυσμό λίγο μικρότερο των 100.000 κατοίκων). Επισημαίνεται ότι κάθε Δήμος γνωρίζει εκ των προτέρων το ύψος χρηματοδότησης, ώστε να επιλέξει τις κατάλληλες δράσεις. Ο κάθε δήμος καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε 38 δράσεις εκείνες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.