Ανοιχτο μετωπο Υπουργειου Υγειας και Ιατρων

Από ό,τι φαίνεται δεν ανέτειλε με τις καλύτερες προοπτικές το 2011 για τον ιατρικό κόσμο, μιας και οι διαρθρωτικές αλλαγές, που προωθούνται από την κυβέρνηση στο χώρο της υγείας, δημιουργούν περιβάλλον αβεβαιότητας για τους γιατρούς, αφού βλέπουν να πλήττονται εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, εν όψει της κατάθεσης προς ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την υγεία, συνεχίζονται και όπως όλα δείχνουν οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα.

Κώστας Τσεπελίδης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης «Το νομοσχέδιο για την υγεία,  έτσι όπως κατεβαίνει στη βουλή,  αφορά τους πάντες»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Τσεπελίδης, αφού απεύθυνε τις ευχές του για τη νέα χρονιά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ανοιχτό μέτωπο των γιατρών με το υπουργείο Υγείας. «Είναι μια μέρα, που μας βρίσκει εν μέσω κινητοποιήσεων και αναταραχής στο χώρο της υγείας», παρατήρησε. «Ήδη βρισκόμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις», συνέχισε, «οι γιατροί του ΙΚΑ, οι νοσοκομειακοί γιατροί, και πιστεύω ότι στο παιχνίδι θα μπουν και άλλες ομάδες γιατρών, γιατί το νομοσχέδιο, έτσι όπως κατεβαίνει στη βουλή, αφορά τους πάντες. Δεν αφορά μόνο τους Έλληνες γιατρούς, αφορά και τους Έλληνες ασθενείς. Το πυροτέχνημα της δήθεν ελεύθερης επιλογής γιατρού, που βγαίνει εκβιαστικά και σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός από το υπουργείο, δε νομίζω ότι θα δουλέψει».

«Προσχηματικός ο διάλογος,  που προηγήθηκε»

Όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση, η οποία επιφέρει ταλαιπωρία στους πολίτες και προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους, ο κ. Τσεπελίδης συμφώνησε ότι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά εξέφρασε τις ενστάσεις του για τον τρόπο, με τον οποίο αυτές γίνονται. Πρωτίστως επισήμανε τον προσχηματικό διάλογο, που έλαβε χώρα πριν από τον καθορισμό των ρυθμίσεων του νέου νομοσχεδίου και ζήτησε την απόσυρση του, «ώστε να ακολουθήσει ένας ουσιαστικός διάλογος». Όπως τόνισε ο κ. Τσεπελίδης, «πήγαν οι σύλλογοι, κατέθεσαν τις προτάσεις τους, είπαν ότι θα της λάβουν υπ’ όψιν τους, αλλά δεν ελήφθη υπ’ όψιν καμία πρόταση». «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος», συνέχισε, «θεσμικά είναι ο σύμβουλος του υπουργού. Κατέθεσε προτάσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της ελληνικής ιατρικής κοινότητας». «Τι σύμβουλος είναι αυτός», αναρωτήθηκε, «του όποιου καμία πρόταση δε λαμβάνεται υπ’ όψιν;».

Νίκος Σωτηρακόπουλος,  γραμματέας του ιατρικού συλλόγου και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών «Δε συμβουλεύτηκαν τους εκπροσώπους των γιατρών και τους απλούς γιατρούς»

Από τη μεριά του, ο κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, εστίασε επίσης στον ελλιπή διάλογο, που προηγήθηκε της κατάρτισης του πολυνομοσχεδίου για την υγεία. «Αυτό, που μας θέτει αντίθετους με αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε, «είναι ότι δε μας συμβουλεύτηκαν, δε συμβουλεύτηκαν τους εκπροσώπους των γιατρών και τους απλούς γιατρούς». Ως προς το περιεχόμενο δε του νομοσχεδίου, παραδέχτηκε μεν ότι περιλαμβάνει κάποιες θετικές ρυθμίσεις, αλλά επισήμανε ότι στην πραγματικότητα δε λύνει προβλήματα. Τα υφιστάμενα προβλήματα στο χώρο των νοσοκομείων τα εντόπισε κυρίως στις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και υλικών, καθώς και στις καθυστερήσεις πληρωμών προς τους προμηθευτές. «Αυτό, που θέλουμε εμείς», υπογράμμισε, «είναι να μειωθούν οι υπερτιμολογήσεις στα υλικά και στα φάρμακα, κι από την άλλη μεριά να πληρώνονται και οι εταιρίες γρήγορα. Το δίπολο, που πρέπει να σπάσει είναι η υπερτιμολόγηση και η άμεση πληρωμή. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία».

«Μπαλώματα οι ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»

Αναφερόμενος στο δεύτερο σκέλος του πολυνομοσχεδίου, που αφορά την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο κ. Σωτηρακόπουλος έκανε λόγο για μπαλώματα από μεριάς της κυβέρνησης, στην προσπάθεια της να λύσει το πρόβλημα. «Μακάρι να βγω ψεύτης», δήλωσε, «και να μη μεγαλώσουν πλέον οι λίστες αναμονής και οι ουρές στα ιατρεία». «Αυτό, που πρέπει να επιδιωχθεί από την κυβέρνηση», συνέχισε, «είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης και στη συγκύρια αυτή, που περνάμε, να έχει εύκολη πρόσβαση σε οποιαδήποτε υπηρεσία υγείας».

 

Σχέδια από το δήμο για παροχή προληπτικής ιατρικής στους δημότες

Ο κ. Σωτηρακόπουλος δεν παρέλειψε, να αναφερθεί και στα σχέδια, που υπάρχουν στο δήμο Κομοτηνής, ώστε να συνδράμει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην παροχή ιατρικής βοηθείας στους δημότες του. «Δε θα αφήσουμε τους συνδημότες μας», τόνισε, «να ταλαιπωρούνται μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες». «Έχουμε σχέδια», υποστήριξε, «για την παροχή προληπτικής ιατρικής». Όπως εξήγησε, ο δήμος διαθέτει ένα όχημα, σαν ασθενοφόρο, που είναι καινούργιο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα. Με αυτό θα προσφέρεται ιατρική βοήθεια σε ασθενείς σε διάφορα σημεία του δήμου. «Μακάρι να είχαμε και την οικονομική δυνατότητα», κατέληξε, «να προσλάβουμε 3-4 γιατρούς, να οργώσουμε όλες τις συνοικίες και τα χωριά του δήμου μας, για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στους συνδημότες μας».

 

Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης: Συμπαράσταση στις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών

Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης συμπαρίσταται στις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Τσεπελίδης και ο γραμματέας κ. Σωτηρακόπουλος, τονίζονται τα εξής:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση που επικρατεί στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.
Συμπαραστέκεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ, των Νοσοκομειακών γιατρών και τις επερχόμενες κινητοποιήσεις των υπόλοιπων γιατρών, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Και το πιστεύει γιατί ξέρει ότι οι επερχόμενες αλλαγές που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα φέρουν τον ασφαλισμένο και τον ασθενή σε δεινότερη κατάσταση, με περιορισμό των παροχών υγείας και ακόμη μεγαλύτερη οικονομική δυσπραγία στην ελληνική οικογένεια που θα αναγκαστεί να πληρώνει περισσότερα για την υγεία της.

 

Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που στήνεται από το Υπουργείο Υγείας με τη δήθεν δυνατότητα των ασφαλισμένων του ΙΚΑ να προσέρχονται σε γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ αποτελεί πυροτέχνημα. Εάν το Υπουργείο θέλει να καταργηθούν οι ουρές στο ΙΚΑ να προσλάβει γιατρούς έτσι ώστε να μην χρειάζεται ο ασφαλισμένος να περιμένει ραντεβού για Καρδιολόγο μετά δύο μήνες, παθολόγο μετά από ενάμιση μήνα, οφθαλμίατρο μετά δύο περίπου μήνες, ορθοπεδικό μετά από ενάμιση μήνα επίσης.

 

Εάν θέλει οικονομία στο χώρο της Υγείας να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων, τις υπερτιμολογήσεις στα νοσοκομειακά υλικά, να συμμαζέψει τις εταιρείες που διακινούν πανάκριβα υλικά από σπίτι σε σπίτι χωρίς να χρειάζονται, και πολλά άλλα. Οικονομία δεν γίνεται με το να αφήνει απλήρωτους τους γιατρούς του ΟΠΑΔ για ένα χρόνο, τους γιατρούς που εξετάζουν υποψήφιους οδηγούς για έξι μήνες, απλήρωτους φαρμακοποιούς για έξι μήνες και με μειώσεις μισθών σε γιατρούς και νοσηλευτές. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σταθούν δίπλα μας γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντισταθούμε στην κατάρρευση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Εξάλλου αυτοί που την αποφασίζουν και την σχεδιάζουν, όταν αρρωσταίνουν πηγαίνουν ή στο εξωτερικό ή στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.