Ανοιχτη συζητηση στο ελευθερο κοινωνικο χωρο Adelante για την επανοικειοποιηση του δημοσιου χωρου

«Για να δημιουργηθούν αυτεξούσια άτομα, βασική προϋπόθεση είναι ο δημόσιος χώρος»

Με στόχο την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου ως μια ρωγμή στο δημόσιο χρόνο και ως μια αφορμή για συζήτηση και συλλογική δράση ενάντια στην καταπάτηση του δημόσιου χώρου o ελεύθερος κοινωνικός χώρος Adelante διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή και δύο προσκεκλημένων, του Αλέξανδρου και της Κωνσταντίνας από τον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Σχολείο» της Θεσσαλονίκης.
 
«Έχουμε ασχοληθεί γενικά στο “Σχολείο” με το θέμα του δημοσίου χώρου, καθώς πριν δυο χρόνια είχαμε κάνει και ένα σχετικό φεστιβάλ στη Ροτόντα με σκοπό αυτός ο κατειλημμένος χώρος να ανοιχτεί στην κοινωνία» σημείωσαν οι δύο προσκεκλημένοι για την παρουσία τους στην Κομοτηνή ενώ αναφορικά με το θέμα της συζήτησης ο Αλέξανδρος υπογράμμισε ότι ο δημόσιος χώρος είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο αλληλεπιδρούν τα ίδια τα άτομα. Θα έπρεπε να είναι ένας χώρος ο οποίος θα είναι ανοιχτός προς όλους κι όχι ένας χώρος που να τον χρησιμοποιούν ιδιώτες ή ακόμη και κάποια δημοτική αρχή για να τον προσφέρει στους ιδιώτες προς όφελος του κεφαλαίου. Οφείλουμε στην ήδη διαμορφωμένη κατάσταση τόσο οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι, όσο και η δράση των ανθρώπων γύρω από αυτά τα εγχειρήματα, να δημιουργήσουν αυτές τις ρωγμές στην ήδη παρούσα κατάσταση ώστε αυτός ο χώρος πλέον να ξανανοιχτεί και να τον επανοικειοποιηθούμε και να τον χρησιμοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας». 

«Όλα τα κινήματα ξεκινάνε και καταλήγουν σε δημόσιο χώρο»

Από την πλευρά της η Κωνσταντίνα προσέθεσε πως «στην ουσία ο δημόσιος χώρος έτσι όπως τον ξέρουμε δεν είναι τόσο δημόσιος. Εμπορευματοποιείται, παρέχεται σε ιδιώτες για κερδοσκοπία. Εμείς και τον χώρο μας, που είναι ελεύθερος κοινωνικός χώρος, τον αντιλαμβανόμαστε ως δημόσιο χώρο, με την έννοια ότι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες μπορούν εκεί, εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό τους να συμμετέχουν σε κάτι συλλογικό, γιατί τελικά αυτό που πρέπει να γίνεται σωστά στο δημόσιο χώρο είναι οι συλλογικές διαδικασίες και φυσικά δεν αποκλείονται ποτέ και οι πολιτικές διαβουλεύσεις μέσα από το δημόσιο χώρο όπως φάνηκε και από όλα τα κινήματα τα οποία ξεκινάνε και καταλήγουν σε δημόσιο χώρο. Ακόμη και η πιο μικρή πορεία καλεί τον δημόσιο χώρο, τόσο γι’ αυτούς που συμμετέχουν, όσο και για τους υπόλοιπους που μπορεί ακόμη να μη συμμετέχουν, αλλά θα έπρεπε να συμμετέχουν».

«Όταν αντιλαμβάνεσαι το δημόσιο χώρο σαν κάτι δικό σου, το να σέβεσαι το δημόσιο χώρο είναι δείγμα και αυτοσεβασμού»

Ερωτηθείς για την ετοιμότητα της κοινωνίας να κάνει βήματα απελευθέρωσης δημοσίων χώρων που έχουν δοθεί σε ιδιώτες Αλέξανδρος τόνισε πως ειδικά τα τελευταία χρόνια που ο κόσμος και ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι και δεν έχουν χρήματα υπάρχει η τάση ανάπτυξης ενός τέτοιου κινήματος επισημαίνοντας παράλληλα όμως την ανάγκη για τη διαμόρφωση κουλτούρας σεβασμού του δημοσίου χώρου καθώς παρατηρούνται φαινόμενα μη σεβασμού του δημοσίου χώρου από τους ανθρώπους που τον χρησιμοποιούν για να προσθέσει η Κωνσταντίνα πως η αναγκαία αυτή κουλτούρα προκύπτει και μέσα από το ίδιο το βίωμα, από την εμπειρία που θα προκύψει από το να υπάρχει το άτομο στο δημόσιο χώρο, «γιατί όταν αντιλαμβάνεσαι το δημόσιο χώρο σαν κάτι δικό σου, το να σέβεσαι το δημόσιο χώρο είναι δείγμα και αυτοσεβασμού. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν δεν αντιλαμβάνεσαι το δημόσιο χώρο σαν κάτι στο οποίο έχεις δικαίωμα να βρίσκεσαι εκεί πλήρως» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αν δεν προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το κοινό μας έδαφος, θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε ανθρωπότυπους απομονωμένους μέσα στα σπίτια τους»

Επικεντρώνοντας την κριτική του στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κομοτηνή, οι ίδιοι παρατήρησαν πως «μια σύντομη βόλτα στην πόλη της Κομοτηνής μπορεί εύκολα να αναδείξει το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα σχετικά με το δημόσιο χώρο.

Όλες οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες λυμαίνονται τον δημόσιο χώρο και δείχνουν πως ο αγώνας για το κέρδος και η κερδοσκοπία πραγματικά είναι σαρωτικές και αλλοτριώνουν τα πάντα, δεν δείχνουν σεβασμό ούτε στη φύση, ούτε στις πλατείες, αλλά ούτε στον ίδιο τον άνθρωπο». «Αν συνεχίσει να υπάρχει αυτή η κατάσταση» συνέχισαν «θα δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Εάν στη συγκεκριμένη εποχή που ο κοινωνικός ιστός είναι κατακερματισμένος και επικρατεί ατομικισμός σε όλα τα επίπεδα, αν δεν προσπαθήσουμε εμείς να κερδίσουμε το κοινό μας έδαφος που είναι βασική προϋπόθεση, θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε ανθρωπότυπους απομονωμένους μέσα στα σπίτια τους, και οι έννοιες της συνεργατικότητας και της αλληλεγγύης θα πάνε “περίπατο” και κατέληξαν υπογραμμίζοντας πως «αν επιζητούμε κάτι τέτοιο, βασική προϋπόθεση είναι να οικειοποιούμε το κοινό μας έδαφος, τον κοινό μας τόπο. Κι εκτός αυτού θα πρέπει να βάλουμε μέσα και το πεδίο της πολιτικής απόφασης, μια πολιτική απόφαση την οποία πρέπει να πάρουμε πίσω από τον κρατικό μηχανισμό, μια πολιτική που θα λαμβάνει χώρα επί του δημόσιου χώρου. Άρα και εδώ βλέπουμε πάλι ότι για να δημιουργηθούν αυτεξούσια άτομα, βασική προϋπόθεση είναι ο δημόσιος χώρος του οποίου θα οικειοποιηθούμε το πεδίο της πολιτικής απόφασης που το κράτος μας στερεί».
 
Να σημειωθεί τέλος ότι για τον ίδιο σκοπό ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος Adelante την επομένη διοργάνωσε στο πάρκο «Παπάκια» ρεμπέτικο γλέντι και συλλογική κουζίνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.