Ανοιχτες συναντησεις στο Παρανεστι για την συνυπαρξη με την καφε αρκουδα

Θα συζητηθούν τρόποι βελτίωσης της συνύπαρξης του ανθρώπου με την αρκούδα στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης διοργανώνουν δύο ανοιχτές συναντήσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “LIFE ARCPROM – Βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας σε τέσσερα Εθνικά Πάρκα της N. Eυρώπης”. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 25 και 26 Απριλίου 2023, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Κάτω Θόλου, στο Παρανέστι Δράμας.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 25 Απριλίου,  από τις 18:00 ως τις 20:15, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με την τοπική κοινωνία, με στόχο την ενημέρωση για επίκαιρα ζητήματα που αφορούν στην παρουσία της καφέ αρκούδας στην περιοχή. Τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν τρόπους βελτίωσης της συνύπαρξης του ανθρώπου με την αρκούδα στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και την συμβολή του LIFE ARCPROM σε αυτή την κατεύθυνση, τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, και το νέο στρατηγικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Πρόγραμμα LEADER/CLLD 2023 – 2027). Στην συζήτηση θα συμβάλουν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και το Κέντρο Ανάπτυξης Καλαμπάκας-Πύλης Α.Ε.

Την Τετάρτη 26 Απριλίου, από τις 11:00 ως τις 13:00, θα πραγματοποιηθεί η 3η συνεδρίαση της “Πλατφόρμας Συνύπαρξης Τοπικών Κοινωνιών-Αρκούδας”, στην οποία έχουν προσκληθεί τοπικοί φορείς και οργανώσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή της Ροδόπης. Η Πλατφόρμα αποτελείται από εκπροσώπους διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών/κοινωνικών εταίρων (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου, Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχεία, Περιφέρεια, Δήμοι, παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και Σύλλογοι/Συνεταιρισμοί παραγωγών, Κυνηγετικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Αναπτυξιακές Εταιρείες και Επιμελητήρια, κάτοικοι της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό). Όλα αυτά τα ενδιαφερόμενα μέρη/κοινωνικοί εταίροι έχουν εκφράσει την πρόθεση να εργαστούν από κοινού για την ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας και την προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας.

Info

Η είσοδος και στις δύο συναντήσεις είναι ελεύθερη για τον οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει. Σε περίπτωση αδυναμίας αυτοπρόσωπης παρουσίας, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής μέσω zoom στο παρακάτω link ΕΔΩ

To πρόγραμμα

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα των δύο συναντήσεων:

Τρίτη 25 Απριλίου 2023: Ενημέρωση & Συζήτηση με την Τοπική Κοινωνία

18:00 – 18:15 | Προσέλευση & Χαιρετισμοί
18:15 – 18:30 | Ελπίδα Γρηγοριάδου, ΒΙΟΛΟΓΟΣ, Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. «Βελτιώνοντας τη Συνύπαρξη του Ανθρώπου με την Αρκούδα στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης»
18:30 – 18:45 | Σπύρος Ψαρούδας, ΓΕΩΡΓΟΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, ΚΑΛΛΙΣΤΩ «Η Συμβολή του Έργου LIFE ARCPROM στη Βελτίωση των Όρων Συνύπαρξης του Ανθρώπου με την Αρκούδα στην Ελλάδα»
18:45 – 19:00 | Δημήτρης Βαβύλης, ΒΙΟΛΟΓΟΣ, Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. «Οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στην Υπηρεσία της Βιοποικιλότητας»
19:00 – 19:15 | Δημήτρης Πανταζής, ΓΕΩΠΟΝΟΣ, ΠΡΟΙΣΤ. ΕΛΓΑ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ «Ενημέρωση για τις Αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ»
19:15 – 19:30 | Βάιος Κουτής, ΔΑΣΟΠΟΝΟΣ, ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. «Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 – 2027: Το Νέο Πρόγραμμα LEADER/CLLD»
19:30 – 20:00 | Κυκλική Συζήτηση
20:00 – 20:15 | Συμπλήρωση Ερωτηματολογίου

Τετάρτη 26 Απριλίου2023 : Συνεδρίαση Πλατφόρμας Συνύπαρξης Τοπικών Κοινωνιών-Αρκούδας

11:00 – 11:15 | Προσέλευση & Χαιρετισμός από Τάσο Χοβαρδά, ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ, ΚΑΛΛΙΣΤΩ
11:15 – 11:30 | Σπύρος Ψαρούδας, ΓΕΩΡΓΟΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, ΚΑΛΛΙΣΤΩ «Οι Προτάσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αρκούδα»
11:30 – 12:15 | Γιώργος Χατζηνάκος, ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΟΣ, ΚΑΛΛΙΣΤΩ Καφέ του Κόσμου*: Ενισχύοντας την Συνύπαρξη στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης: Ανάγκες, Προκλήσεις & Προοπτικές * Αποτελεί μια δημιουργική διαδικασία που έχει στόχο να διευκολύνει τον εποικοδομητικό διάλογο. Αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη διερεύνηση ενός ζητήματος μέσα στο περιβάλλον στο οποίο αυτό εντάσσεται, δημιουργώντας έναν ζωντανό χώρο συζήτησης και δράσης, με τον κάθε συμμετέχοντα/ουσα να συμβάλει με μια διαφορετική διάστασή του.
12:15 – 12:45 | Κυκλική Συζήτηση: Το Μέλλον της Πλατφόρμας Συνύπαρξης
12:45 – 13:00 | Συμπλήρωση Ερωτηματολογίου

Επιπλέον πληροφορίες και νεότερα σχετικά με τις δύο συναντήσεις μπορεί κανείς να βρει στο σχετικό facebook event:  https://www.facebook.com/events/6215632178502992

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα LIFE ARCPROM

Το πρόγραμμα LIFE ARCPROM αφορά στην βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Β. Πίνδου, Πρεσπών, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας (Maiella). Στους κύριους στόχους περιλαμβάνονται η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων για τη διαχείριση των αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-αρκούδας, η αντιμετώπιση φαινομένων προσέγγισης των ζώων σε κατοικημένες περιοχές, η ελαχιστοποίηση παράνομων πρακτικών που έχουν οριζόντιες επιπτώσεις στην πανίδα και τα οικοσυστήματα, όπως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), και η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία. To έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και θα έχει διάρκεια 5 χρόνων. Εταίροι του έργου είναι οι Μονάδες Διαχείρισης των τεσσάρων Εθνικών Πάρκων, δύο πανεπιστήμια (της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας) και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Καλλιστώ και WWF Ιταλίας).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.