Ανοιχτα τραυματα στη συνειδηση του Νεοελληνα αφησε η Μικρασιατικη Καταστροφη

Το βιβλίο του Δ. Μαυρίδη για την Μικρασιατική καταστροφή παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Ζωντανή τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και των χαμένων πατρίδων, κρατά η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με την έκδοση του βιβλίου του συγγραφέως και συνεργάτη της κ. Δημητρίου Α. Μαυρίδη: «Από τον Θρίαμβο στην Καταστροφή. 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, στην Τσανάκλειο, την Παρασκευή 15 Απριλίου, παρουσία αρχών και κοινού.

Το βιβλίο προλόγισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Ιωάννης Μπακιρτζής και ο Καθηγητής και Πρόεδρος  του  Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Γεώργιος Χ. Τσιγάρας.

Την εκδήλωση ολοκλήρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος βράβευσε τον συγγραφέα κ. Δημήτριο Α. Μαυρίδη για την εν γένει προσφορά του με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως.

Προβολή και διάσωση της μνήμης

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης τόνισε πως είναι το ένατο βιβλίο που εκδίδει η Μητρόπολη, γιατί είναι βαθειά πεπεισμένος ότι η Εκκλησία μας εδώ στην ακριτική Θράκη έχει πολλή ποιμαντική εργασία να επιτελέσει για την παρηγορία και τον αγιασμό του πιστού λαού του Θεού.

Στο έργο της αυτό η Μητρόπολη έχει εντάξει και ποιμαντικές δράσεις που σχετίζονται με την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της επαρχίας της Ροδόπης, στην οποία χιλιάδες πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία, την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Καππαδοκία βρήκαν καταφύγιο.

Γόνος και ο ίδιος προσφυγικής οικογένειας, είναι ευαίσθητος στους αγώνες και στις αγωνίες των απογόνων τους, και από τη θέση του καταβάλλει κάθε προσπάθεια και με ποικίλες δράσεις για να ανακουφίσει πνευματικά και να τονωθεί η ιστορική και συλλογική μνήμη όλου του κόσμου, κυρίως όμως των προσφύγων.

Τα βιβλία που εκδίδει η Μητρόπολη Μαρωνείας αυτόν τον στόχο έχουν, την προβολή και διάσωση της μνήμης, τη διάσωση των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών τεκμηρίων, των έργων των χειρών των προγόνων, προσπαθώντας να επουλώσουν τις πληγές που προξένησε η μεγάλη αυτή καταστροφή, χωρίς όμως να ξεχνούν.

Ανάγνωσμα για όσους έχουν πολιτική και ιστορική συνείδηση

Από την πλευρά του ο κ. Μπακιρτζής στάθηκε στην εισαγωγή από τον συγγραφέα, του ιστορικού όρου της Θρακικής Καταστροφής, ενώ τόνισε πως στο βιβλίο του, εκτός από τις ιστοριογραφικές γραμμές η αλήθεια υπηρετείται και από την εικόνα, με την συλλογή και τη διάσωση τεκμηρίων με τα οποία συμπληρώνει το αφηγηματικό μέρος.

Διατύπωσε δε την άποψη πως το πόνημα του κ. Μαυρίδη πρέπει να είναι ανάγνωσμα «για όλους αυτούς που έχουν πολιτική και ιστορική συνείδηση και την επίγνωση ότι έρχονται από την μακρά διάρκεια και την σκολιά ατραπό που οδήγησε στο σήμερα, στην ελληνική δημοκρατία που με όλες τις ατέλειές της δικαιώνει όλους όσοι αγωνίστηκαν για να την κατακτήσουν».

Ένας Ρωμιός  Οδυσσέας της καθ’ ημάς Ανατολής

Την προσωπικότητα του κ. Μαυρίδη σκιαγράφησε ο κ. Τσιγάρας, που θεωρεί πως σε αυτόν βρήκε την εφαρμογή του το ομηρικό «πολλῶν ἀνθρώπων εἶδεν ἄστεα

καὶ νόον ἔγνω», ένα Ρωμιό  Οδυσσέα της καθ’ ημάς Ανατολής.

Έκανε δε εκτενή αναφορά στο συγγραφικό του έργο, τονίζοντας πως τα κείμενά του προδίδουν σπάνια λογιοσύνη, σπάνια ευρυμάθεια και πολυμάθεια.

Εξέφρασε δε ξανά την άποψη πως «είναι ένας λόγιος που έχει την πνευματική του αφετηρία στους πνευματικούς κύκλους του 19ου αιώνα της καθ’ ημάς Ανατολής, που τόσο τον γοητεύει, όμως η σκέψη του τεκμηριώνεται από τη σύγχρονη βιβλιογραφική πραγματικότητα».

Ιστορικό γεγονός που έχει αφήσει ανοιχτά τραύματα

Τέλος ο συγγραφέας τόνισε πως το βιβλίο αυτό εκδόθηκε για να μην λησμονήσουμε ως Έλληνες τον ανατολικό πνεύμονα του Ελληνισμού, που ήταν η καθ’ ημάς Ανατολή, αλλά και για να τιμήσουν τους πεσόντες για το ελληνικό μέλλον που καθόρισε η επική Μικρασιατική Εκστρατεία.

Το βιβλίο περιλαμβάνει εκατοντάδες φωτογραφίες από τις διασκέψεις και τις μάχες του Μικρασιατικού Πολέμου. Δίνεται έτσι μία σφαιρική εικόνα του τι έγινε.

Η εκστρατεία των Ελλήνων στην Ασία, σημείωσε, έγινε για να διασωθούν οι απόγονοι των πάλαι ποτέ ιστορικών Ελλήνων, που δεν είχαν χάσει την Ελληνικότητά τους.

Οι νεότεροι Έλληνες στερούνται τις πληροφορίες και τις γνώσεις για να κατανοήσουν την ηρωική πορεία και τον αγώνα της Ελληνικής Στρατιάς, τόνισε, που ήταν η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη υπερπόντια εκστρατεία την οποία διεξήγαγε ο Ελληνικός λαός.

«Η προσπάθεια απελευθέρωσης της Καθ’ ημάς Ανατολής και των Ελλήνων και η τραγική κατάληξή της, αποτελούν σήμερα ένα ιστορικό γεγονός που έχει αφήσει ανοιχτά τραύματα στη συνείδηση του Νεοέλληνα» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.