Ανοιχτα δεδομενα απο το δικτυο μετεωρολογικων σταθμων στην ορεινη Ροδοπη

Αλεξάνδρα Γκεμιτζή «Όσο περισσότερο ανοίξουν τα δεδομένα τόσο μεγαλύτερες οι δυνατότητες για να καταλάβει ο κόσμος την χρηστικότητα αυτών των δικτύων»

Ήδη τοποθετήθηκαν δύο σε Κερασιά και Νυμφαία, σύντομα και τρίτος στον Κέχρο

Δυο μετεωρολογικούς σταθμούς, στους οποίους σύντομα αναμένεται να προστεθεί και ένας τρίτος, έχει εγκαταστήσει το τελευταίο διάστημα στην ορεινή Ροδόπη το ΔΠΘ, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να δίνουν χρήσιμα δεδομένα.

Η τοποθέτηση αυτών των σταθμών, αποτελεί μια προσπάθεια της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Αλεξάνδρας Γκεμιτζή, στην οποία συνέβαλαν σημαντικά και τα μέλη της Ομάδας Καιρικά Νέα Θράκης, καθώς και η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης.

Αυτές οι συμπράξεις θα βοηθήσουν και επιστημονικά το τμήμα, μιας και θα δώσουν μετρήσεις από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης οι οποίες μέχρι τώρα δεν είναι διαθέσιμες, αλλά ως ανοιχτά δεδομένα, θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν είτε από ερασιτέχνες είτε από την Πολιτική Προστασία, είτε από άλλους φορείς ώστε να εξαγάγουν συμπεράσματα για το μέλλον, και για τις ανάγκες τους.

Σύντομα δε αναμένεται να λειτουργήσει ειδικό portal, μέσα από το οποίο θα μπορεί οποιοσδήποτε να βλέπει τις καταγραφές από τους σταθμούς.

Χωρίς δεδομένα από τον ορεινό όγκο

Η προσπάθεια, σύμφωνα με την κ. Γκεμιτζή, ξεκίνησε από το γεγονός ότι ο ορεινός όγκος της Ροδόπης, δεν είχε καθόλου μετεωρολογικές καταγραφές. Υπήρχαν κάποιοι παλιότεροι σταθμοί που πλέον δεν λειτουργούν, ενώ και όταν λειτουργούσαν υπήρχε πρόβλημα στην συνεργασία με τις υπηρεσίες που τους λειτουργούσαν.

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια έλλειψη δεδομένων στον ορεινό όγκο, που δέχεται τους μεγαλύτερους όγκους βροχής και χιονιού, και φυσικά έχει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. «Άρα αν μετράμε μόνο στην πεδινή Ροδόπη την υγρασία, τη βροχόπτωση ή την οποιαδήποτε μετεωρολογική και κλιματική παράμετρο, λείπει ένα μεγάλο μέρος πληροφορίας», σημείωσε η κ. Γκεμιτζή, τη στιγμή που πλημμύρες και άλλα φαινόμενα, τροφοδοτούνται από τα ορεινά.

Η ίδια ασχολείται με την χρήση των δορυφορικών δεδομένων στην αποτίμηση κινδύνων, όπως πλημμύρα, κατολίσθηση, ξηρασία κτλ, όμως για να μπορέσουν αυτά να γίνουν χρηστικά, πρέπει να επαληθεύονται με δεδομένα εδάφους, και εδώ έρχεται να συνδράμει ερευνητικά αυτό το δίκτυο, ενώ αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο στην εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος για την ανάλυση των δεδομένων.

«Οπότε για το πανεπιστήμιο, ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Χρειαζόμασταν πληροφορία και έπρεπε να το δημιουργήσουμε» σημείωσε, ενώ και αυτή τη στιγμή τοποθετούνται σταθμοί και στα πεδινά της Ροδόπης από διαφορετικό κονδύλι.

Αρωγοί τα Καιρικά Νέα Θράκης

Σημαντική βοήθεια για το στήσιμο των σταθμών αυτών παρείχαν τα μέλη της ομάδας Καιρικά Νέα Θράκης, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις καταγραφές του καιρού, και έχουν πάθος για την μετεωρολογία. «Θέλουμε να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που ενδιαφέρονται για τις μετεωρολογικές καταγραφές» σημείωσε η κ. Γκεμιτζή σπεύδοντας να διευκρινίσει πως η βοήθεια της ομάδας δεν περιορίζεται στο στήσιμο, αλλά και στην παρακολούθηση των δεδομένων αυτών των σταθμών.

«Βλέπουνε τα δεδομένα καθημερινά, όταν κάτι φαίνεται περίεργο το ξαναβλέπουν, συζητάμε και ανταλλάσσουμε απόψεις για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας στον καιρό» εξήγησε για τη συμβολή της ομάδας η Καθηγήτρια, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως σκοπεύουν σύντομα να ξεκινήσουν δράσεις ενημέρωσης κοινού, στις οποίες η συμβολή της ομάδας θα είναι ανεκτίμητη.

 «Είναι πολύ πιο εύκολο να επικοινωνήσεις τα επιστημονικά αποτελέσματα μέσα από ένα σύλλογο ερασιτεχνών, και όχι την ίσως πιο ξύλινη ακαδημαϊκή γλώσσα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όταν είδα το πάθος των παιδιών για την μετεωρολογία, φυσικά και τους έδωσα πρόσβαση, και αρχίσαμε να σχεδιάζουμε μαζί που θα βάλουμε τον επόμενο σταθμό, τη χρηστικότητα κτλ. Είναι ωραίο η επιστήμη να έρχεται σε σύμπραξη και με τις αρχές αλλά και με τους πολίτες» τόνισε.

Στήριξη από την Περιφέρεια

Σημαντική όμως ήταν και η βοήθεια της ΠΕ Ροδόπης και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Τσαλικίδη, που προχωρά σε περίφραξη του σταθμού που τοποθετήθηκε στη Νυμφαία, και δεσμεύτηκε να τοποθετήσει αισθητήρες που θα χρειαστούν στο μέλλον.

«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία, και σίγουρα χρειάζονται και αυτοί τα δεδομένα για τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε η κ. Γκεμιτζή, μιας και το δίκτυο ήταν ελλιπέστατο. Η έμφαση βέβαια από την Περιφέρεια θα δοθεί στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, και στην συγκέντρωση δεδομένων.

Μέσα από αυτά θα μπορέσουν να μετρήσουν τι μπορούν να περιμένουν τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να ξέρουν τι έργα υποδομής χρειάζονται για να προστατευτούν από τον αναμενόμενο κίνδυνο.

Σε συνεργασία με την ΠΕ Ροδόπης θα γίνουν ενημερωτικές συναντήσεις για το ευρύ κοινό και για ενημέρωση του.

Τα ανοιχτά δεδομένα ο δρόμος για την καλύτερη έρευνα

Όπως προαναφέρθηκε, ήδη έχουν εγκατασταθεί δύο σταθμοί, σε Κερασιά και Νυμφαία, ενώ αναμένεται και η τοποθέτηση του τρίτου σταθμού στον Κέχρο.

Ενώ οι δύο πρώτοι είναι αυτόνομοι: μεταδίδουν τα δεδομένα μέσω κινητής τηλεφωνίας, ενώ είναι και ενεργειακά αυτόνομοι, έχοντας ηλιακά πάνελ. Λόγω περιορισμένων πόρων, δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα στον Κέχρο, ελπίζουν όμως πως θα μπορέσουν να τον τοποθετήσουν στο σχολείο, ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση σε δίκτυα.

Γενικότερα βέβαια, η κ. Γκεμιτζή θέλει να ανοίξει τις συμπράξεις με όλους τους ενδιαφερόμενους, γιατί είναι απαραίτητο ένα ευρύτερο δίκτυο καταγραφών, όχι μόνο μετεωρολογικών δεδομένων, αλλά και άλλων παραμέτρων. Μία από αυτές είναι η εδαφική υγρασία, μια σημαντική παράμετρος για τον αγροτικό τομέα και τις πυρκαγιές, την οποία μετρούν οι σταθμοί τους, που μαζί με τη θερμοκρασία εδάφους είναι πολύ σημαντικές παράμετροι και για την κλιματική αλλαγή αλλά και με ευρύτερες εφαρμογές.

Οι συμπράξεις όμως ελπίζει πως θα βοηθήσουν και στον τομέα της συντήρησης, των σταθμών, ενώ βέβαια τα δεδομένα τους θα είναι ανοιχτά για όλους όσους ενδιαφέρονται να τα χρησιμοποιήσουν. Και αυτό γιατί πεποίθηση της είναι πως «όσο περισσότερο ανοίξουν τα δεδομένα, κάτι στο οποίο δίνει έμφαση και η ΕΕ, τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες για να καταλάβει ο κόσμος την χρηστικότητα αυτών των δικτύων, αλλά και να βρουν χρηματοδοτήσεις για συντήρηση.

Ήδη έχουν δώσει πρόσβαση σε όποιον ενδιαφέρεται, ενώ βρίσκεται υπό κατασκευή ένα portal, όπου θα μπορεί ο καθένας να μπαίνει, να χρησιμοποιεί τα σημεία καταγραφής και να βλέπει τα δεδομένα που επιθυμεί. Άποψή της είναι πως θα πρέπει όλοι οι υφιστάμενοι σταθμοί, και οι φορείς που τους λειτουργούν, να ακολουθήσουν αυτή την τακτική, μιας και αυτή τη στιγμή ουσιαστικά δεν υπάρχει εικόνα ούτε καν για τον αριθμό τους.

Για αυτό ελπίζει πως η Περιφέρεια, που θεωρεί πως είναι ο καταλληλότερος φορέας, για αυτό, να συντονίσει αυτά τα δίκτυα καταγραφής, και αυτά να γίνουν ανοιχτά, αλλάζοντας παλιές νοοτροπίες, που ήθελαν τα δεδομένα «περιουσία» του εκάστοτε φορέα. «Εγώ είμαι κάθετα αντίθετη, ό,τι χρηματοδοτείται από χρήματα φορολογούμενων θα πρέπει αυτοί να έχουν πρόσβαση σε αυτό» σημείωσε, και αυτή η πιο ανοιχτή προσέγγιση θα βοηθήσει στη συλλογή δεδομένων, μιας και δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάθος χρόνου για την περιοχή από το έδαφος, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.