Ανησυχητικα στοιχεια ερευνας για τους νεους ανεργους στην Περιφερεια ΑΜ-Θ

1 στους 2 αγνοεί τα επαγγέλματα με μέλλον, 1 στους 3 δεν έχει εγγραφεί στον ΟΑΕΔ, 3 στους 4 δεν έχουν παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν από την έρευνα που έγινε, στο πλαίσιο του έργου ESPY, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τόσο για το φαινόμενο της σχολικής εγκατάλειψης, όσο και για το φαινόμενο της ανεργίας στους νέους. Στο δεύτερο σκέλος τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να χαρακτηριστούν ανησυχητικά, καθώς καταγράφονται σημαντικά ελλείμματα τόσο στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην ενημέρωσή των νέων για τα επαγγέλματα με προοπτικές, όσο και στην επαγγελματική τους κατάρτιση. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ένα σημαντικό ποσοστό νέων ανέργων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν έχει εγγραφεί καν στον ΟΑΕΔ.
 
Ειδικότερα, βάσει της έρευνας που διενήργησε η εταιρία «Palmos Analysis» απευθυνόμενη σε νέους από 15 έως 24 ετών, το ποσοστό των νέων ανέργων που έχει παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης είναι μόλις 27%. Το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ανέρχεται στο 33%, ενώ οι μισοί σχεδόν νέοι άνεργοι- συγκεκριμένα το 49%- δεν είναι ενημερωμένοι για τα επαγγέλματα με μέλλον.

Αναφερόμενος στην παραπάνω έρευνα, ο διευθυντής ερευνών της «Palmos Analysis», κ. Πασχάλης Τεμεκενίδης, έκανε λόγο για ένα κενό που διαπιστώνεται ανάμεσα στις τοπικές ανάγκες αγοράς εργασίας, στα προγράμματα κατάρτισης που προσφέρονται τοπικά στους νέους και στη γνώση που έχουν οι ίδιοι για το πώς θα κατευθυνθούν επαγγελματικά στο μέλλον. Το κενό αυτό υφίσταται σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως διέκρινε ο κ. Τεμεκενίδης, και στόχος μέσα από την υλοποίηση του έργου ESPY είναι να βρεθεί τρόπος γεφύρωσής του. «Ένα κομμάτι αυτού του έργου είναι να καταγραφούν οι προτάσεις και οι πρακτικές», σημείωσε, «που θα βοηθήσουν ώστε να γεφυρωθεί αυτό το κενό και μέσω αυτής της γεφύρωσης να μειωθεί η ανεργία των νέων, τοπικά τουλάχιστον». 

«Μαύρη εργασία» για το 28% των νέων, μερική απασχόληση για το 53%

Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και η «ακτινογραφία» του καθεστώτος εργασίας, υπό το οποίο εργάζονται οι νέοι της Περιφέρειάς μας, όπως αυτή σχηματοποιείται με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας. Το 28% των νέων λοιπόν εμφανίζεται να εργάζεται δίχως ασφάλιση, το 40% απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ το 53% δουλεύει υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.