Ανησυχια των εκπαιδευτικων για την εκχωρηση προσωπικων δεδομενων μεσω τηλεκπαιδευσης

Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης

«Δίνεται το δικαίωμα εν αγνοία μας σε μια ιδιωτική εταιρεία να εκμεταλλευτεί ψηφιοποιημένες παραμέτρους της ζωής μας για να βγάλει κέρδος χωρίς να το γνωρίζουμε»

Την ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας για «εκχώρηση διαφόρων εκφάνσεων της ζωής μας των εκπαιδευτικών και των μαθητών ως προϊόν σε μια εταιρεία με το δικαίωμα αυτή να τα εκμεταλλευτεί» εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την σύμβαση της Κυβέρνησης με την εταιρεία Cisco για την τηλεκπαίδευση, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.

Ο κ. Μακρυγιάννης θεωρεί πως δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε τόσο στο, όχι τεράστιο, ποσό των 2 εκ. ευρώ της νέας σύμβασης, όπου «απλά αποδεικνύεται ένα εξόφθαλμο ψέμα ότι είναι προσφορά της εταιρείας η χρήση της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων».

Το κυριότερο πρόβλημα που είναι η εκχώρηση διαφόρων εκφάνσεων της ζωής τους, εκπαιδευτικών και μαθητών, σε μια εταιρεία με το δικαίωμα αυτή να τα εκμεταλλευτεί.  «Δίνεται το δικαίωμα εν αγνοία μας των μαθητών, των οικογενειών και των εκπαιδευτικών σε μια ιδιωτική εταιρεία να εκμεταλλευτεί ψηφιοποιημένες παραμέτρους της ζωής μας για να βγάλει κέρδος χωρίς εμείς οι ίδιοι να το γνωρίζουμε».

Ιδιώτες αντί χρήσης του σχολικού δικτύου

Όπως σημείωσε, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο που ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί τόνιζαν πως το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο είναι δημόσιο και δωρεάν έχει δυνατότητα τηλεδιασκέψεων, παρόλο που χρειαζόταν μια πολύ μεγάλη αναβάθμιση για τις ανάγκες της πανδημίας.

Αντί αυτού επιλέχθηκε μια σύμβαση με μια ιδιωτική εταιρεία, κάτι που δείχνει, κατά τον ίδιο, τη διαφορά στην αντίληψη για τα συμφέροντα για τις ανάγκες των ανθρώπων.

Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν μια σύμβαση με μια ιδιωτική εταιρεία η οποία πιστεύει πως υπέκρυπτε θεσμοθετημένη και υπογεγραμμένη ανασφάλεια και εκχώρηση μέρους της ζωής των εκπαιδευτικών και μαθητών.

Απαραίτητο να προφυλαχθούν τα δεδομένα

«Μπορεί κάποιος να πει και τι έγινε που συλλέγονται αυτά τα μεταδεδομένα, δεν είναι φωτογραφίες, φωνές κα» σημείσε ο κ. Μακρυγιάννης στη συνέχεια για να αντιτείνει πως από τη μία δεν ξέρουμε τι ακριβώς συλλέχθηκε, και από την άλλη χαρακτηριστικά όπως αυτά του υλικού των υπολογιστών, των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν, είναι δεδομένα που για την εταιρεία έχουν τεράστια αξία οικονομικής φύσεως που μπορεί να βγάλει από αυτά κέρδος.

Παράλληλα, ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι είναι τελείως διαφορετικό να αντλούνται τέτοια δεδομένα από ένα παιδί χρήστη χωρίς καν να το ξέρουν ούτε οι γονείς του. «Μιλάμε για μεγάλο ρήγμα στην προστασία της ασφαλείας των παιδιών, ενώ η τηλεκπαίδευση προχώρησε χωρίς να έχει εκδοθεί καν απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων» υπογράμμισε ο κ. Μακρυγιάννης παραθέτοντας πως με βάση τη σύμβαση όπως δημοσιεύτηκε, τα δεδομένα θα κρατηθούν για τα επόμενα 7 χρόνια, ενώ οι χρήστες δεν μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή τους ή να μην γίνει χρήση τους.

Για αυτό και τόνισε πως πρέπει η Ομοσπονδία, αλλά και ο καθένας, να κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των δεδομένων αυτών. Παράλληλα βέβαια να ζητήσουν την επαναλειτουργία των σχολείων, με 15 μαθητές ανά τάξη, και όλους τους όρους για να λειτουργούν τα σχολεία ανοιχτά και με ασφάλεια, κάτι που θα πρέπει να αποτελεί κατά την άποψή του προτεραιότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.