Ανησυχια για τη συνυπαρξη γριπης και κορωνοιου 

Κ. Χαριτόπουλος: «Αν θα έχουμε ταυτόχρονα με τον κορωνοϊό και μεγάλες επιδημίες γρίπης, πιθανότατα το σύστημα υγείας να μην αντέξει»

Την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα γρίπης που εντοπίστηκαν στον πληθυσμό το φετινό καλοκαίρι.

«Φέτος παρατηρήθηκαν αρκετά κρούσματα γρίπης την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου που μέχρι τώρα δεν ήταν συνηθισμένο» παραδέχθηκε μιλώντας στη συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής» ο Πνευμονολόγος και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος. Ο ίδιος εξήγησε πως «αυτό συνέβη γιατί βγάλαμε όλοι ξαφνικά τις μάσκες, με αποτέλεσμα μη επαφή με τον ιό της γρίπης τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε σε έλλειψη αντισωματικής απάντησης και έτσι είμαστε πιο ευαίσθητοι».

 Σύμφωνα με τον κ. Χαριτόπουλο, το μεγάλο άγχος είναι ότι αν θα έχουμε ταυτόχρονα με τον κορωνοϊό και μεγάλες επιδημίες γρίπης στην περιοχή μας, πιθανότατα το σύστημα υγείας να μην αντέξει. Γι’ αυτό και κάλεσε, όπως κάθε χρόνο, σε όσους συνιστούν οι γιατροί να κάνουν εμβόλιο για τη γρίπη να το κάνουν.

«Βέβαια ακόμα είναι πολύ νωρίς για το εμβόλιο της γρίπης. Αυτή τη στιγμή άλλωστε δεν υπάρχει το καινούργιο εμβόλιο της γρίπης» έσπευσε να διευκρινίσει συμπληρώνοντας πως «μετά τις 15 Οκτωβρίου κατά τη γνώμη μου είναι η ενδεδειγμένη ημερομηνία διενέργειας, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν στη χώρα μας».

Ερωτηθείς για τα νέα εμβόλια του κορωνοϊού, για τα οποία θα υπάρχει σχετική ενημέρωση από την Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Παιδείας τη Δευτέρα, ο κ. Χαριτόπουλος συνέστησε σε όλους να εμβολιαστούν με το καινούργιο εμβόλιο. Ειδικά δε σε όσους έχει περάσει διάστημα 6 μηνών από τον τελευταίο εμβολιασμό τους ή τη νόσηση με κορωνοϊό. «Γιατί μην ξεχνάμε ότι το καινούργιο εμβόλιο θα περιλαμβάνει και τις καινούργιες μεταλλάξεις, αυτές της Όμικρον με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα προηγούμενα» εξήγησε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.