Aνημερα της γιορτης της Παναγιας της Ροδοπιτισσας

Στο προσκύνημά μας στην Παναγία Βαθυρρύακος, που τη γιόρτασε σύσσωμη η Ροδόπη, την Τρίτη το πρωί, ανήμερα της γιορτής της, πολλά και καλά παρατήρησε, και άκουσε, το βλέμμα. 

Οι ψάλλουσες μοναχές και η λιτή διακόσμηση 

Τις γλυκόφωνες ψαλμωδίες των μοναχών, που συνόδευαν τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμονα, που χοροστάτησε της πρωϊνής θείας λειτουργίας. Τη λιτή διακόσμηση τμημάτων του ναού με φύλλα κισσού, τόσο απλόχερα δωρισμένα από τη φύση. 

Η Άννα τα κατάφερε!!! 

Τον μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων, και λεωφορείων, που ήταν παρκαρισμένα παντού και καταλάμβαναν το χώρο όπου το βράδυ οι έμποροι απλώνουν τις πραμάτειες τους. Ένα χώρο που τα προηγούμενα χρόνια, το πρωί όταν περπατητά φτάναμε στο μοναστήρι, οι Αιγειριώτες ιθύνοντες ποτέ δεν προλάβαιναν να καθαρίσουν…

Γεγονός που πάντοτε σχολιάζαμε με την αρχισυντάκτρια του «Παρατηρητή της Θράκης», μέχρι πριν δυο περίπου χρόνια, Άννα Πατρωνίδου και πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αιγείρου πλέον, που όχι μόνον έλεγε αλλά και το έκανε. Καθαρός από σκουπίδια ο χώρος έτσι εφέτος, πλην ελαχίστων, και δυο δυο τα σκουπιδιάρικα του δήμου Κομοτηνής που ανταμώσαμε στο δρόμο. 

Τα εργόχειρα των μοναχών 

Στο δρόμο βέβαια περιπατητές δεν συναντήσαμε, όσοι όμως επισκέφτηκαν το μοναστήρι μετά από ένα χρόνο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μάλλον θα σάστισαν.

Για όσα έχουν συμβεί στον αύλειο χώρο, για τον κήπο με τα ζαρζαβατικά, τους χώρους των εργαστηρίων, την πάστρα, και, πολλοί, όπως εμείς, από τον χώρο της Εκθεσης των Εργοχείρων της Μονής, με τα έργα-διακονήματα που φτιάχνουν με τα χέρια τους οι τρεις μοναχές του μοναστηριού. Κρέμες, φυλακτά, λικέρ, εικόνες, σφραγιστά, όλα παραδοσιακά και χειροποίητα. 

Λουκούμι και κρύο νερό 

Το αγίασμα του παρεκκλησίου της Ζωοδόχου Πηγής που καταστράφηκε από τις πλημμύρες δεν έχει ακόμη επιδιορθωθεί, αγιασμός όμως υπήρχε και διανέμονταν στο χώρο, ενώ λουκούμι και κρύο νερό προσέφεραν οι μοναχές που υπηρετούν την εορτάζουσα Παναγία.
 
Και του χρόνου, με την ευλογία της!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.