Ανεσταλη μεχρι νεοτερας η συνταγογραφηση με τη δραστικη ουσια

Αναστολή μέχρι νεοτέρας πήρε η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία, μόλις λίγες ώρες μετά από την έναρξη της εφαρμογής της. Με εγκύκλιο που υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεράσιμος Βουδούρης, αναστέλλεται η ισχύς της σχετικής υπουργικής απόφασης, μέχρις ότου ο ΕΟΦ καταρτίσει κατάλογο με τις χημικές ονομασίες των δραστικών ουσιών και τα αντίστοιχα εμπορικά ονόματα όλων των φαρμάκων. Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας εξαρχής πρόβαλαν ενστάσεις απέναντι στο νέο μέτρο, επικαλούμενοι ότι θα ήταν αδύνατη η εφαρμογή, επειδή δεν είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία. Τελικά οι αντιδράσεις αυτές εισακούστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας, την ημέρα που επρόκειτο να ξεκινήσει η εφαρμογή της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία.

Η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ

Με την υπ’ αριθμόν 15144 Εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι ο κατάλογος που εκδόθηκε από τον ΕΟΦ στις 30 Μαρτίου περιελάβανε μεν τις 10 δραστικές ουσίες, στις οποίες θα εφαρμοζόταν το εν λόγω μέτρο, χωρίς όμως τα εμπορικά ονόματα όλων των φαρμάκων, όπως ορίζει η νομοθεσία. Επίσης ότι σχετική Υπουργική Απόφαση δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς επίσης και αναμένεται η έκδοση Δελτίου Τιμών προκειμένου να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση.

Ηλίας Χαλιγιάννης, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης «Τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα είναι το ίδιο ασφαλή»

«Δεν γνωρίζουμε τα φθηνότερα φάρμακα, γιατί όλα είναι διατιμημένα στις ίδιες τιμές πέραν των πρωτοτύπων που είναι λίγο ακριβότερα, και επιπλέον δεν μπορεί το σύστημα να αποτιμήσει τη δραστική ουσία», τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναστολή, που αποφασίστηκε για το συγκεκριμένο μέτρο. Επιπλέον, εξέφρασε τη γνώμη ότι «αν η δραστική ουσία βρει εφαρμογή, αυτό θα είναι καλύτερο όσον αφορά τον εξορθολογισμό των δαπανών». «Τα φάρμακα είναι το ίδιο ασφαλή και σε πρωτότυπα και σε γενόσημα», προσέθεσε, «και δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της ποιότητας των φαρμάκων, που αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν στην Ελλάδα». «Εμείς ανησυχούμε για το μέλλον, όχι για το παρόν», κατέληξε, «μέχρι στιγμής τα πράγματα είναι ξεκάθαρα ποιοτικά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.