Ανεφικτη η ανεγερση νεου νοσοκομειου

Επίσκεψη στην παιδιατρική κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής πραγματοποίησαν χθες στις 12 το μεσημέρι ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης και ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου κ. Γιώργος Μηνόπουλος, προσφέροντας στα παιδιά που νοσηλεύονταν στην κλινική δώρα, συμπληρώνοντας έτσι με αυτό τον τρόπο ένα κύκλο επισκέψεων που ξεκίνησε παραμονές του Πάσχα στα νοσοκομεία των δύο νομών, αλλά και σε ιδρύματα με παιδιά με ειδικές ανάγκες.


 

 

Γιώργος Μηνόπουλος: «Να κινητοποιηθούμε για την βελτίωση των συνθηκών και των υπηρεσιών»

Ο κ. Μηνόπουλος, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, είπε πως οι επισκέψεις τους αυτές δεν ήταν εθιμοτυπικές και δήλωσε ικανοποιημένος από την λειτουργία των ιδρυμάτων με παιδιά με ειδικές ανάγκες. «Εδώ και κάθε χρόνο βλέπουμε τα πράγματα να βελτιώνονται. Είναι μια ικανοποίηση για τους γονείς αυτό. Η επίσκεψή μας εκεί έχει ως στόχο να φέρνει τα παιδιά κοντά στην κοινωνία. Από τα σχολεία είμαι απόλυτα ικανοποιημένος αλλά μετά από εκεί δεν υπάρχει καμία μέριμνα του κράτους για τα παιδιά αυτά. Πρέπει να κινητοποιηθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση». Μίλησε με καλά λόγια για την προσφορά των γιατρών στα νοσοκομεία και τόνισε ότι «η επίσκεψή μας έχει στόχο να φέρει αυτά τα θέματα στην επικαιρότητα ώστε όλοι μαζί να συνδράμουμε για τη βελτίωση των συνθηκών και των υπηρεσιών».

Άρης Γιαννακίδης: «Συναποφασίσαμε, πριν απολεσθούν τα χρήματα, να προχωρήσουμε στη συντήρηση του κτιρίου»

«Σημειολογική και συμβολική» κατά τον κ. Γιαννακίδη η κίνηση να επισκεφτούν με τον κ. Μηνόπουλο τα παιδιά που για διάφορους λόγους νοσηλεύονται αυτές τις ημέρες στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, ενώ ενημέρωσε ότι «σε μια συνάντηση που είχε πριν λίγες ημέρες με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρόντος του κ. Πεταλωτή, αποφασίσαμε ότι από τη στιγμή που από το Ελεγκτικό Συνέδριο εκρίθη ως μη συμβατή η καινούργια πτέρυγα του νοσοκομείου να οδηγηθούμε σε εφικτές λύσεις μέσα στο χρονοδιάγραμμα του ΕΣΠΑ, δηλαδή να ενεργοποιήσουμε την παλιά απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, στην ολοκλήρωση εκπόνησης της μελέτης που αφορά στην επισκευή και συντήρηση του υφιστάμενου κτιρίου. Δόθηκε πλέον εντολή στον μελετητή να ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την προμελέτη εφαρμογής για τον εκσυγχρονισμό του υφισταμένου κτιρίου. Ελπίζω να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά να δώσουμε την μελέτη στη ΔΕΠΑΝΟΜ να προχωρήσει στην υλοποίηση του συμβατικού αντικειμένου όπως αυτό προσδιορίζεται από την αρχική συμβατική υποχρέωση».

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Γιαννακίδης τόνισε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδόθηκε πριν μερικούς μήνες και έκρινε ότι το αρχικό συμβατικό αντικείμενο δεν ήταν συμβατό με την κατασκευή μιας καινούργιας πτέρυγας και έτσι οδηγήθηκαν στην επισκευή και συντήρηση του υπάρχοντος κτιρίου «κάτι που εξάλλου εκφράζει την κοινότητα την ιατρική και με το διοικητή που είχαμε συνεργασία, εξάλλου η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου ήταν τελείως ανέφικτη μέσα στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος του ΕΣΠΑ και βέβαια είναι και κοντά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Θεωρώ ότι με σωφροσύνη πράξαμε και συναποφασίσαμε πριν απολεσθούν τα χρήματα να προχωρήσουμε στην συντήρηση του κτιρίου».

 

Όπως είπε πιθανόν την επόμενη εβδομάδα να έχει συνάντηση με την ΔΕΠΑΝΟΜ και με το υπουργείο για να δουν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ενώ ανακοίνωσε ότι η κ. Ξενογιαννακοπούλου θα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στην Κομοτηνή το Μάη όπου και θα εξαγγείλει το έργο, εξέφρασε όμως και πολλές επιφυλάξεις ως προς το θέμα αυτό. «Δυστυχώς όλοι έχουμε βιώσει μια παλινωδία ας είμαστε επιφυλακτικοί και αν το χρονοδιάγραμμα είναι εφικτό στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και μετά να γίνουν εξαγγελίες. Εάν συντεταγμένα συνεργαστούν όλες οι υπηρεσίες θεωρώ ότι είναι εφικτό να υλοποιηθεί το έργο».

 

Ιωάννης Καβαρατζής: «Πέρασα μεγάλη μπόρα εδώ μέσα»

Ο κ. Καβαρατζής ευχαρίστησε από καρδιάς τον Νομάρχη Ροδόπης κ. Γιαννακίδη αλλά και τον Πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου για την τετράχρονη καλή συνεργασία τους. «Η συνεργασία μας δεν αφορούσε μόνο στις επισκέψεις τους αλλά και τις συσκέψεις για την εξέλιξη του θέματος του νοσοκομείου. Ήξερα από την αρχή ότι όλα όσα είχαν από την αρχή προγραμματιστεί, θα ναυαγούσαν. Το κτίριο δεν είχε άδεια, δεν είχε στατικότητα, δεν είχε μελέτη και επομένως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δίνει χρήματα χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις. Όλες αυτές οι ελλείψεις έχουν τακτοποιηθεί και τώρα μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο. Είχα υποχρέωση και καθήκον, εφόσον φεύγω, να φτιάξω ένα νοσοκομείο αρεστό στους Ροδοπίτες, για να μπορέσει για έξι χρόνια περίπου να κρατηθεί το υπάρχον έως ότου ολοκληρωθεί το άλλο που θα γίνει. Δεν το έκανα για να το εμφανίσω ως επίτευγμα αλλά το έκανα από καθήκον και υποχρέωση προς τον πάσχοντα άνθρωπο» τόνισε ο κ. Καβαρατζής ενημερώνοντας ότι την Δευτέρα θα καλέσει τους δημοσιογράφους για να τους μιλήσει «για την μεγάλη μπόρα που πέρασα εδώ μέσα. Αρκεί να σας πω ότι όταν ανέλαβα μέσα στο νοσοκομείο οργίαζε η νόσος των… λεγεωναρίων και κανείς δεν το πήρε είδηση και ήμουν υποχρεωμένος, αποκρύπτοντάς το από την κοινωνία, να την εξαφανίσω δημιουργώντας ορισμένες προϋποθέσεις, παρόλο ότι δεν είχα δυνατότητες. Σε αυτή την προσπάθεια είχα πάντα συμπαραστάτες και την νομαρχία και την υπερνομαρχία και το διοικητικό συμβούλιο και τους ευχαριστώ ειλικρινά. Για μας ισχύουν τα λόγια του ποιητή «χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί». Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.